İMAR BARIŞI NEDİR, NE DEĞİLDİR? (3)

İMAR BARIŞI NEDİR, NE DEĞİLDİR? (3)

İmar Barışı’na ilişkin yazı dizimizin ilk bölümünde uygulamanın nasıl yapılacağını 14 madde ile anlattık. Dünkü yazımızda ise Yapı Kayıt Belgesi’ne ilişkin detayları sizlere sunmaya başladık. Bugünkü son yazımızda da Yapı Kayıt Belgesi’nin getirileri ile İmar Barışı’ndan Hükümet’in ne beklediğini kaleme aldık.

YAPI KAYIT BELGESİ ALMANIN AVANTAJLARI

*Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilir

- Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili 3194 sayılı Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir.

- Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisi yapılabilir.

- İnşaat halindeki yapılarda 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla bitmiş olan kısımlar için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartı ile Yapı Kayıt Belgesi verilir ve Yapı Kayıt Belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilir.

- Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlar yapılabilir.

- Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda işyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilir.

HAZİNEYE ve BELEDİYEYE AİT TAŞINMAZLAR ÜZERİNDEKİ YAPILAR

Belediyelerin özel mülkiyetinde olan taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olan yapılara Yapı Kayıt Belgesi verilebilir. Böyle bir durumda, Yapı Kayıt Belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerinin talepleri üzerine bedeli ilgili belediyesine ödenmek kaydıyla taşınmazlar rayiç bedel üzerinden belediyelerce doğrudan bunlara satılır.

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların Hazine’ye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, bu taşınmazlardan özel kanunları kapsamında kalan ve bu özel kanunlara göre değerlendirilmesi gerekenler dışında kalanlar bakanlığa tahsis edilir. Tahsis işleminden sonra, Yapı Kayıt Belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerinin talepleri üzerine bu taşınmazlar Bakanlıkça rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır. Rayiç bedel bakanlıkça tespit edilir veya ettirilir. Bu suretle yapılacak satışlarda satış bedeli, en az yüzde onu peşin ödenmek üzere beş yıla kadar taksitlendirilebilir. Taksit tutarlarına ödeme tarihine kadar kanunî faiz oranının yarısı uygulanır.

İMAR BARIŞI’ndan NE BEKLENİYOR?

Hükümet İmar Barışı’ndan önemli gelir beklemektedir. Bütçe açığına ciddi bir kaynak olacağı düşünülen İmar Barışı, Vergi Barışı ile birlikte vatandaşların imar ve vergide yaptıkları yasalar aykırı durumlarını düzeltme olanağı veriyor.

Bizim önerimiz mutlaka bu aflardan yararlanılması ve devletle ihtilaflara girilmemesi.

Mudanya’daki antik kent üzerine yapılan AVM için İmar Barışı başvurusu yapılarak yapı kayıt belgesi alınması üzerine belediye, söz konusu alanla ilgili acele kamulaştırma kararı aldı.

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90