TUSAŞ'A TERÖR SALDIRISI: 5 KİŞİ ŞEHİT

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, X hesabından yaptığı paylaşımda, "TUSAŞ Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirilmiştir" dedi.

Yerlikaya, biri erkek, biri kadın iki saldırganın etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Olayda beş kişinin öldüğünü, 22 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralılardan 19'unun tedavisinin devam ettiğini söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili adli soruşturma başlattı, bir başsavcıvekili ve sekiz cumhuriyet savcısı görevlendirildi.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler akşamüstü saatlerinde saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada PKK'yı işaret ederek, "Bu PKK'lılara hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz, fakat bir türlü akıllanmıyorlar" dedi.

Güler, "En son terörist ortadan kaldırılıncaya kadar bunların peşini bırakmayacağız. Yapılanların acılarını misliyle çıkaracağız" diye ekledi.

Diğer yetkililerden saldırıda PKK'nın rolü olduğuna dair resmi bir açıklama gelmedi.

Yerlikaya da akşam saatlerinde yaptığı açıklamada PKK'ya işaret etti.

"Savunma bakanımızın açıklamalarını da işittik. Başından beri oluş stili ve izlemiş olduğumuz görüntüler büyük ihtimalle PKK'nın yaptığıyla ilgili. Değerlendirmemiz bu. Kimliklerin netleşmesiyle kesin sonucu sizinle paylaşacağız" dedi.

Yayın yasağı getirildi

Yerlikaya, "Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir. Resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız" uyarısında bulundu.

İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden de benzer bir uyarı geldi.

Olayla ilgili gelişmelere mahkeme kararıyla yayın yasağı getirildi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin kararı açıklarken "teyit edilmemiş bilgilere karşı" uyardı.

Türkiye'de Twitter, Instagram ve YouTube gibi sosyal medya platformlarına erişimde sıkıntı yaşandığı belirtiliyor.

'Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarılar hedef alındı'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya'daki BRICS zirvesinden yaptığı açıklamada "Bu menfur terör saldırısını lanetliyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Erdoğan daha sonra sosyal medyada yaptığı açıklamada şu iafadeleri kullandı:

"Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi; ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve “Tam Bağımsız Türkiye” idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır.

"Milletimiz şunu bilsin ki Türkiye’ye uzanan kirli eller mutlaka kırılacak; güvenliğimize kasteden hiçbir yapı, hiçbir terör örgütü, hiçbir şer odağı emellerine ulaşamayacaktır.

Her türlü terör tehdidiyle ve destekçileriyle mücadelemiz azimle, kararlılıkla ve çok boyutlu bir şekilde devam edecektir."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da "Bu hain terör saldırısı, Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarıları hedef almıştır" dedi.

NEW ORLEANS’ta YENİ YIL FACİASI! NEW ORLEANS’ta YENİ YIL FACİASI!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Biz savunma sanayisinden, Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğundan asla geri adım atmayacağız" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün ve TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu'nun, saldırı sırasında İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı SAHA EXPO'da olduğu belirtildi.

Görgün, Demiroğlu ve diğer üst düzey yetkililer saldırının ardından Ankara'ya dönmek üzere hareket ettikleri aktarıldı.

TUSAŞ nedir?

TUSAŞ, Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketlerinden biri.

1973 yılında yerli savunma sanayisinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kuruldu.

ABD ile birlikte F-16 uçağının üretimi ve entegrasyonunda rol aldı.

Günümüzde havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi gibi alanlarda Türkiye'nin teknoloji merkezlerinden biri haline geldi.

TUSAŞ’in yüzde 55’e yakın hissesi Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na, yüzde 45’e yakın hissesi de Savunma Sanayi Başkanlığı'na ait.

TUSAŞ, son dönemde çok sayıda helikopter, insansız hava aracı ve uçak geliştirdi.

İnsansız hava araçları ANKA ve Aksungur, taarruz helikopteri Atak, genel maksat helikopteri Gökbey, Hürkuş, Hürjet ve KAAN gibi uçaklar TUSAŞ'ta geliştirilmişti.

