TALEPLER: Enflasyona göre tarife zammı, Trafiğe endeksli taksimetre, Gece +%50 tarife, Araç ilk alım yaşında serbestlik, Araç segment serbestliği

TAKSİ ESNAFINA BÜYÜK OPERASYON!

İstanbul’da Taksi Esnafına operasyon 2016 yılında Uber’in Türkiye’ye girmesiyle başladı. 

İstanbul’da faaliyetlerine başlayan Uber, bürokratlara verilen rüşvetler ile ilk darbeyi 15 Temmuz 2016 tarihinde 9+1 koltuklu araçlara “TURİZM GÜZERGAH” belgesi safsatası ile başlattı, kanuni boşluktan faydalanıp gri alanda çalışarak D2 belgeli “İller arası taşımacılık” yapması gereken araçları, şehir içinde turist taşıyor gibi gösterip, örneğin Kadıköy’den-Bostancı’ya giden, İstanbul’da ikamet eden insanları turist gibi göstererek korsan olarak taşıdı.  

İBB bürokratları , o dönem İ-Taksi lansmanını yapıp haberlere çıkarırken, diğer taraftan 24 ay tarifeye  zam vermeyerek, Taksi esnafının hizmet kalitesini düşürmek için elinden geleni yaptı.

24 ay sonunda Taksiciye %5 zam verdiler ve sonrasında 19 ay tekrar zam vermeyerek taksi esnafının sürekli ekonomik olarak geri gitmesini sağladılar. 

Kötülük bununla da kalmadı… 

Ukome toplantılarında Japonya’daki beyaz eldivenli taksi sürücülerinden bahseden İBB Genel Sekreteri Taksi esnafının elinden gece tarifesini, Taksimetrenin trafikte bekleme zaman-saatini alarak, kısa mesafeyi 2.5 km den 3.7 km ye yükselterek, Taksi esnafına son darbeyi de vurup , kenara çekildiler.. 

Esnafı zora sokup, sektöre çökme planını tıkır tıkır işletmeye başlamışlardı. 

Bürokratlar Taksi esnafının altını boşaltırken, Uber de PR şirketleri ile medyada sürekli karalama haberleri yaptırarak, vatandaşın gözünde taksi esnafını sürekli kötülüyordu. Satılmış haysiyetsiz gazeteci bozuntuları da para karşılığı yaptıkları paylaşımlarla, Uber çığırtkanlığı yapıp, Taksi esnafını medyada sürekli linç ediyorlardı.  

Bu süreçte taksi esnafı 2 ismi asla unutamaz; 

İçişleri eski Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan… 

Onlar bu büyük oyunu fark edip, Taksi esnafına sahip çıktılar.  

Mahkeme kararı ile Uber’in korsan çalışan XL araç sınıfının kapatılması sonucu, enteresan bir şekilde medyada kötü taksi haberleri bir anda kesildi.  

2022 Tarihinde MartıTag korsan uygulamasının piyasaya çıkması ile aynı oyun tekrar baş göstermeye başladı. Oğuz Alper korsan hikayesine HATIR TAŞIMACILIĞI ile başladı,  burada karşılık bulamayınca çıkış noktası evrilerek “PAYLAŞIMLI YOLCULUK” söylemleri ile devam etti. Seviyeyi o kadar düşürdü ki,  taksiciler yolda cüzdan bulsa vermez videoları ve vergi meselesine sığındı. Sonunda asıl Martı şirketinin 3 yıldır vergi vermediği ortaya çıktı… 

Ve Temmuz 2024 de Mahkeme kararı ile Martı Tag için kapatma kararı verildi.  

Ne yazık ki BTK , erişim engeli için teknik sebepleri bahane ederek Mahkeme kararını uygulamadı.

Ocak ayı içinde mahkeme tekrar görülecek.

Medyada taksi esnafı hariç herkes konuşuyor, bizler işin aslını anlatmak istiyoruz fakat esnafa fırsat verilmiyor. 

Dünyanın en yoğun şehri olan İstanbul’da Taksicilik yapmaya çalışıyoruz, Hizmet kalitemizi artırmamız için yaşanan bu süreçte kaybettiğimiz haklarımızı geri verilirse, İstanbul Taksicileri Dünyaya örnek olur.

TALEPLERİMİZ;

*Enflasyon oranına göre tarife zammı.

*Trafiğe endeksli taksimetre.

*Gece, Metro ve İETT de olduğu gibi +%50 tarife

*Araç ilk alım yaşında serbestlik

*Araç segment serbestliği

İSMET DALCI

YENİ NESİL TAKSİCİLER KOOP. BŞK. V.