İŞ ADAMLARINA TAVSİYELER

İŞ ADAMLARINA TAVSİYELER

Yıl sonu geldi ve yeni bir yıla giriyoruz. Hesap kitap yapılacak ve 2018 planları uygulamaya konulacak. Heyecanlar yüksek. Ama 2018 her yönden zor geçecek diye tahmin ediyoruz. Küresel gelişmeler, komşularımızla olan ilişkilerimiz, terör sorunu ülkemizi zorlamaya devam edecek. Cumhurbaşkanı’nın “Esad bir teröristtir” söylemi nedeniyle yaklaştığımız büyük çözüm olanakları güme gidecek gibi. Güneyimiz yine karışabilir ve terör tırmanabilir. Cumhurbaşkanı’nın tek başına dış politikayı yönetmesi giderek Türkiye’yi daha da yalnızlaştırıyor.

Böyle bir iklimde yaşayacağımızı tahmin ettiğimiz 2018 yılı için bazı tavsiyelerde bulunmak istiyoruz.

HESABINIZI GERÇEKÇİ YAPIN

* Bütçenizi dolar ve avro bazında da yapın. Döviz kurunu düşük almayın.

*Enflasyon oranını sakın yüzde 10’un altında gerçekleşeceğini düşünerek maliyet ve fiyatlandırma yapmayın.

* Üretici iseniz fiyatlandırmanızı üretim maliyetinizi esas alarak yapın. Başabaş analizlerini 2018 faaliyetleriniz için mutlaka yapın. Farklı kar merkezlerinin maliyet-fayda analizlerini (portföy analizini) yapın. Karlı olmayan diğer kar merkezlerinin karlarını emen kar merkezlerini duygusal olmadan kapatın.

NAKİT AKIŞ ŞİRKETİN CAN DAMARIDIR

* Bütçe ve nakit akış tablolarını gerçekçi hazırlayarak haftalık bütçe ve nakit akışlarınızı analiz edin. Tahminlerle gerçekleşmeler arasındaki farkları sürekli sorgulayın.

* Bütçe birimini muhasebeden ayrı örgütlemek daha verimli olmaktadır.Bütçe birimi bütçe, nakit akış ve tüm analizleri raporlayan birim şeklinde çalışmalı.

* Bütçesiz ve nakit akış tablosu olmadan şirketler yönetilemez.

AÇIK POZİSYONUNUZU KAPATIN

* Dövizli borçlarınızı mümkünse TL’ye çevirin. Döviz varlıkları ile döviz yükümlülükleri arasındaki negatif fark olan döviz açık pozisyonunda kalmamaya dikkat edin.

* Her iş adamı mutlaka teşvik uzmanı olmalı. Teşviklerden genellikle firmalar habersiz. Bu nedenle işletme sahibi teşvikleri yutmalı.

TASARRUF, İLLE DE TASARRUF

* Maliyet tasarrufu yapın. Nereden ne kısabiliyorsanız kısın. Araba, tekne gibi lüks araçlarınızın sayısını azaltın. 2018 yılı savurganlık yapılabilecek bir yıl olmayacak.

* 2018 yılında hiç dokunmadığınız çok gerekli olduğunda kullanacağınız dost bir nakit varlığınız olsun. 2018 yılı nakde ihtiyacımızın çok olacağı bir yıl olacak.

*Vergiden kaçınmayı (vergi kaçırma değil) öğrenin. Yüksek vergi yükünüzü yasaların elverdiği ölçüde planlayın. Burada teşvikler devreye giriyor. Kar transferlerini yapmadan utanmayın.

SERMAYE ARTIRIMINA GİDİN

* 2017 sonu bilançolarında şirket sahiplerine olan borçları öz varlık unsuru haline getirerek ilk sermaye artırımında sermayeye ilave edin. Dağıtılmamış karlarınızın büyük bölümünü sermayeye ilave edin.

BİLANÇOLARINIZI GÜZELLEŞTİRİN

* 2017 sonu bilançonuzda ortaklardan alacak gözüküyorsa bunu ortaklardan senet alarak ve faiz tahakkuku yaparak kapatın. Cari hesap olarak gözükmesin.

* Stoklarınızda çok eski yıllardan kalan, değeri düşen, demode olan stokları tespit edip; bu stoklar için karşılık ayırın.

* Taşınmaz varlıklarınızı 2018’de mutlaka SPK’dan lisanslı bir değerleme şirketine değerletin. Bu hep elinizin altında olsun.

UNUTMAYIN!

* 2018 yılının zor geçecek. Krediye büyük ihtiyaç duyacaksınız.

* KGF destekli kredi yeniden verilmezse hepimizin işi zor!

* Dolar ve faizler düşer, diye hesap yapmayın

* Bu yıl da yüksek enflasyon ve işsizlik yılı olacak.

* Fed faizleri 3 kez artıracak.

* Kredi derecelendirme kuruluşlarının yeni not verme takvimi yoğun olacak.

* Bitcoin/kripto paralar bankacılık sistemini zorlayacak ve yasal düzenlemeler gelecek. Bu da küresel likiditenin hareketini olumsuz yönde etkileyebilecek.

* KHK’lar ile ülkenin yönetimi ekonomiyi de zorlayacak. Hukukun ve adaletin olmadığı bir düzende ekonomi sağlam temellere oturamaz. Bu da iş adamlarını kararsız ve güvensiz adımlar atmasına yol açacak.

Umutsuzluk aşılamış olmayalım.Bütün bu söylediklerimiz tedbirli olmayı sağlamak içindir. Bu arada annemin bize yaptığı nasihatini aktarayım: “Oğlum korkma! Bu Anadolu topraklarında büyük Evliyalar yatıyor. Bu ülkeye bir şey olmaz. Umudunu kaybetme”!

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90