KADINLAR ve RAKAMLAR…
Öncelikle bizde ve dünyada rakamlarla kadının yerine ve ülkelere göre değişkenlik gösteren bazı oranlara bakalım;
Ortalama evlilik yaşı!
Türkiye: 22.04
İtalya: 26
İngiltere: 256
Fransa: 26.3
Almanya: 30
İspanya: 26
Boşanma oranı!
Türkiye: 0.80
İtalya: Binde 0.4
İngiltere: 18-49
Fransa: 600 bin evli çiftten 200 bini 5 yıl içinde boşanıyor.
Almanya: 3 çiftten biri
İspanya: yüzde 16
Ortalama çocuk sayısı!
Türkiye: Yüzde 4
İtalya: 1.16
İngiltere: 1.75
Fransa:1.7
Almanya:1.4
İspanya: 1.23
Ortalama yaşam süresi!
Türkiye: 66.01
İtalya: 80.2
İngiltere: 79
Fransa: 81.3
Almanya: 79
İspanya: 80.5
Sayısal verilerle, rakamlarla, istatistiklere yansıyan oranlarla durum bundan ibaret! Bu işin çözümü nedir? Tedavi reçetesini kim yazar? Onulmaz bazı dertlere derman bulunur mu? Bilemeyiz! Bildiğimiz o ki bu işin çözümü ancak fazilet, asalet, feraset ve basiret sahibi yöneticilerin insafına kalmıştır. Nokta…
Şimdi geçmişten anlamlı ve önemli bir sayfa açma zamanıdır! 21 Mart 1923 günü Gazi, eşi Latife Hanımla birlikte öğleden sonra Hilal-i Ahmer Kızılay Konya Şubesi kadınlar Kolunun düzenlediği çaya gelir. Toplantıda Bağdat Demiryollarında görevli Bekir Lütfi’nin 7 yaşındaki kızı tarafından verilen keman resitalini dinler, küçük sanatçıyı kutlar ve şunları söyler;
“Muhterem Hanımlar ve Beyefendiler!
Bu dakikada Konya’nın çok seçkin değerli hanımlarıyla, çok muhterem aydın hemşerilerimizle bir arada bulunmaktan çok memnun ve mütehassısım. Bize bu toplantıyı hazırlayan Konya Hilali Ahmer Kadınlar Şubesini teşkil eden hanımefendilere özel olarak teşekkürlerimi arz ederim. Muhterem kadınlarımızın askeri hareketlerde gösterdikleri himmet ve yardımlara ordunun başkumandanı sıfatıyla teşekkürlerimi sunarım.
Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organı faaliyette bulunurken diğer organı işlemezse, o sosyal toplum felçtir. Dünyada hiçbir milletin kadın, ben Anadolu kadınından daha çok çalıştım, milletimi zafere ve kurtuluşa götürmekte Anadolu kadınından daha çok çalıştım diyemez. Memleketin asıl varlığını hazırlayan kadınlarımız olmuştur ve kadınlarımız olmaktadır.”
Bu çok önemli ve anlamlı konuşmadan sonra gelelim bize hazırlanan takvime!
Cumhuriyetimiz henüz 11 yaşındayken! 5 Aralık 1934’te Türk Kadınının Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı yasalaşır.
Cumhuriyetimiz henüz 12 yaşındayken! 8 Şubat 1935’te milletvekili seçimleri yapılır. 382 erkek, 18 kadın milletvekili meclise girer.
“10 yılda 15 milyon genç yarattık her yaştan” marşlarının söylendiği yıldan iki yıl sonra, 8 Şubat 1935’te Mecliste 18 kadın vardı. Yıl 2021 TBMM’de kaç kadın vekil var? Kaçını tanıyoruz? Kaçı ülkesi ve hemcinsleri için gereğini yapıyor? Bilmem söylesem mi söylemesem mi?