GÖZBEBEĞİMİZ KATAR

GÖZBEBEĞİMİZ KATAR

2,6 milyon nüfusu ve 11.521 kilometrekare yüzölçümü ile İzmir’imizden daha küçük olan Katar, AKP iktidarı döneminde en gözde ülkelerimizin başında geliyor. Başbakan son Katar seyahati sonrası yaptığı açıklamada 2020 yılında Katar’da yapılacak Dünya Kupası için gerçekleştirilecek 20 milyar dolar dolayındaki yatırımlarda Türk müteahhitlerine öncelik verileceğini açıklayınca Katar’ı tekrar analiz etme iştihamız kabardı. İşte size Katar’ın ekonomik görünümü:

EKONOMİK YAPISI

2015 yılı GSYH’sı 173,5 milyar dolar. Kişi Başına Milli Geliri 143 bin dolar. Büyüme oranı yüzde 3,7. Enflasyon oranı yüzde 2,7. İhracatı 77,2 milyar dolar. İthalatı ise 28,5 milyar dolar. Genellikle cari fazla veriyor.
Doğalgaz rezervi 25,3 trilyon metreküp. Yıllık LNG ihracatı 31 milyon ton. Doğalgaz ihracatı toplam ihracatının yüzde 40’ını oluşturuyor. Petrol ve doğalgaz gelirleri devlet gelirlerinin yüzde 60’ı. LNG ihracat hedefi yıllık 77 milyon ton. Bu günlük 5 milyon varil demek.
En fazla ihracat yaptığı ülkeler Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Çin. Bu ülkelere yaptığı ihracat yaklaşık 50 milyar dolar. ABD’ye 1 milyar dolara yakın ihracat yapıyor.
En fazla ithalat yaptığı ülkeler 3,7 milyar dolar ile Çin,3,5 milyar dolar ile ABD, 2,8 milyar dolar ile BAE, 2,4 milyar dolar ile Almanya, 2,1 milyar dolar ile İngiltere geliyor.
En büyük bankası Qatar National Bank’tır. Sektördeki payı yüzde 50’dir. İslami bankacılık 2005’de başlamış.
Ekonomik büyümesi borçlanma ile sağlanmış. Katar dış borçlanmada önemli bir kredibiliteye sahip.

TÜRKİYE İLE TİCARET

Türkiye ve Katar arasında ikili ticaret hacmi son yıllarda hızla artmıştır. İhracatımızdaki hızlı artışın en önemli nedeni inşaat demiri ihracatıdır. 2008 yıl ihracatımızın %74’ü demir-çelik, %65 i ise inşaat demiridir. 2008 yılında Türkiye ile Katar arasındaki ticaret hacmi 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. 2009 yılında ticaret hacmi 375 milyon dolara gerilemiştir. 2010 ve 2011 yıllarında Türkiye Katar’a yönelik olarak ithalat fazlası vermeye başlamıştır. 2012 yılında Katar’a olan ihracatımız %37 artarak 257 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2013 yılında %5 azalarak 244 milyon dolar olmuştur. 2014 yılında da Katar’a olan ihracatımızdaki artış devam etmiştir. 2014 yılında ihracat % 41 artışla 344 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Katar 2014 yılı ticaret hacmimiz 739 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
2015 yılı ihracatımız 360,9 milyon, ithalatımız ise 423,5 milyon dolar olmuştur. Ticaret dengesi 784,5 milyon dolara gelmiştir.

TÜRK MÜTEAAHHİTLERİ

Türk müteahhitleri Katar’da bugüne kadar 7 milyar dolara yakın proje bitirmiş durumda. Devam eden projeler ise 1 milyar dolar civarında.
Uluslararası düzeyde önemli başarılara imza atan müteahhitlik firmalarımız oldukça kısa sürede Katar pazarına en prestijli projelerle girmeyi başarmıştır. Firmalarımızın Katar pazarında karşılaştıkları en önemli sorun, ülkenin hızlı büyümesinin getirdiği yüksek enflasyondur. Katar büyük alt ve üst yapı yatırımlarına girmiştir. Bu da yapı malzemelerinin çok fazla artmasına sebep olmuştur.
Öte yandan Türk müteahhitlerini zorlayan diğer önemli husus ihalelerin sabit fiyatla yapılıyor olması.
Başbakan’ın dediği gibi Dünya Kupası yatırımlarından Türk müteahhitleri önemli projeler alabilir; ama sabit fiyatla... Bu da zarar ihtimalinin yüksek olması demektir.

KATAR NEDEN ÖNEMLİ?

Yukarıdaki rakamlara baktığımızda Katar için Türkiye orta sıralarda. Ticaret hacmimiz 1 milyar dolara yakın seyrediyor. Katar’dan ağırlıklı olarak işlenmemiş alüminyum, kimyasal maddeler, plastik ve plastik mamulleri ithal ediyoruz. Müteahhitlik pazarı olarak bir Libya gibi değil. Kara para aklama hususunda sıkı denetim var. Bütün bunlara rağmen Katar’a özel bir sevgimiz var. Neden acaba?..



https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90