ÇOCUKLARI ABUR CUBURDAN UZAK TUTUN!

Anne ve babaların sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri çocukların tatlı ve fast-food ataklarıdır. İşte bunu önlemeye yönelik çözüm önerileri...

Çocuk Beslenmesinde Abur Cubur Tüketiminin Önüne Nasıl Geçilir?

Sağlıklı Beslenme Tabağı Nasıl Oluşturulur?

Bugünkü yazımızda annelerin ve babaların sıklıkla karşılaştığı sorunlardan çocukların tatlı ve fast-food ataklarını nasıl önleyebileceğimize dair çözüm önerilerini kaleme aldım. Çözüm önerilerimize başlamadan önce çocuklarda görülen bu isteklerin hatta bir nevi atakların altında yatan nedenleri irdeleyelim.

Sağlık beslenmenin temel tanımı bireye özgü miktarlarda "dengeli ve yeterli" bir şekilde vücuda alınması geren besin grup ögelerini oluşturan öğünler eşliğinde beslenmenin karşılanmasıdır. Sağlıklı beslenme kavramındaki denge ve yeterlilik ifadelerini daha da açmak gerekirse hem çocukların hem de yetişkinlerin beslenmesinde dört temel besin grubu vardır. Süt ve süt ürünleri, tahıl ve bakliyat grubu, et, yumurta ve kurubaklagil grubu, meyve ve sebze grubu olmak üzere günlük beslenme programında dengeli ve yeterli porsiyonlarda bireye özgü planlanan bir tabak modeli olmalıdır.

Peki, çocuklar bu dört temel gruptan yeterli ve dengeli olarak yararlanıldığında çocukların fast-food ya da tatlı krizlerinin önüne geçilebilir mi?

Sorumuzun cevabı evet. Çünkü eğer bu saydığımız dört temel besin grubunun dengesi sağlanırsa çocukta kalori eksikliğinden kaynaklı ek bir enerji ihtiyacı ortaya çıkmayacaktır. O zaman öncelikli çözüm doğru tabak modeli oluşturmaktır.

Peki nasıl?

Çocuk beslenmesinde süt ve süt ürünü grubundan her gün 2-3 porsiyon (200 ml = 1 su bardağı = 1 porsiyon) olacak şekilde bulunmalı. Yoğurt, ayran, kefir, süt; süzme ve tam yağlı beyaz peynirlerde 1-2 porsiyon (30 g) olacak şekilde olmalıdır. Tahıl ve bakliyat grubu bu noktada çok önemlidir. Çünkü çocuklarda yetersiz karbonhidrat alımı sonucunda daha fazla tatlı ve yağlı gıdalara yönelim olmaktadır. Bundan dolayı ana öğünlerde en az 2-3 dilim tam buğday ekmeği hem lif hem de tokluk açısından çocuğunuzun beslenmesinde yer almalıdır.

Beyaz ekmek ve beyaz undan yapılan diğer ekmeklerin veya poğaçaların glisemik indeksi yüksektir, bundan dolayı çocuğunuzun daha çabuk acıkmasına neden olur. Onun dışında tam buğdaylı makarna, bulgur, kepekli pirinç, karabuğday, firik pilavı yüksek lif içeriği ile hem tokluk sağlayacak hem de bağırsak florası sağlığını olumlu olarak etkileyecektir.

Diğer gurubumuz et, yumurta ve kuru baklagiller ise yeterli protein alımı için büyük önem taşır. Her gün muhakkak sabah kahvaltısında yumurta bulunmalıdır çünkü yumurta anne sütünden sonraki en kaliteli protein kaynağıdır ve çocuk beslenmesinde yer alması çocuğunuzun büyüme ve gelişimini olumlu yönde etkiler. Et, tavuk ve balık grubunu haftanın 3-4 günü beslenmeye dahil etmek yeterli olacağı gibi özellikle balık seçiminde omega-3 açısından zengin balıklardan somon, sardalya ve ton balığının tüketimi çocuğunuzun mental gelişiminde olumlu sonuçları beraberinde getirecektir.

Son grubumuz meyve ve sebzeler aslında çoğu ebeveynin zorluk yaşadığı gruptur. Ancak günlük olarak 5-7 porsiyon meyve ve sebze tüketiminin özellikle hem bağırsak sağlığında hem de bağışıklık sisteminde olumlu sonuçları getirdiği görülmektedir. Belirtilen miktarlarda dengeli ve yeterli beslenen çocuklar eğer şeker ya da obezite hastalıkları yok ise ek bir tatlı ya da fast-food istediği duymayacaklardır.

Ancak beslenme uyulması gereken bir kurallar bütünü değildir, beslenme keyif alınması gereken bir yaşam biçimidir. Ondan dolayı alternatif tarifler sunmak ve çocukların ile beraber hazırlamak tam anlamıyla bir beslenme eğitimidir.

Yazımın sonuna gelirken evde 10 dakikada yapıp 10 dakika buzdolabında dinlendirip hazırlayacağınız çocuklarınızı bayılacağı ‘’Mini Koko Kup’’ tarifimi paylaşacağım.

Mini Koko Kup ( İki kişilik)

⮚     1 olgun iri avokado

⮚     1 adet olgun büyük muz

⮚     8 adet iri Kudüs hurması

⮚     3 yemek kaşığı ham kakao tozu

⮚     1,5 tatlı kaşığı çiçek balı

⮚     3-4 adet Antep fıstığı rendesi (Sunum esnasında, opsiyonel)

Tüm malzemeler yüksek devirde blenderize edilir. Ardından iki sunum kupasına ya da kaseye bölüştürülüp buzdolabında 10 dakika bekletilir.

Ardından üzerine Antep fıstığı rendesi eklenip servis edilir. Dilerseniz üzerini 1-2 adet ahududu ya da vişne ya da ¼ muz ile süsleyebilirsiniz.