ÇOK KUTUPLU BİR DÜNYA İÇİN; AVRASYA-ŞİÖ
Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), üyeleri arasında ekonomik işbirliği, güvenlik işbirliği ve kültürel işbirliğini öngörmektedir. Zaten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Ağustos 2007 Bişkek Zirvesi’nde “Tek kutuplu dünya kabul edilemez” diyerek bir anlamda Birliğin misyonunu ortaya koymuştur.
Bu örgütün en önemli iki üyesi Çin ve Rusya’nın ekonomisine bakıldığında bu örgütün dünya ekonomisinde çok önemli yer tuttuğu anlaşılmaktadır.
İşgücü 806.3 milyon kişi ile dünyada 1. sıradadır. GSYH büyüme oranı 2015’de yüzde 6.9 olup, dünyanın en fazla büyüyen ekonomisidir. İşsizlik yüzde 4’dür. Yurtiçi tasarruf oranı yüzde 47.9 olup, dünyada en fazla tasarruf yapan 2. ülkedir.
İhracatı 2015 itibaryla 2.143 trilyon dolardır. Bu rakam ihracatta Çin’i dünyada 2. sıraya oturtmaktadır. Çin’in en çok ihracat yaptığı ülkeler şunlardır: Yüzde 18 ile ABD, yüzde 14.6 ile Hong Kong, yüzde 6 ile Japonya, yüzde 4.5 ile Güney Kore.
Çin’in ithalatı 2015 itibarıla 1.576 trilyon dolardır. Dünya’da 3. sıradadır. En fazla ithalat yaptığı ülkeler Güney Kore yüzde 10.9- ABD yüzde 9- Amanya yüzde 5.5- Avustralya yüzde 4.1
Dış borcu 958.3 milyar dolardır. Ülke içinde yabancı yatırım stoku 1.221 trilyon dolar, yurtdışında yatırım stoku ise 1.01 trilyon dolardır.
RUSYA BÜYÜK GÜÇ
İşgücü 76.58 milyon kişi ile dünyada 8. sıradadır. GSYH büyüme oranı 2015’de yüzde 3.7, işsizlik oranı yüzde 6.4’dür.
İhracatı 2015 itibarıyla 341.5 milyar dolardır. Bu rakam ihracatta Rusya’yı dünyada 15. sıraya oturtmaktadır. Rusya’nın en çok ihracat yaptığı ülkeler şunlardır: Hollanda yüzde 11.9- Çin yüzde 8.3- Almanya yüzde 7.4- İtalya yüzde 6.5- Türkiye yüzde 5.6- Beyaz Rusya yüzde 4.4- Japonya yüzde 4.2
Rusya’nın ithalatı 2015 itibarıyla 193 milyar dolardır. Dünya’da 23. sıradadır. En fazla ithalat yaptığı ülkeler: Çin yüzde 19.2- Almanya yüzde 11.2- ABD yüzde 6.4- Beyaz Rusya yüzde 4.8- İtalya yüzde 4.6
Dış borcu 520.2 milyar dolardır. Ülke içinde yabancı yatırım stoku 342.9 milyar dolar, yurt dışında yatırım stoku ise 336.3 milyar dolardır.
ŞİÖ’NÜN ETKİ ALANI
30 milyon kilometre kare yüzölçümü ile Avrasya Bölgesi'nin yüzde 70’ini oluşturan ve nüfusu 1.5 milyara ulaşan bu örgütün yarattığı ticaret hacmi 4 trilyon dolara yakındır.
En önemli üye iki ülkesinin yukarıda verdiğimiz ekonomik verileri de bu örgütün ne kadar önemli güçlü bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir.
Bu örgüte ileride katılacak Hindistan ve İran’ın da gücünü düşünürsek Türkiye’nin bu örgüte (gerçi bizi almazlar ama biz, Avrasya olarak büyük resme bakalım) girmesinin yararlarını ve risklerini ciddi biçimde tartışmamak, AB ekseninde takılıp kalmak doğru bir yaklaşım değildir.
AB BİZİ SÖMÜRÜYOR
Gümrük Birliği tek başına bizim ekonomimizin gelişmesini engelleyen ve AB’ne gireceğiz hevesi ile sömürülmemizi sağlayan anlamsız bir birliktir.
Türkiye Avrasya ekonomisi ile içli dışlı olalım dediğimizde, zararlı bir öneride bulunuluyormuş gibi tepki gösterenler AB’ne girmeden Gümrük Birliği’ne giren tek ülkenin Türkiye olduğunu unutmasınlar.
Üstelik AB’ne girmeyi ülkemizin en az iki kuşağının görmesi mümkün değildir.
Hemen de AB’ne yapılan ihracat rakamı olan 64 milyar dolar ile ithalat rakamı 78.6 milyar doları Avrasya ülkeleri ile yaptığımız dış ticaretle karşılaştırmayın. Katma değersiz ihracat, tüketim malları ithalatı ile ülkemizi tüketici cennetine çeviren AB dış ticareti.
Diğer yandan Avrasya ülkelerinin dış ticaret ortaklarına bakıp onlar var da biz neden olmayalım, diyemez miyiz? Bunda ne zarar var? Yukarıdaki rakamlara baktığımızda Batının içine daldığı Avrasya’ya ağırlık vermenin yanlışı nerede?
RUSYA’DAN KORKMAK!
ŞİÖ’nin Rusya’nın yeniden Sovyetleri kurmak, askeri güç oluşturmak ve etki alanını artırmak amacına hizmet eden bir örgüt olduğu ve bu örgüte Türkiye’nin girmesi halinde Rusya’nın denetimine gireceği hususundaki iddialar, Türkiye-Rusya tarihsel ilişkilerinin getirdiği kaygıların sonucudur. Korku ile hareket edemeyiz. 80 milyon nüfusu ve gelişen büyük ölçekli ekonomisi ile Türkiye çok taraflı siyasi ve ekonomik ilişkilerini geliştirmek zorundadır.
Ticarette bir kural vardır. “Tüm yumurtaları aynı sepete koyma”. Türkiye de yumurtaları koyacağı sepetleri artırmak zorunda olduğu için bir yüzünü Avrasya’ya çevirmelidir.
https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90