"Türkiye'yi temsil edemez" damgasıyla yurtdışına çıkışı dönemin hükümeti tarafından yasaklanan(çünkü politik taşlamalıydı) 'Susuz Yaz', 52 yıl önce bugün (7 Temmuz 1964), Berlin'de 'Altın Ayı' ödülünü kazanır...
Türkiye'ye sinemada ilk uluslararası başarı sevincini kazandıran Yesilçam klasiklerinden film;
''Susuz Yaz''la olmuştu
Urlalı yazar Necati Cumalı'nın oyunundan, yine Urla köyü Bademler'de çekilen filmin bu başarısı, Türkiye'de tam bir ''sürpriz'' olmuştu...
Popüler Tarih Dergisi'nden Füsun Koyutürk,
''Susuz Yaz' ın her şeyden önce, "inancın ve iyi niyetli bir çalışmanın sonucu olduğuna, o yıllarda Türk sinemasını, uzun bir sıçrayışla, önemli bir dönüm noktasına getirdiğine" dikkat çeker!
Biri hariç, başlıca oyuncuları ilk kez kamera karşına çıkmıştır.
O yıllar için, iki ay gibi oldukça uzun sayılabilecek bir sürede çekilmiştir yapıt...
Filmin Yönetmeni Metin Erksan, tam bir yılını sadece ''Susuz Yaz''a ayırmıştır...
***
Konusu; köy gerçekleri, siyasi çekişmeler, su ve susuzluktur...
"Susuz Yaz"ın baş kadın oyuncusu, ''Ses'' dergisinin 1963 yılı finalistlerinden Hülya Koçyiğit’tir...
Yönetmen Metin Erksan, Türkan Şoray'ın kabul etmediği yıllar sonra da pişmanlığını dillendirdiği rolü; Hülya Koçyiğit'e önerir ve olumlu yanıt alır.
Berlin Film Festivali'ne son anda yetiştirilir.
Erkek oyuncusu ve yapımcısı Ulvi Doğan, yapımcılara tanınan bir haktan yararlanarak, yurtdışına çıkmasına izin verilmeyen filmi, festivale son anda yetiştirir. (otomobilininin bagajında gizlice!)
***
"Türkiye'yi temsil edemez" damgasıyla yurtdışına çıkışı dönemin hükümeti tarafından yasaklanan(sansüre takılan) ''Susuz Yaz''a emeği geçen Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan'a, Erol Taş ve diğer sinema emekçilerine; Berlin'den ''Altın Ayı'' ile dönüşün ardından, Turizm ve Tanıtma Bakanı Ali İhsan Göğüş; ödüller verir(!)
https://twitter.com/Atikopruluoglu