Uluslararası Antalya Sağlık Turizmi ve Eğitimi Derneği (UASTED) Yönetim Kurulu Danışmanı Salih Kutluk, sağlık turizmi sektöründe yabancı dil konuşan personel sorununa dikkati çekti. Kutluk, anadili yabancı dil olan çalışanların sağlık turizmi açısından önemli olduğunu kaydederek, "Rusya, Arap ülkeleri, Doğu Avrupa ülkeleri ve İran'dan Türkiye'ye gelen yabancı hastaların sayısı oldukça yüksek. Bu sebeple Anadili Arapça, Doğu Avrupa dilleri ile Rusça ya da Farsça olan yabancı çalışanlar sektör için oldukça önemli. Ancak çalışma izni almaları oldukça zor. Bu sebeple kaçak işçi çalıştırma eğilimi oldukça yüksek” dedi.

UASTED Yönetim Kurulu Danışmanı Salih Kutluk, sağlık turizminde iyi yabancı dil bilen personel ihtiyacına ve kaçak işçi sorununa işaret etti. Yabancı işçi sorununa acilen çözüm bulunması gerektiğini belirten Kutluk, şunları kaydetti:

BAĞIMLILIK NEDEN TIRMANIŞA GEÇTİ? BAĞIMLILIK NEDEN TIRMANIŞA GEÇTİ?

“Ya kaçak işçiyi önleyeceğiz ya da bu soruna çare bulacağız”

“Sağlık turizmi sektöründe hiç kimse bile isteye kaçak işçi çalıştırma riskine girmek istemiyor ve bu riskten kaçınıyor. Ancak bu riski alanlar işini düzgün ve yasal zorunluluklara dikkat ederek yapanlarla haksız bir rekabet zemininde yarışıyor. Yasalara uyanlar bu anlamda cezalandırılmış gibi oluyor. Devletin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta, kaçak işçi çalıştırmanın arttığı yerde, faturasız işlemlerin de artması olmalı. Bu sadece devlete değil, sağlık turizmi sektörünün de imajına zarar veriyor. Sağlık turizmi firmaları bu işçileri kayıtlı çalıştıramadıkları için giderlestiremiyorlar. Bu da mali yüklerinin artması anlamına geliyor. Bu durum onları zoraki şekilde fatura kesmeme aşamasına getiriyor. Sistem kendi kendine kısır döngüye giriyor.Yani ya kaçak işçiyi önleyeceğiz ve işini düzgün yapanların haksız rekabet ortamında ezilmesine göz yummayacağız ya da bu soruna bir çare bulacağız.

“Çalışma bakanlığı konuya el atmalı”

Aklımıza bu konuda birkaç formül geliyor. Ya bu kaçak çalıştıranlar tespit edilsin, çünkü sektöre zararı var ya da Çalışma Bakanlığı belli bir kontenjana kadar bu yabancılara çalışma izni versin. Yabancı hastayı Türkiye'ye çekmek için bu personele ihtiyacımız var. Bunun için de en azından sektörün ihtiyacını karşılayacak sayıda yabancıya çalışma izni verilmesi sektörün bu anlamda ihtiyacına karşılık vermiş olacaktır. Aksi durumda kaçak işçi çalıştırma eğilimi azalmadan devam edecek gibi görünüyor. Çalışma Bakanlığı bu soruna acilen el atmalı.”

ADVERTORIAL YAYIN

Kaynak: anka