İMAR BARIŞI NEDİR, NE DEĞİLDİR? (2)

İMAR BARIŞI NEDİR, NE DEĞİLDİR? (2)

İmar Barışı’na ilişkin yazı dizimizin ilk bölümünde uygulamanın nasıl yapılacağını 14 madde ile dün sizlere anlattık. Bugünkü yazımızda ise Yapı Kayıt Belgesi’ne ilişkin detayları sizlere sunuyoruz.

YAPI KAYIT BEDELİ HESABI

Yapının bulunduğu arsanın belediyelerce belirlenen 2018 yılına ait metrekare (m2) birim emlak vergi değeri ile arsanın alanı çarpılarak arsa toplam emlak değeri bulunur. Buna (A) diyelim. Daha sonra yapı kayıt belgesine konu binanın niteliğine göre aşağıda belirtilmiş metrekare maliyeti ile maliyeti bulunur. Buna da (B) diyelim.

- Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/m2

- 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/m2

- 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/m2

- 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/m2

- Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/m2

- Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW

A ile B toplanır bulunan rakama-buna da C diyelim-konutlarda yüzde 3, ticari binalarda yüzde 5 oran uygulanarak yapı kayı belgesi bedeli bulunmuş olur.

Örnek hesaplama

Cemil Topuzlu Caddesi alanında yapıların bulunduğu arsaların toplam m2’si diyelim 5 bin m2. 4 katlı ticari binaların da toplam alanı da 2 bin m2 olsun.2018 birim m2 değeri 15.000 TL’den arsa emlak değeri toplamı A=75milyon TL yapar. B ise 2.000 TL*1000 TL/m2=2 milyon TL olarak bulunur.

C= 77 milyon TL olarak hesaplanır. Bu tutara yüzde 5 oranını uyguladığımızda 3 milyon 750 bin lira yapı kayıt belgesi bedeli bulunmuş olur.

APARTMANLARDA BİR MALİK de BAŞVURABİLİR

Çok katlı ve onlarca bağımsız bölümlü binalarda bir dair sahibi yapı kayıt belgesi almak için başvuruda bulunabilir.

YKB bedelini kendi öder, ancak bu bedelden diğer bağımsız bölümlere tekabül eden tutarı diğer kat maliklerinden talep etme hakkına sahiptir.

Türkiye genelinde uygulanan İmar Barışı uygulaması Doğu Karadeniz Bölgesi’nin önemli turizm merkezlerinden Trabzon’a bağlı Uzungöl’de işletme sahipleri tarafından sevinçle karşılandı.

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90