EKONOMİK SAVAŞIMIZDA TEMEL ÇÖZÜMLER
Şu anda ciddi bir ekonomik krizin içinde bulunuyoruz. Bu kriz ABD’nin de ekonomik anlamda kuşatma çabalarıyla bir ekonomik savaşa dönüşüyor. AKP hükümeti birçok tedbir uyguluyor ve önlemler açıklıyor. Birçok kişi, kurum ve örgüt de çözüm için seçenek ve öneriler ortaya koyuyor. Geldiğimiz noktada, bu ekonomik krizden ve savaştan nasıl az hasarla çıkarız, diye gerçekçi çözümler uygulamamız gerektiği ortada.
KABULLE BAŞLAMAK
Bir kere bu krizin kriz olduğunu kabul etmemiz ve bu krizi yaratan en önemli sebebin yıllardan beri uygulanan tüketime ve borçlanmaya dayanan ekonomik politikalar sonucunda oluşturduğumuz ekonomik yapı olduğunu kabul ederek çözümleri üretmemiz gerekiyor. Eğer bunu yapmazsak sadece yabancıların ekonomik kuşatmasına bağlarsak çözümlerde de eksik ve hatalı yol alırız. İkinci kabulümüz şu olmalı: biz ekonomik yapımızı dış etkilere ve ekonomik kuşatmalara elverişli hale getirdik. Üçüncü kabulümüz: ABD ve Batı içinde bulunduğumuz ortamdan yararlanarak bizi çökertmek veya istediği tavizleri elde etmek için her türlü yolu deniyor.
ÇÖZÜMLERDE DAYANAK
Çözümlerde üç alternatif dayanak noktası var: 1-AB ve ABD ile ilişkileri iyileştirme rotasına girerek dış kaynak yaratmak ve çözüm paketini bu dayanak noktasına göre şekillendirmek 2-AB ile ilişkileri normalleştirmek ve Avrasya ile her türlü ilişikleri geliştirmek. 3-Ekonomik kuşatmayı yapan batı yerine Avrasya’yı temel çözüm dayanağı olarak almak.
BİRİNCİ DAYANAĞIN YOL HARİTASI
Çözüm olarak birinci dayanak noktasını esas alan yaklaşım deneyimli iktisatçı İlhan Kesici’nin ortaya koyduğu çözümdür. İlhan Kesici şu yoldan başka bizi krizden kurtaracak çözüm olmadığını savunmaktadır.
1) 3-5 yıl perspektifli bütüncül program
2) Bu program için bir acil eylem planı
3) Bu programın ulusal ve uluslararası platformda anlatımı
4) Gerekli dış finansmanın temini
Bu program batının ikna edilmesi ve gerekirse IMF’nin devreye girmesini önermektedir. Bu programın kısa ifadesi şudur: Biz batının bir üyesiyiz. Ticari ilişkilerimizin büyük bölümü batı ile. Borcumuz bu ülkelere. Dolayısıyla batı ile bu işi çözebiliriz.
BU ÇÖZÜME ELEŞTİRİLER
İlhan Kesici’nin ortaya koyduğu ve birçok kesimin paylaştığı batı ile birlikte çözüm yaratma politikasına Vatan Partisi ve lideri Doğu Perinçek şu gerekçelerle karşı çıkmaktadır: *Şu anda ABD, ülkemizle her yönden savaşmaktadır. Bize diz çöktürmek istemektedir. ABD ile çözüm aramak savaşı baştan kaybetmek anlamı taşır. Emperyalizmle savaşacaksak ikinci kurtuluş savaşı yaparak ABD’ye rağmen bu krizden çıkmalıyız. *Avrasya bu savaşta en büyük ittifak yapacağımız bölgedir. *ABD’yi dize getirme konusunda karşımıza çıkan tarihsel fırsatı çürümüş mevcut sistem içinde kalarak heba etmeyelim. *Bu savaştan tüm partilerin katıldığı milli seferberlik hükümeti kurarak başarıyla çıkarız.
BU ÇÖZÜMÜN GEREKÇELERİ
Batı ile çözüm seçeneğinin doğru olduğuna inananların gerekçeleri ise şudur:
1-Biz Batı topluluğunun bir üyesiyiz. Batıdan kopamayız.
2-Batının yer aldığı tüm uluslararası örgüt ve kuruluşların üyesiyiz. Bu üyelik ve ortaklıkların doğurduğu hak ve yükümlükler var.
3-Yaklaşık 500 milyar dolar olan dış borcumuz batıya ait.
4-Yeni dış kaynakları yine batıdan elde edebiliriz.
5-Teknoloji ve savunma sisteminin temeli ve şifreleri batıya ait.
6-Ticaretimizin çoğu batıyla.
7-Dolar küresel para olarak tahtını sürdürecek gibi gözüküyor.
8-Trump geçicidir. ABD’ye ülke ve millet olarak bakalım.
9-Batıyla çözüm
ABD ve batılı ülkelerin ve kuruluşlarının her dediğine evet demek anlamını taşımıyor. Bir büyük bir ülkeyiz. Haklarımızı da ciddi biçimde savunmalıyız. Karşılaştırmalı üstünlüklerimizi ortaya koyarsak başarıya ulaşırız.
AVRASYACI ÇÖZÜM
Avrasya’yı temel alan çözümü savunanlar en önemli gerekçe olarak tek kutuplu dünyada ABD’ye karşı başta Çin olmak üzere bir başkaldırışının olduğu ve ABD imparatorluğunun sarsıldığı bir dönemin içinde bulunduğumuzu ortaya koymaktadırlar. Avrasya’yı temel alan çözümün özeti şu: Dünya ekseni Avrasya’ya kayıyor. Batının da çözümleri Avrasya’da aradığı bir zamanda bizim çözümü batıda aramamız çözümsüzlüktür.
TARTIŞMALIYIZ!
Bu çözümler ve yol haritalarının öncelikle büyük tartışma platformlarında tartışılması ve ortak paydada buluşulması gerekiyor. Palyatif ve pansuman çözümlerle bu savaştan çıkmak zor! Tüm kurum, kuruluş ve örgütlere çağrı yapıyoruz: “Ekonomik Krizden Çıkmanın Temel Politikaları Ne Olmalı?” konusunda genel seferberlik havasında tartışmaya ve çözüm seçeneklerini ortaya koymaya başlayalım...Çünkü gidişat hiç de iyi değil.
https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90