YENİ SINAV SİSTEMİ

YENİ SINAV SİSTEMİ

Bakan İsmet Yılmaz yeni ortaöğretim yerleştirme sistemini açıkladı. Buna göre, öğrenciler eğitim bölgesi içinde adrese göre yerleştirilecek. Yüzde 10'luk öğrenci kitlesi ise 6.,7. ve 8. sınıf konularından Haziran ayında sınava girerek "nitelikli" okullara yerleştirilecek.

Açıklamalar sınavsız bir sistemin kurulamadığını ortaya koyuyor. Zaten yüzde 10'luk dilime girme yarışıydı yarış ve okul puanı %30 etkiliydi. Şimdi belirleyen oldu. Okulda öğretmenin vereceği not belirleyici. Pilot uygulaması yapılan öğretmen  performans sisteminde de veli ve öğrenci notu etkili. Bu durumda objektif bir değerlendirme yapılabilir mi? 

 Bakan nitelikli okullar ifadesiyle Bakanlık bünyesinde niteliksiz okulların ağır bastığını itiraf ediyor. Nitelikli okul nedir? Objektif bir tarifi var mı?

Bu sistem de TEOG'dan farksız. Bir yıl sonra yarış atı gibi koşturulan 6. sınıftan itibaren "o kurs senin, bu etüt benim" koşan öğrencilerle karşılaşacağız. Etüt merkezleri ile özel ders piyasası bayram edecek. Sistemin iyi öğretmeni ve iyi okulu belli: Sınavlara hazırlayan, şu kadar öğrenciyi bilmem nereye yerleştiren okullar başarılı, iyi, nitelikli; özel ders veren, çok test çözdüren öğretmenler de nitelikli, iyi, kalifiyedir. Öğrenciyi hayata hazırlayan, bilimsel düşünmeyi öğreten, çağdaş değerleri aşılayan okul ve öğretmenler niteliksiz ve başarısızdır.

Türkiye'de bir dönem kapanıyor. Tüketime dayalı ekonomi çöküyor. Türkiye üretim ihtiyacı ile karşı karşıya. Çöken sistem içindeki yeni ortaöğretim yerleştirme sistemi de ölü doğumdur. Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap vermekten uzaktır. Yeni sorunlara kapı açacaktır. 

Kamu ihtiyaç duyduğu bireyi yetiştirmek ve yönlendirmekle mükelleftir. Bu başı boşluk ziyandır. Türkiye üreten ekonomi içinde meslek liselerini canlandıracaktır. Meslek liseleri canlandırılmadan, okullar türüne göre yeniden yapılandırılmadan ortaöğretime geçişle ilgili hiçbir sorun çözülmez, çözülmeyecektir. Meslek lisesi reformu ise ekonominin yapısal sorunları düzeltilmeden yapılamaz. Mevcut sistem içinde okul tabelalarına "Anadolu" yazmaktan öte bir değişim düşünülememektedir. 

Yeni sistem çözüm değil, çözümsüzlüktür. Sistem içindeki çarelerin hepsi birbirinin tekrarıdır. Türkiye önümüzdeki süreçte ekonomik yapısını değiştirerek adım adım meslek liselerini canlandıracak, gerçekçi ve akılcı bir yerleştirme sistemini bulacaktır.