Gündem

BEYOĞLU'nun İLK KADIN YAŞAM MERKEZİ AÇILDI

Beyoğlu'nda Kadın Danışma ve Yaşam Merkezi açıldı. Merkezde kadınlara yönelik psikolojik danışmanlık, hukuki destek ve bir çok hizmet ücretsiz olarak verilecek.

Loading...

 BEYOĞLU'nun İLK KADIN YAŞAM MERKEZİ AÇILDI

Beyoğlu Belediyesi, Beyoğlu'nun ilk Kadın Danışma ve Yaşam Merkezi'ni 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde hizmete açtı. Merkezde kadınlara yönelik psikolojik danışmanlık, hukuki destek ve beslenme danışmanlığı gibi pek çok hizmet ücretsiz olarak verilecek.

Beyoğlu Belediyesi, kadına yönelik şiddetle mücadeleye katkı sağlamak ve kadınların toplumsal hayatta daha güçlü bir konuma gelmelerini desteklemek amacıyla önemli bir projeyi hayata geçirdi. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, Beyoğlu’nun ilk Kadın Danışma ve Yaşam Merkezi hizmete açıldı. Merkezin Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış törenine; CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, sanatçı Nur Sürer, ilçe başkanları, STK temsilcileri ve kadınlar katıldı. Törende, açılışa katılamayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mesajı da okundu. Açılış kurdelesinin kesilmesiyle birlikte binayı gezerek incelemelerde bulunan protokol heyeti, tesisin işleyişi ile ilgili de Başkan İnan Güney’den bilgi aldı.

“Tüm imkanlarımızla kadınlarımızın yanında dimdik durmaya devam edeceğiz”

Açılış töreninde konuşan Başkan İnan Güney, kendisinin de üç kız babası olduğunu belirterek, “Üç kızıma ve bu ülkenin kızlarına kadına şiddeti miras olarak bırakmamalıyız. Kadına şiddeti ülkemizin geleceğinden tamamıyla silmek ve bir daha bunların anılmayacağı günler için hep beraber mücadele etmeliyiz. Bir belediye başkanı olarak sorumluluğumun farkındayım. Beyoğlu’nda yaşayan her kadının daha güvenli sokaklarda yaşaması, mutluluğu ve refahı için var gücümüzle çalışıyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren kadına yönelik şiddet ve taciz noktalarında taraf olduk, şiddetle karşısında durduk. Bugün burada açtığımız merkez, kadınların danışacağı, kadınların zor gününde kapısını çalacağı ve çocuklarıyla birlikte vakit geçirebileceği bir alan olacak. Beyoğlu’ndaki kadınların kendini daha güvende hissedebileceği bir dayanak merkezi olacaktır. Biliyoruz ki bir kadın karanlıktan kurtulduğunda ülke karanlıktan kurtulur. Bir kadın güçlendiğinde ülkenin geleceği de güçlenir. Beyoğlu’nda hiçbir kadın bundan sonra kendini yalnız ve güvencesiz hissetmeyecek. Biz tüm imkanlarımızla kadınlarımızın yanında dimdik durmaya devam edeceğiz” dedi. Açılışa katılan sanatçı, kadın örgütleri gönüllüleri de görüşlerini şöyle ifade etti:

“Kadınlar belediyenin gücü ile beraber adımlarını daha güçlü olarak atabilir”

Oyuncu Nur Sürer: “Kadın cinayetleri bizi gerçekten çok üzüyor. Böyle bir günde böyle bir merkezin açılmış olmasını çok değerli buluyorum. Buraya geldiğim için çok mutluyum.”

Mor Çatı Gönüllüsü Avukat Özlem Özkan: “Kadına yönelik artan şiddete dur diyebilmek, dayanışma odaklarını güçlendirmek çok önemli. O yüzden belediyenin böyle bir merkezinin açıyor olması bizler için çok anlamlı. Umarım pek çok kadın dayanışmayı desteği burada görebilir. Belediyenin gücü ile beraber bundan sonraki adımlarını güçlü olarak atabilir.”

Mor Çatı Gönüllüsü Kübra Karagöz: “Beyoğlu birçok kadının hem yaşadığı hem de yolunun geçtiği, İstanbul’a belki ilk defa gelen kişilerin yolunun geçtiği bir yer, merkez. O yüzden bugün bu merkezin açılmasının önemli olacağını düşünüyorum.”

Mor Dayanışma Üyesi Beril Hepgoncalı: “Kadına şiddete, çocuğa şiddete, tacize, tecavüze, hayvan katliamlarına karşı hep beraber güçlü bir şekilde ses çıkarmaya çalışıyoruz. Asıl sorumluluk biz kadınlarda. Zaten her zaman söylüyoruz kadın dayanışması yaşatır.”

Beyoğlu’nda yaşanan 63 yaşındaki bir kadın ise "Belediyemiz çok güzel çalışıyor, böyle bir kurumu açtığı için daha da memnunuz. 63 yaşındayım. Gece vardiyasında çalışıyordum. Bir kadın olarak tek başıma eve gidip gelebiliyordum. Ama şimdi saat 08.00’den sonra dışarı çıkmaya korkuyorum” dedi.

“Kadın danışma ve yaşam merkezi'nin amacı nedir”

Merkez, kadınların kendilerini güvenle ifade edebileceği, ihtiyaç duydukları desteği alabilecekleri bir ortam sunmayı amaçlıyor. Kadınların sosyal, ekonomik ve politik alanlarda daha güçlü bir konuma ulaşmalarını destekleyen merkezde, toplumsal hayata aktif katılımı artırmaya yönelik rehberlik ve eğitim hizmetleri de veriliyor. Destek almak isteyen kadınlar, merkeze giderek veya telefonla arayarak randevu alabilecek. İlk görüşmenin ardından ihtiyaç duyulması halinde ilgili danışmanlık birimine yönlendirilecek. Danışmanlık birimleri ise şöyle:

Psikolojik Danışmanlık: Kadınların yaşadıkları sorunlara çözüm üretmek ve farkındalık kazanmalarını sağlamak amacıyla bireysel danışmanlık, grup çalışmaları ve kişisel gelişim destekleri sunulacak.

Hukuki Danışmanlık: Kadınların haklarını öğrenmesi ve yasal süreçlerde rehberlik alması için şiddet, boşanma, velayet gibi konularda hukuki destek sağlanacak.

Beslenme ve Diyet Danışmanlığı: Sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla bireysel beslenme danışmanlığı, mutfak atölyeleri ve grup çalışmaları düzenlenecek. Merkezde ayrıca kadınların çocuklarını kısa süreliğine güvenle bırakabilecekleri mola alanı da hizmet verecek.