Demirtaş: 'Barış isteyenlerin sesinin bu defa bastırılmasına asla izin vermeyeceğiz'
TUSAŞ’a yönelik saldırının ardından siyasi partilerden de saldırıyı kınayan açıklamalar geldi.

Güneydoğu gezisi kapsamında Diyarbakır’da bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, gelişmeleri değerlendirmek üzere olağanüstü Merkez Yönetim Kurulu toplantısı kararı aldı.

Özel, “Bu saldırıyı görünce zamanlamanın ne kadar dikkat çekici olduğunu düşünmeden edemiyor insan. Bütün terör örgütlerinin aktive olduğu sürecin 7 Haziran-1 Kasım (2015) arasında kamuoyunu nasıl yönlendirdiğini hatırlamak gerekiyor. Kim terörden medet umuyorsa yanlış yapıyor” ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Hiçbir hain ve hasmane hesap tutmayacak, hiçbir kanlı ve kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır. Kiralık katilleri sahaya sürenler, terörizmi karanlık bir aparat olarak kullananlar sonuç alamayacakları gibi mücadele azmimizi de asla kıramayacaklardır" dedi.

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli mecliste yaptığı açıklamada, saldırıyı “provokasyon” olarak nitelendirdi. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a çağrısına ilişkin açıklamasına göndermede bulunan Temelli, şöyle konuştu:

“Kaç gündür bu ülkede çok önemli bir tartışma sürdürülüyor. Bu tartışmaların çok büyük bir kısmı Türkiye toplumunun beklentilerine yanıt veriyor. Çünkü uzun süredir Türkiye toplumu savaş, şiddet, ölümlerden kurtulmak isterken böyle bir olayla karşılaşıyoruz. Zamanlaması manidardır, provokasyon her tarafından belli olmaktadır. Bu tür gelişmelere karşı inatla, toplumun beklentisi olan barış içinde yaşama beklentisine ısrarla yanıt vermek zorundayız. Geç kaldığımız her adım yitip giden canlara mal olmaktadır. Bu olayı bir kez daha kınıyorum."

Edirne Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, saldırıyı kınadı. Demirtaş avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Sorunlarımızın konuşarak, diyalogla, siyaset yoluyla çözülmesi arayışlarını kanla kesmeye çalışan anlayış bilmeli ki eğer [PKK lideri Abdullah] Öcalan bir inisiyatif alır ve siyasetin önünü açmak isterse tüm gücümüzle arkasında olacağız. Demokratik siyaseti ve barış arayışlarını itibarsızlaştırmaya, iradesiz kılmaya yönelik hiçbir yaklaşımı kabul etmeyeceğiz. Herkes hesabını kitabını buna göre yapmalıdır. Barış isteyenlerin sesinin, kimden gelirse gelsin bu defa bastırılmasına asla izin vermeyeceğiz."

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu saldırıyı kınayarak “Ülkemizin birliğini, güvenliğini ve geleceğini tehdit eden Türkiye düşmanı teröristlere karşı son ana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kere daha ifade ediyorum” dedi.

NATO: 'Türkiye'nin yanındayız'

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, X'te yaptığı paylaşımda "Ankara'da ölü ve yaralıların olduğuna dair haberler derin endişe verici. NATO olarak müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız. Terörün tüm biçimlerini şiddetle kınıyoruz ve gelişmeleri yakından izliyoruz" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yazılı bir açıklamayla "BM, Türk halkı ve hükümetiyle dayanışma içindedir" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Kazan'daki BRICS Zirvesi kapsamında Cumhrubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesinde taziyelerini iletti.

Putin, "Ankara'daki terör saldırısını kınıyorum. Türkiye'ye başsağlığı diliyorum" dedi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada "ABD olarak bugün meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınıyor, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi iletiyor ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız" ifadeleri kullanıldı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Thomas Hans Ossowski, "Bu iğrenç şiddet eylemini ve bu tür eylemleri destekleyen ya da mümkün kılanları kesin bir dille kınıyoruz. Terörizmin toplumlarımızda yeri yoktur."