ÇOCUKLARDAKİ SORUNLARI ÖTELEMEYİN…

ÇOCUKLARDAKİ SORUNLARI ÖTELEMEYİN…

Her toplumda ailelerin, çocuğa bakışında ve beklentilerinde farklılıklar gözlenebilir. Ülkemizde ise çocuk, genellikle geleceğin teminatı olarak görülür. Anne baba kendi yansımalarının çocukta hayat bulduğuna inanır. Özlemlerini, yapamayıp başaramadıklarını ve ulaşamadıkları her noktaya evlatlarının sahip olacağını düşünür. O halde toplumumuzda çok büyük anlamlar yüklenen çocuklarda çok sık rastlanabilen sorunlar, neden erkenden fark edilmez?  Ya da hangi duygularla aileler, problemleri görmezden gelmeyi tercih edip öteleme yoluna gider?

 “Sorunu Krize Dönüştürmeyelim”

Çocuklarda özellikle 0-6 yaş döneminde gözlemlenen bir sorun, aile ya da yakın çevre tarafından zaman zaman travmaya dönüştürülüp, kriz haline getirilebiliyor. Oysa zamanla yarışılan bu en değerli dönemde, sorunların krize dönüştürülmeden çözüm yoluna gidilmesi önerilir.
Her çocuk, yetişme döneminde “önemli ya da önemsiz” olarak nitelendirilen pek çok sorun yaşayabilir. Bunlar hayatın akışı içinde doğal kabul edilir. Ne var ki önemsiz sorunlar, zaten zaman içinde ortadan kalkar. Ancak çocukta yapısal, duygusal, fiziksel, bilişsel ve davranışsal problemler varsa bunu aileler başlarda fark edemeyebilir.  Sorunu anladığında ise hemen harekete geçmek yerine  kendi içinde bir takım psikolojik süreçler yaşar.

“Eyvah Çocuğum Farklı!”

Çocuğunda sorun olduğunu fark eden aileler, genellikle önce “şok evresi” ardından “reddedip, inkar dönemini” yaşar.  Bazen de ebeveynler, birbirini suçlayarak depresif bir sürece girebilir.  Sorunu, kişiselleştirip problemin kaynağı olarak kendini gören olduğu gibi öfkesini, ailedeki diğer bireylere yansıtan örnekler de var. Oysa uzun kabullenme döneminin tek kaybedeni “AİLE İÇİ İLETİŞİM ve ÇOCUK” oluyor. Ancak sorunu kabullenme süreci, genellikle bu şekilde ilerliyor.

Çocuğunuzda Birey!

Çocukta görülen sorunu inkar edip, ebeveynlerin birbirini suçlama sürecinde kalmasının en önemli nedenleri arasında ailenin yaşadığı hayal kırıklığı gösterilir. “Gelecek” olarak görülen çocuğun umulduğu gibi gelişim göstermemesini ailelerin kabullenmesi genellikle kolay olmuyor.  Ancak belli bir seviyede normal kabul edilen bu insani duyguları atlatma sırasında geçen zamanın süresi ile derecesi önemli.  Ailelerin şok evresini en kısa zamanda atlatıp, çözüm arayışına yönelmeleri tavsiye edilen doğru davranıştır.
Peki bu sürede öncelikle neler yapılabilir? Çocuk ilk önce anaokulu veya ilkokulda ise hemen rehberlik servislerine yönlendirilir. Çocuk-Ergen Psikiyatrisi, Nörolog ile Psikolog ve Özel Eğitim Uzmanlarına gösterilir. Hızlı bir şekilde sorunun çözümüne yönelik gerekli adımlar atılır.
Erken müdahale her alanda olduğu gibi çocukların, gelişim çağında görülen bilişsel, ruhsal, davranışsal ve iletişim sorunlarının önlenip, ilerlemenin durdurulması için önemlidir.  Zaman kaybından dolayı basit problemler ise ağırlaşacaktır. Çocuğun yaşı büyürken akranlarıyla arasında ki seviye farkı gözler görülür hale gelecektir.  Bu nedenle çocuklarınızdaki sorunları erken fark edip hemen müdahale edilmesi önemli.

Herkese sağlıklı günler dileriz.