En iyisi baştan anlatayım; hafta sonu Adana’daydım... Hem oralardaki seçim öncesi havayı teneffüs etmek, rekabeti, kimin kazanma olasılığının yüksek olduğunu görmek hem de güzelim Adana’yı kim bilir kaçıncı kez ziyaret etmek... İstanbul’dan bir iki günlüğüne de olsa uzaklaşma şansı da cabası!..
Hoş bir tesadüf, Adana’nın meşhur “Rakı Kebap Festivali”ne de rastlıyordu gidişim; her yıl on binlerce kişinin kente akın ettiği bu eğlenceli festivalin şöhretini bir çok kez duymuş, ancak hiç görmemiştim...
Ancak, daha uçağa binerken öğrendik ki, Vali Bey festivali yasaklamış!.. Geçen yıl 60 bini aşkın kişinin çeşitli kentlerden akın ettiği, haliyle lokantaların, otellerin, her çeşidinden esnafın bayram ettiği festival külliyen yasaklanmıştı, iyi mi!..
Adana’ya ayak bastığımda öğrendim detayları; aslına bakarsanız festival ile “iyi saatte olsunlar” yıllardır uğraşmaktaymış, hatta Valilik 2015 yılında “Rakı Kebap Festivali” ismini değiştirmiş. yeni isim şöyle olmuş:
-Adana Kebap ve Şalgam Festivali!..
Adanalılar “olsun” demişler, “zaten şalgam rakısız içilmez ki!..” Mesela geçen yıl en az 100 bin kişinin katıldığı eğlenceler esnasında en ufak bir terslik, rahatsızlık olmamış, insanlar gayet güzel eğlenmişler... İnsanların huzurunu kaçırmaya çalışan bir “görevli” muhterem ise esnaf tarafından paketlenip polise teslim edilmiş!..
-Bakmışlar olmuyor, tamamen yasaklanmış!..
Adanalıya yasak işlemez be birader!..
Yasaklama hikayesi ve gerekçesi de pek komik...
Adana Valisi sabah “şalgam ve rakı festivalimiz tabii ki kutlanacak” derken, akşamüstü bir genelge yayınlayıvermiş. Gerekçesi gerçekten pek acıklı:
-Adana Valiliğinin 07.12.2018 tarih ve 40098 sayılı onayıyla 8-9 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan “Kebap ve Şalgam Festivali” kamu düzeni ve güvenliği ile kişilerin can ve mal güvenliğinin sağlanması nedeniyle iptal edilmiştir...
İşte bu kadar basit!.. Esnaf da dışarıya servis açmaması, masa sandalye koymaması için bi güzel tembihlenmiş!.. Yetmemiş, o gün çevre illerden de ödünç takviye alınarak “Saat Meydanı” ve çevresi resmi, sivil polislerle, TOMA’larla gayet sıkı şekilde kontrol altına alınmış...
Bundan sonrası benim gözlemlerim... Adanalı arkadaşlar dışarıdan gelen misafirler adına mahcup ve üzgünlerdi... Ancak, formülü de bulmuşlardı; yasaklanan, ismini de valiliğin koyduğu “Kebap ve Şalgam Festivali” idi, demek ki rakı ile bir ilgisi yoktu!.. O akşam Adana’nın restoranları hınca hınç doldu, Adana’nın yürekli, güzel insanları misafirlerini gayet güzel ağırladı. Ufacık bir tartışma dahi yaşanmadan, şarkılarla, danslarla, harmandalıyla bi güzel eğlenildi... Vali Bey’in şerefine de kadehler kaldırıldı!.. Bu bölümü Çukurova Üniversitesi’nden bir öğretim üyesinin Vali Bey’e hitaben yazdığı mesajla bitireyim:
-Sayın Vali, Adana’da insanlar kebap yiyip şalgam, rakısını yudumlamasın, eğlenmesin diye tüm polis teşkilatını çarşıya yığdınız. O kadar polisle Paris’teki sarı yeleklilerin eylemleri bile bastırılırdı!.. esnafı dükkanları kapamaya zorladınız. Ciddi zararlara uğrattınız. şehir dışından gelen binlerce insanı mağdur ettiniz. Şehir imajına ve ekonomisine zarar verdiniz... Tüm halkın valisi olma vasfını kaybettiniz. Belirli bir zümrenin çağdışı taleplerine teslim oldunuz... İnsanlar yine de gitti, yedi içti, eğlendi... Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değdi mi?!..
Sayın CHP yönetimi bu gerginliği bitirin artık!..
Cumhur İttifakı Adana ve Mersin’de kararını verdi...
Adana Büyükşehir’de mevcut başkan Hüseyin Sözlü, Mersin’de ise Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna MHP tarafından aday gösterildi. İki kentte de AKP’nin MHP’li adayları destekleyeceği görülüyor...
Peki, CHP ne yapıyor sorusu akla gelebilir; Bekliyor! Neyi beklediklerini bilmiyorum ancak bu yüzden iki kentte de sancılı bir bekleme dönemi yaşanıyor diyebilirim... Adana’da Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’in isimleri öne çıkmış durumda... Geçen yerel seçimlerde Soner Çetin’in Büyükşehir adaylığı son anda olmamıştı. Bu seçimler öncesinde ise anketlerde Zeydan Karalar’ın isminin öne geçtiği konuşuluyor... İyi Parti, CHP adayına destek verecek mi, hangi koşullarda destek verecek bu da yalnızca tahminlere dayanıyor...
Mersin’de ise durum daha da karışık; mevcut başkan Burhanettin Kocamaz MHP’den istifa edip İYİ Partiye geçti. Bu partiden aday oldu. CHP Kocamaz’ı mı destekleyecek yoksa kendi adayını çıkaracak mı?.. Çıkaracak ise kimi düşünüyor, bilen yok!
Hesap yapmayı anlarım... Strateji oluşturmayı, zamanını beklemeyi de anlarım ancak inanların boşu boşuna gerginlik yaşamaları, sancı çekmelerini anlamam pek mümkün değil!..
CHP’nin pek sayın yöneticilerinin işin bu tarafını da mutlaka hesapladıklarını düşünüyorum... Sadece bu iki kentte değil İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi kentlerde de..
-Gerginliğin azı karar, çoğu ise zarardır!..
https://twitter.com/umit_zileli