İLKLERİN FİLMİ: SUSUZ YAZ

İLKLERİN FİLMİ: SUSUZ YAZ 

"Türkiye'yi temsil edemez" damgasıyla yurtdışına çıkışı dönemin hükümeti tarafından yasaklanan(çünkü politik taşlamalıydı) 'Susuz Yaz', 52 yıl önce bugün (7 Temmuz 1964), Berlin'de 'Altın Ayı' ödülünü kazanır... 
Tür­kiye'ye sinemada ilk uluslararası başarı sevincini kazandıran Yesilçam klasiklerinden film; 
''Susuz Yaz''la olmuştu 
Urlalı yazar Necati Cumalı'nın oyunundan, yine Urla köyü Bademler'de çekilen fil­min bu başarısı, Türkiye'de tam bir ''sürpriz'' olmuştu...
Popüler Tarih Dergisi'nden Füsun Koyutürk,
''Susuz Yaz' ın her şeyden önce, "inancın ve iyi niyetli bir çalış­manın sonucu olduğuna, o yıllarda Türk sinemasını, uzun bir sıç­rayışla, önemli bir dönüm noktasına getirdiğine" dikkat çeker! 
Biri hariç, başlıca oyuncu­ları ilk kez kamera karşına çıkmıştır. 
O yıllar için, iki ay gibi oldukça uzun sayılabilecek bir sürede çeki­lmiştir yapıt... 
Filmin Yönetmeni Metin Erksan, tam bir yılını sadece ''Susuz Yaz''a ayırmıştır... 

*** 

Konusu; köy gerçekleri, siyasi çekişmeler, su ve susuzluktur...
"Susuz Yaz"ın baş ka­dın oyuncusu, ''Ses'' dergisinin 1963 yılı finalistlerinden Hülya Koçyiğit’tir... 
Yönetmen Metin Erksan, Türkan Şoray'ın kabul etmediği yıllar sonra da pişmanlığını dillendirdiği rolü; Hülya Koçyiğit'e önerir ve olumlu yanıt alır. 
Berlin Film Festivali'ne son anda yetiştirilir. 
Erkek oyuncusu ve yapımcısı Ulvi Do­ğan, yapımcılara tanınan bir haktan yararlanarak, yurtdışına çıkmasına izin verilmeyen filmi, festivale son anda yetişti­rir. (otomobilininin bagajında gizlice!)

***

"Türkiye'yi temsil edemez" damgasıyla yurtdışına çıkışı dönemin hü­kümeti tarafından yasaklanan(sansüre takılan)  ''Susuz Yaz''a emeği geçen Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan'a, Erol Taş ve diğer sinema emekçilerine; Berlin'den ''Altın Ayı'' ile dönüşün ardından, Turizm ve Ta­nıtma Bakanı Ali İhsan Göğüş; ödüller verir(!)


https://twitter.com/Atikopruluoglu