MEDYAYA YENİ SOPA: PİYASAYI BOZUCU EYLEM YAPMAK

MEDYAYA YENİ SOPA: PİYASAYI BOZUCU EYLEM YAPMAK

SPK, Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nde değişiklik yaparak iletişim veya haberleşme yoluyla işlenen piyasa bozucu eylemler tanımını değiştirdi. Muğlak bir ifade getirerek yazılı, görsel ve sosyal medyada yapılacak hangi eylemlerin piyasa bozucu olacağı hususunda sübjektif ölçüt ortaya koydu. Bu da yapılacak yorumların,haberlerin,analizlerin  kolayca piyasa bozucu eylem sayılmasını olanaklı hale getirmektedir.
 
PİYASA BOZUCU EYLEM 
 
Sermaye piyasası araçlarının fiyatları, değerleri veya yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek nitelikte veya bunlara etki edebilecek piyasa göstergelerine ilişkin olarak yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi verilmesi, söylenti çıkarılması, haber verilmesi, özel durum açıklaması yapılması, yorum yapılması veya rapor hazırlanması, bu fiilleri gerçekleştirenler tarafından söz konusu fiillerin gerçekleştirilmesinden önce veya sonra ilgili sermaye piyasası aracında her türlü emir verilmesi ve/veya işlem yapılması halinde piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilir.
Yukarıda belirtilen hususların yalan, yanlış veya yanıltıcı olduğunu bilen yahut bilmesi gerekenler tarafından yayılması, bu fiili gerçekleştirenler tarafından söz konusu fiilin gerçekleştirilmesinden önce veya sonra ilgili sermaye piyasası aracında her türlü emir verilmesi ve/veya işlem yapılması halinde piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilir.
 
PİYASA BOZUCU EYLEM SAYILMAYAN HALLER
 
Kanunun 108. maddesinde yer alan bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı sayılmayan hâller, basın özgürlüğü kapsamındaki faaliyetler ile kanunun 104. maddesi kapsamına girmeyen eylem ve işlemler piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilmez.
Yeni getirilen bu hükümde “basın özgürlüğü kapsamı” diye bir tanım getirilerek kişisel takdir 
yetkisi genişletilmiştir.
 
ESKİ HÜKÜM NİYE KALDIRILDI?
 
Bu tebliğin 8. maddesinin eski hali aşağıdaki gibiydi. Neden detaylı belirlenen kapsam iki kelimeye indirgendi.Basın özgürlüğü kapsamında haksız değerlendirmeler yapılırsa bu durumda bu bir silah haline gelmeyecek mi?
“MADDE 8 - (1) Kanunun 108 inci maddesinde yer alan bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı sayılmayan hâller piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilmez.
(2) Gazetecilerin basın meslek ilkeleri ve etiğine uygun olarak yürüttükleri mesleki faaliyetleri;
a) Haber veya yorumların yayımlanmış olmasından dolayı doğrudan veya dolaylı olarak haksız menfaat temin edilmemesi,
b) Haber veya yorumların bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı suçlarından herhangi birini işleyen şahıslarla anlaşmalı olarak ya da bu şahısların yönlendirmesiyle yayımlanmamış olması,
c) Haber veya yorumların yayımlanmasından önce ilgili sermaye piyasası aracında işlem yapılmaması veya bu hususların başkalarına aktarılmaması
şartıyla piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilmez.”
 
CEZASI
 
Piyasa bozucu eylem yapana 20.000 liradan 500.000 liraya kadar idari para cezası verilebilecek. Ancak, bu suretle menfaat temin edilmiş olması halinde verilecek idari para cezasının miktarı bu menfaatin iki katından az olamayacak.
 
HER ŞEYDE SOPA!
 
Bizi yönetenler ekonomik kriz yaşarken tahammül edemedikleri yorum, analiz, değerlendirme ve haberleri piyasa bozucu eylem kabul edip cezalandırmak yoluyla piyasaları hizaya getireceklerini düşünüyorlar. Bu aciz kalmanın göstergelerinden biri…
Ben şimdi herkese dolar yerine  altın biriktirin, desem piyasa bozucu bir eylem yapmış olur muyum?... Gazeteciler, sosyal medya kullanıcıları dikkat!

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90