EMEKLİLERİN TÜM UMUDU SUYA DÜŞTÜ

En düşük emekli maaşının düşük kalmasının ardından hükümet en düşük emekli maaşlarına ilişkin çalışma başlatmıştı.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler çalışmalarından ardından en düşük emekli aylığının 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye çıkarılacağını açıkladı.

Emeklilere yapılacak zam önce komisyona gelecek, komisyondan sonra TBMM Genel Kurulu'nda tartışılacak ve yapılacak oylama sonucu kanunlaşarak yürürlüğe girecek.

Güler, emeklilerin maaş ödemelerinin başlayacak olmasından dolayı mağduriyet yaratılmayacağını ve farkların kanun taslağının kanunlaşmasıyla birlikte hesaplara yatırılacağını söylerken emeklilere seyyanen zam olmayacağını da belirtti.

TGB, ABD ASKERLERİNİN BAŞINA ÇUVAL GEÇİRDİ TGB, ABD ASKERLERİNİN BAŞINA ÇUVAL GEÇİRDİ

3,7 MİLYON EMEKLİ ETKİLENECEK

Güler, düzenlemeden etkilenecek emekli sayısının 3 milyon 703 bin 788 kişi olduğunu belirtti.

Güler, emekli aylıklarındaki artışın 6 aylık süreçte bütçeye maliyetinin ise 33 milyar 200 milyon TL olduğunu açıkladı.

Bu ayın başında enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte temmuzda memur ve memur emeklilerinin maaş zam oranı yüzde 19,3, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 24,73 olmuştu.

Ancak kök aylığı 8 bin 383 TL'nin atlında olan emeklilerin zam oranı yüzde 0 olmuştu.

Güler açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Yaşlılık, malüllük aylığı alan emeklilere 10 bin lira olan asgari ödeme tutarını 12500 liraya yükseltiyoruz. Bu düzenlemenin toplamda şu anda 16 milyon 180 bin civarında olan toplam emekli sayımız içinde en düşük emekli aylığının 12500 liraya tamamlanması halinde 2024 Temmuz-Aralık döneminde etkilenecek emekli sayısı 3 milyon 707 bin kişi. Bütçeye maliyeti de 33 milyar 200 milyon liradır.
Biz OVP'ye bağlılık, bütçe disiplinini sağlamak için bunu uzun dönemde çalışıyoruz. Bunun mevcut bütçe imkanlarının karşılığını da sağlamak zorundaydık. 53 maddelik teklif içinde bunun karşılandığını belirlemek istiyoruz. Yıllara böldüğünüzde maliyetin bütçemize çok daha fazla bir yük getirdiğini ifade etmek isterim. Kanunlaşma süreci var, yürürlüğünü mağduriyet oluşturmadan devam ettireceğiz. Bu aydan itibaren olmak üzere emekli maaşları düzenlenecek.

Önümüzdeki dönem emeklilik sisteminde daha dengeli, daha adil bir uygulamayı hayata geçirmemiz gerekiyor, bunun için bütçe disiplinini bozmadan bir gelir kalemi oluşturmamız lazım, bu konuda çalışmalarımız devam ediyor."

Editör: Haber Merkezi