Yeni eğitim-öğretim yılında öğrencilerimize derslerinde başarı ve sağlık dilerken bağışıklık güçlendirici bazı beslenme önerilerini de paylaşmak istiyoruz...

Okul dönemi çocuklarda bağışıklık sistemini beslenme ile nasıl destekleriz?

Yeni eğitim-öğretim yılı başladı. Öğrencilerimize derslerinde başarı ve sağlık dilerken bağışıklık güçlendirici bazı beslenme önerilerini paylaşmak istiyoruz.

Çocukluk döneminde sağlıklı beslenme davranışına hakim olmak, ileri yaşlarda birçok kronik hastalığın önüne geçmektedir. Okul çağı çocuklarda enfeksiyon görülme oranı daha sıklaşırken beslenme modellerindeki bazı sağlıksız uygulamalar sık sık hasta olmalarına neden olmaktadır.

Sağlıklı kahvaltı çok önemli

Okul çağı çocuklarının bağışıklık sistemini güçlendirmek birincil olarak yeterli protein, su ve egzersiz aşamalarından geçmektedir. Sabahçı olan çocuklarda mutlaka bir kahvaltı ile güne başlamak oldukça önemlidir.

Kahvaltıda yumurta, süt ve süt ürünlerinden faydalanmak, yağlı tohum gruplarından, ceviz, fındık, badem ve yer fıstığı eklemesi yapmak sağlıklı bir öğün modeli açısından önem arz etmektedir. Taze meyve ve sebzelerden bir avuç kadar beslenmeye eklemek çocuğun günlük vitamin ve mineral alımı açısından beslenmede dengeyi sağlamaktadır.

Kahvaltıda iştahsız çocukların kahvatlılık gevrek yemesi, şekerli aromalı sütler içmesi şeker hastalığı riskini arttırdığı için önerilmemektedir. Beslenme çantasına mutlaka lif içeriği yüksek, proteince zengin bir ara öğün hazırlamak çocuğun ders performansı açısından önemlidir. Tam buğdaylı ya da tam tahıllı ekmeğe yapılan ton balıklı ya da taze peynirli yeşillik içeren bir sandviç ideal olup yanına omega-3 açısından zengin ceviz, fındık ya da yarım bir avokado eklemek enerji açısından çocuğun derse adaptasyonunu geliştirecektir.

Ara öğün seçenekleri

Ara öğün olarak pekmezle tadlandırılan tam buğday unlu kek yanına sade süt uygun bir seçenek olabilir. Diğer bir seçenek ise taze ya da kuru meyve yanına konulan çiğ kuruyemişler çocuğun ders başarısının yükselmesinde de önem arz etmektedir.

Çocuk eve geldiğinde mutlaka ev yemeği yemesine özen göstermelidir. Dışarıdan söylenen hazır ve donmuş gıdalar çocuğun ideal kilosunun üstüne çıkmasına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır. Akşam yemeklerinde ızgara ya da fırın yemek tarzında yapılmış bir etli/tavuklu sebze yemeği yanına salata ve ev yapımı bulgur, tam buğdaylı makarna ya da karabuğdaylı pilav ile sunularak dengeli bir menü hazırlanabilir. Okul içinde çocuğun teneffüs aralarında hareket etmesi mümkünse en az bir spor dalı ile ilgilenmesi hem bağışıklık sistemini güçlendirmek hem de sosyal çevresine adapte olması açısından önemlidir.

Okula gittiği andan eve gelene kadar ortalama 1,5 litre su içmesi çok önemli olup asitli ve şekerli içeceklerden kaçınmalıdır. Akşam en önemli noktalardan bir tanesi çocuğun uyku saatidir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda ortalama 9-10 saat uyuyan okul çağı çocuklarında bağışıklık sistemi güçlenmekte olup 7 saatten az uyuyan çocuklarda sık enfeksiyon riski olduğu ortaya konmuştur.

Tüm öğrencilerimizin dengeli beslenip aktif hareket ettiği ve yeterli su içtiği bir dönem olmasını temenni ederiz. Uyku düzeninin ve saatinin önemini tekrar vurgulayarak tenefüsün bittiğini söyler 'İyi Dersler' diliyoruz.

Sağlıklı enfes okul keki

3 adet yumurta

2 su bardağı tam buğday unu

Yarım su bardağı badem unu ya da hindistan cevizi unu

1 çay bardağı laktozsuz süt

1 çay bardağı tahin

1 çay bardağı pekmez

Yarım muz

1 avuç kuru üzüm ya da turna yemişi

1 avuç kırılmış çiğ ceviz ya da fındık

1 çay kaşığı tarçın

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı vanilin

Üzerine 4-5 parça çikolata

Tüm malzemelerde  önce sıvıları koyup sonra katıları ekleyip karıştıralım. Ardından minik kek kalıpları ya da büyük kek kalıbına alalım. Fırını 10 dakika önceden 180 derecede ısıtıp yaklaşık 40 dakika kontrollü pişirelim. Pişince ara öğünde okula götürmelik 2 dilim ayıralım ama yanına sade sütü de unutmayalım. Ailecek afiyetle yemeniz şifa olması dileğiyle.