İNSANLIĞIN ORTAK DİLİ SANAT

İNSANLIĞIN ORTAK DİLİ SANAT

Sevgili okurlar, bundan böyle "Sevdamız Sanat" köşemde birlikte olacağız. İnsanlığın ortak dili sanat, insan elinden, dilinden çıkma sanat, Covid-19 salgınıyla iki sene mecburi aradan sonra, yeniden sahalara dönüyor. 

Yakın tarihe bir göz atarak günümüze uzanalım, isterim. Yakın tarih derken -eski yaşam günlerimizin son senesine- yani 2019 Eylül ayına dönelim.  Yılın ikinci yarısı Yaz rehavetinin ardından başlayan yeni sanat sezonuna Odunpazarı Modern Müze ve İstanbul’da sanatın merkezi olmaya aday Arter Müze’nin açılışıyla; Türkiye’de Çağdaş sanat belleğini arşivleyerek eserleri Dünya sanat üretimleriyle paralel  platformlarda programlayan, diyologlar ve yaratıcı üretimle; insan- sanat bağını güçlendirme  heyecanıyla başladı.

16. İstanbul Bienali, 26 ülkeden 57 sanatçıyla "Yedinci Kıta" dedi. Çevresel bakışla sanata, Dünya geleceğinden Metropol İstanbul’a "Dünya atıkları ve insan sağlığıyla İstanbul kentleşme" sorunlarına, iklim değişikliklerinin getirilerine İnsan merkezciliği üzerinden bakmayı deneyimledi. "Yedinci Kıta" ile acil siyasi bir konu olan iklim değişikliğine dikkat çekilirken, doğa-kültür arasındaki bağların altı keskin çizgilerle belirginleştirildi. Bienal konusu çok önemliydi. Önemi,  Marmara Denizi’nden Ege’ye doğru denizin üstünü kaplayarak yayılan sümüksü dokunun, deniz canlılarını oksijensiz bırakarak öldürüyor olmasıyla gerçeğe dönüştü.

Eskişehir Odun Pazarı Modern Müze Erol Tabanca koleksiyonuyla 9 Eylül 2019’da sanatın tarihi yolculuğunda yerini aldı. Geçmiş, modern sanata yansıdı. İÖ. 600-200 yıları arasında kayalara basit oda şeklinde oyulan Güneybatı Anadolu'daki “Likaya Mezarları” sonrasında ilk örnekleri Ege Bölgesi'ndeki Dorik tapınaklarında görülen Ahşap Yapı, Odunpazarı tarihi sivil mimari dokusuna göndermeyle Japon Kengo Kuma and Associates'ın (KKAA) imzasıyla yaşama geçti. OMM Eskişehir Sanat Turizminin odak noktasında yerini aldı.

İstanbul Türkiye’nin gözbebeği, Dünya’nın sanat metropollerinden biridir.

Pandemi dolayısıyla geçen yıl yapılamayan ArtContact İstanbul Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde 31 Mayıs Pazartesi günü sanat, sanatseverler ve koleksiyonerlerle buluştu. Ziyaretçiler heykellerin ağırlıkta olduğu, Mehmet Aksoy ve ASAŞ Sanat Atölye’nin heykelleriyle donatılmış bir fuarla karşılaştılar. 1000 kadar Dünya ve Türk sanatçısının eserlerinin bir arada görüldüğü İstanbul’un yeni fuarı ArtContact; 1-4 veya pandemi şartlarına uygun olarak 1-6 Haziran 2021 tarihlerinde büyük ilgiyle izlendi.

Dünyamızı kasıp kavuran Covid 19 salgınının başından beri insan yaşamlarını kurtarmak için özveriyle görev yapan sağlık çalışanları Art Contact İstanbul sanat fuarına davetli olarak fuarı eşleriyle ücretsiz olarak gezdiler

Pandeminin yaşam ezberimiz gibi sanat ezberimizi de bozduğu bir dönem yaşadık. Nihayet, normalleşiyoruz. Yine de tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.  

Her yıl Eylül ayında gerçekleşen Contemporary İstanbul bu yıl 1-6 Haziran’da gerçekleşti. 15. C.İ, İstanbul’un geleneksel fuarı bu yıl iki kere yapılacak. Ulusal kimliğiyle izlediğimiz Cİ, Eylül’de Uluslararası olarak düzenlenecek.

Nietzsche "Sanat olmasaydı, gerçek bizi öldürecekti" der. Ülkelerin kültürel, ekonomik ve sosyal yelpazesinde dünya insanını birleştirici, açıklayıcı, farkındalık yaratan ortak dil Sanat’tır.

WonderfulART organization "Sevdamız Sanat" bağış sergimizi 15 Nisan’da interaktif düzenlemek zorunda kalmıştık. 23 Haziran’da Sanatta Engel Yok Derneği’nde yüz yüze açmak imkânını bulduk. Rekreasyon Derneği sanatçılarımızla Adalar Kültür Derneği salonunda açtığımız "Büyükada Pembe Düşler" sergi etkinliğiyle de dernek olarak yılın ilk sergisini gerçekleştirdik.

2019 yılı sonunda Çin’den Dünyamıza yayılan Covid-19 salgını, yaşamları olduğu gibi sanatı da askıya almıştı. Haziran ayında iki önemli fuarın aynı tarihlerde İstanbul’da kapılarını açmalarıyla başlayan Çağdaş Sanat rüzgârının Eylül 2021 itibariyle son hızla eski enerjisine kavuşacağı ve bizleri kucaklayacağı görüşündeyim.