"GÖBEKLİTEPE'de KADIN İZLERİ"
Vali Kemalettin Gazezoğlu, Kültür Merkezi’nde barış güvercini uçurtularak başlayan etkinlikte tarihi Reji Kilisesi’nde eş zamanlı açılan ‘’Göbeklitepe’de Kadın İzleri’’ Uluslararası karma sergisi ve workshop çalışmaları ilgiyle izlendi.
Moderatörlüğünü Güler Sarıcı’nın üstlendiği Sempozyuma Uluslararası Ekolojik Kadın Köyü Derneği Başkanı Hüzün Yücel, İstanbul Medya Derneği Başkanı Ali Rıza Yıldız, Of Örtülü Derneği Başkanı Hidayet Sevencan, Vildan Polat, Merve Ofluoğlu , Aslı Melik, Jin Davod, Adalet Budak Akbaş, Rahime Yaşar, İstanbul’dan Akademisyen Alev Demirkesen, Dilek Aslan, ULEKAD Yönetiminden Canan İçli, Firdevs Acar katıldı. Sempozyuma anlam katan yegane şey ise Şanlıurfa Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) Yerel Koordinatör Selvi Kılıç ile birlikte katılım sağlayan Suriyeli kadınlar oldu. Savaşın en çirkin yüzünü gören kadınlar hemcinsleri ile biraraya gelerek acılarını bir nebzede olsa hafiflettiler.
Kadının siyasi parti çalışmalarındaki yeri, çalışma hayatında kadın, kooperatifçilikte kadın, Güneydoğu’da STKların kadın çalışmaları başlıklarıyla kadına dair söyleşiler gerçekleştirildi.
Tekstil sanatçıları Halime Cerşit, Sibel Aslan ve Çini sanatçısı Faruk Kırlı’nın workshoplarıyla yer aldığı etkinlikte Şanlıurfa Belediyesi Kültür ve Daire Başkanı Niyazi Kocadağ’ın söyleşisi İstanbullu sanatçılar ve Urfalı ziyaretçiler tarafından ilgiyle izlendi.
Uluslararası Ekolojik Kadın Köyü Derneği (ULEKAD) Başkanı Hüzün Yücel konuşmasında ‘’Doğu ve Güneydoğunun yetiştirdiği güçlü kadınlarla bir araya gelmekten dolayı gururluyuz. Tüm etkinliklerimizde amacımız kadın İsterse her türlü zorluğun üstesinden gelir ve şiddetin önlenmesinde önemli rol oynar, farkındalığının oluşmasına katkı sağlamaktır. İstanbul'dan katılım sağlayan birbirinden değerli yerli ve yabancı sanatçılarımızla daha güçlü olduk’’ diyerek amaçlarına vurgu yaptı.
Sanat koordinatörlüğünü Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fak. Geleneksel Türk San. Böl. Öğr. Görevlisi Alev Demirkesen’in yaptığı “Göbeklitepe’de Kadın İzleri’’ sergisine Rekreasyon Derneği Başkanı Harika Ören “Su, KADIN,Toprak’’ isimli eseriyle katıldı.
Ahmet Özel, Ayşenur Özsankur, Ahmet Demirer, Alev Demirkesen, Aynur Türkoğlu, Ayten Bozkurt, Berrin Maral, Hülya Kurt Ataözden, Mustafa Ali Kasap, Emine Teker, Esma Şahin, Fatma Taşcı, Fatma Bozkurt, Rahime Dizdaroğlu, Remzi Kara, Füsun Selen Bilginer, Gülsüm Tekneci, Halime Cerşit, Şaheser Özbalçık Yasin, Pavlina Kopano, Tilottoma Toma, Nilgün Ulugkay Aktürk, Selma Beyaztaş, Semra Kılıç, Nursen Aydeniz, Özlem Emine Çağlar, Hayde Nagizadeh, İshan Çılpan, Kashmir Omar, Frida Vinci, Mahmut Karadağ, Makbule Öztop, Mediha Koçyiğit Tüzün, Medine Bozkurt, Ece Demirkesen, M. Hülya Şanes Doğru, Nao Takahashi, Necla Tosmur, Faruk Kırlı, Sibel Aslan, Hatice Gök, Hatice Polat, Marusa Stibely, Zuhal Arda, Zain Alahmad, Süheyla Oflaz, Şefika Oktay, Zeynep Kök, Şevket Akaslan, Şule Turan Aslan, Tulina Akın, Ramise Bayramoğlu, Mustafa Kılıç, Yasemin Alper, Zuhal Arda ve Zeynep Kenkeş'in eserleri ilgiyle karşılandılar.
Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların cinsiyet ayrımcılığıyla ikinci plana atılarak, emek ve işgüçlerinin ucuza kapatılmaları, siyaset akanına sokulmamaları, mobinge, şiddete uğramaları ve daha da kötüsü en yakınları tarafından öldürülmeleri konularının altının çizildiği sempozyum, kalabalık kadın toplulukları tarafından ilgiyle izlendi.
“Toplumun yüzyıllardır kadınları dışında bırakmaya çalıştığı tarihe rağmen, kendi özgürlüklerimiz, emeklerimiz, bedenlerimiz, haklarımız ve onurumuzdur’’ alt şıkkıyla sempozyum ve özel olarak yapılan eserler “Şiddete Dur De!’’ sloganıyla ses getirdi.