KÖLE DÜZENİ #İŞKAZASIDEĞİLCİNAYET

KÖLE DÜZENİ #İŞKAZASIDEĞİLCİNAYET

Dün akşam saatlerinde Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen Stadının yerine yapılan, Torunlar Center’ın inşaatında meydana gelen cinayet gibi kazayı duyduğumda… Bundan yıllar önce Giresun’da ki, maden faciasının ardından dönemin Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in vicdanları kanatan ‘Acı çekmediklerini, fiziki olarak güzel öldüklerini’ söyleyebilirim sözleri aklıma geldi, bir anda kulaklarımda çınlayıp yüreğime hançer gibi saplandı… 

Bundan aylarca önce Torunlar Center’ın inşaatında, benzer bir kaza yaşanmış, 19 yaşındaki Erdoğan Polat iş güvenliği yetersizliği sonucunda asansör olarak kullanılan sepetin halatının kopması sonucunda 16. kattan yere düşerek gencecik yaşında hayatını kaybetmişti. Dün ise 10 işçi emekçisi kardeşimizin hayatını kaybettiği kazanın 10 gün öncesinde İstanbul Tabip Odası’nın Torunlar Center ile ilgili olarak uyarıda bulunduğu ortaya çıktı..

Tabipler Odası ‘Bu günden söylüyoruz.. Maalesef yarın bu inşaatta 8-10 işçi kardeşimizi kaybedeceğiz’..! uyarısını dikkate alınmadığı gerçekliği apaçık ortada.. Bu arada TMMMOB’nın yaptığı açıklamada asansörün son kontrolünün 30 Mayısta yapıldığını… Ancak bu kontrolün 30 Ağustos’a kadar geçerli olduğunu belirtti.. Evet, görünen o ki ihmal ve denetimsizlik 10 işçimizin yaşamına mal oldu..

İnşaatta çalışan işçilerin iddialarına göre asansör sürekli bozuk… Asansör aynı anda hem yük, hem de işçi taşıyor.. İşçilerin bir diğer iddialarına göre asansör olaydan 2 gün önce de düşmüş, fakat içerisinde insan olmadığı için can kaybı yaşanmamış.

Torunlar Center’ın sahibi Aziz Torun yaptığı açıklamada, işçiler 16 saat eğitim alıyor sözlerinin ardından, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Aziz Torun’un aksine ‘1 saat eğitimden sonra çalışabilirler’ belgesinin işçilere 90 TL karşılığı verildiği işçiler tarafından belirtilmiş bulunuyor dedi. Aziz Torun’a göre işçiler yalan söylüyor..! Asansörlerin kiralandığı firma her an sahada ve her an soruna müdahale ediyor. Peki o zaman, 30 Ağustosta kontrol süresi dolan asansörler neden bakıma alınmadı..? diye insanın sorası geliyor.

Dün akşam saatlerinde meydana gelen acı olayın ardından ölen işçilerimizin yakınları Torunlar Center’ın önünde toplanıp olayı protesto ederken polis gene insanların acısına acı katarak Toma ve gazla müdahalede bulundu. Çünkü acı onların ocaklarına düşmedi…! Kendi ocaklarına düşmedikçe de bir babayı, bir ağabeyi, bir kardeşi kaybetmenin ne olduğunu anlayamazlar..!

Evet, gene boğazım düğüm, düğüm.. Ölüm dedikleri gibi işçinin, emekçinin fıtratında var olmalı…!! Bu kadar acımasız ve insan olanı kahreden sözlerin söylendiğini yakın geçmişte bu sözleri kulaklarımızla işitip ne yazık ki insanlığımızdan utanmıştık..

Kapitalizm ile birlikte sömürü, emek düşmanlığı kat be kat arttı.. Çevreye ve insana olan hoyratça yaklaşım ölüm riski yüksek olan işlerde alınması gereken önlemler ne yazık ki alınmıyor.. Bir gün biri ölür ve iş kazası denilir. Yarın yerine sömürülmeye hazır… Anasının ak sütü gibi helal olan teriyle ölmeye hazır biri gelir nasılsa..!

Birilerine göre ‘Ölmüştür.. Ama Geçmiştir’ sözleri kulaklarda ve hafızalarda.. İnsanlar onurlarıyla yaşam mücadelesi verirken kurulu olan sömürü düzeni devam edecek elbette… Onlarca işçimizin kanının akıp, yaşamını yitirdiği, toprağına kan bulaşmış rezidansa milyon dolarları verip oturacaklar, ellerini vicdanlarına koyup düşünsünler.. Eğer vicdanları varsa… Bunca hayatını kaybetmiş insanın olduğu bir yerde başlarını yastığa nasıl koyup uyuyabilecekler..

Vefat eden işçilerimize Allahtan rahmet, kederli ailelerine ve Ulusumuza başsağlığı diliyorum...


https://twitter.com/ceydaknay
https://www.facebook.com/ceymin