EKONOMİ ASLINDA BİR SİYASETTİR

Faizler indi, dolar kuru da indi. Bazı ekonomi bilginler (!) ve AKP ekonomisini destekleyenler “gördünüz mü, felaket olmadı” dediler. Ekonomiden biraz anlayanlar şaşırdılar. Ekonomiden anlamayanlar ceplerine baktılar. Ekonomi yorumcuları grafiklere sarıldılar. Oysa ekonomimizin derin krizde olduğu gerçeği yerinde duruyor.

Neden? Bazı olumlu uygulamalara rağmen ekonomimiz neden hâlâ büyük sıkıntı yaşıyor?

Bu sorunun cevabını Koreli iktisatçı Ha-Joon Chang şöyle veriyor:

1- Ekonomi bir siyasettir.

2- Ekonominin yüzde 95’i sağduyudan ibarettir.

3- Ekonomi bir bilim değildir.

4- Ekonomistlere asla güvenmeyin.

5- Ekonomi uzmanlara bırakılmayacak kadar önemlidir.

EKONOMİ KURALLARI BAZEN İŞLEMEZ

İktisatta öğretilen faizler yükseldiğinde döviz kurları düşer, faizler düştüğünde kurlar yükselir. Enflasyon yükseldiğinde döviz kurları yükselir. Enflasyon düştüğünde kurlar da düşer. Enflasyonun sebebi de ilacı da faizdir.

Bizim ekonomimiz tüketmeye ve el alemin parasını kullanmaya dayalı olduğu ve iktidarın iktidarda kalması uğruna uyguladığı ekonomi politikalar çarpık olduğu için ülkemizde ekonomik kurallara rağmen uygulama sonuçları dönemsel olarak yani geçici bir dönem için bizleri şaşırtabilir.

SORU CEVAPLA EKONOMİMİZİ ANLAMAYA ÇALIŞALIM

Madem ekonomi bir bilim değil, uzmanlara da güvenmeyin diyor Koreli iktisatçı. Biz de halkın diliyle ve sağduyusu ile bazı sorular soralım ve kendi cevaplarımızı verelim ve siz de verin ve ekonomimizi analizini yapmış olalım.

Soru-1

Türkiye üreten, ürettiğinden katma değer yaratan bir ülke midir?

Cevap

Bazı ürünleri üreten, ama genel olarak sanayileşmemiş, ürettiği ve dışarıya sattığı ürünlerden doğan katma değerin büyük bölümünü yabancıya bırakan bir ekonomik yapımız var.

Soru-2

Türkiye tarımı çok iyi durumda mı? Tarımda dünyanın ilk 10 ülkesi arasında mıyız?

Cevap-2

Türkiye tarımı çökmüş durumda. En basit ürünleri bile ithal eden ve tohumda dışarıya bağımlı bir ülkeyiz.

Soru-3

Türkiye enerjide dışarıya bağımlı olup ciddi bir kaynak ayırmak durumunda mıdır?

Cevap-3

Evet. Petrol ve doğal gaz bakımından tam anlamıyla dışarıya bağımlıyız. Ortalama her yıl 50 milyar dolar enerjiye kaynak ayırmak zorundayız.

Soru-4

Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak ne yapıyoruz? Olanaklarımız nedir?

Cevap-4

Yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde son dönemlerde bir gelişme varsa da esas enerjimiz hâlâ petrol ve doğalgaza bağlı olduğundan, bunun uzun yıllar sürmesini bekleyebiliriz. Güneydoğu bölgesinde kapatılan petrol sondaj kuyuları ve son Doğu Akdeniz’deki duruma bakarak bir yargıya varmak mümkün.

Soru-5

Üç tarafı deniz, her karışında tarih ve kültür olan Anadolu’muzda turizm gelirleri yeterli mi? Sağladığımız turizm gelirinden katma değer yaratıyor muyuz?

Cevap-5

30 milyar dolar bir turizm geliri bu ülke için çok ayıp karşılanması gereken bir tutardır. Üstelik turist başına düşen harcamalara ve her şey dahil fiyatlara baktığımızda yabancılara maliyetine hizmet sunduğumuz ortaya çıkacaktır.

Soru-6

Dış borcumuz var mı? Hane halkları borçlu mu? Tasarruf havuzumuz dolu mu?

Cevap-6

500 milyar dolara yaklaşan dış borcumuz var. (Sakın bu borcu Türkiye ekonomisi taşır diyenlere itibar etmeyin.) Şirketler borçlu. Bankalar borçlu. Bireyler borçlu. Kredi kartları patlamış durumda.

Tasarruf havuzumuz maalesef boş. Merkez Bankamızda rezervler ve ihtiyatlar sıfır.

Soru-7

Fiyatlara zam üstüne zam geliyor mu? Ekonomimiz krizde değilse veya iyi ise neden yüksek oranlarda temel mal ve hizmetlerin fiyatlarına zam yağıyor?

Cevap -7

Bir ekonomi iyi ise, enflasyon düşükse, hemen her gün zam olmaz. Zam yapmak bir ihtiyaçsa, bir açığı kapatmak için yapılıyorsa o zaman ekonominiz zarardadır.

Soru-8

İşsizlik var mı? Artıyor mu?

Cevap-8

İşsiz sayımızda dünyada dereceye giriyoruz .Resmi rakamlara göre 4 milyon, resmi olmayan rakamlara göre 6-7 milyon işsizimiz var.

Soru-9

Yoksulluk ve açlık oranımız ne?

Cevap-9

Asgari ücret alanların hepsi açlık sınırında. Kayıt dışı ekonomi olmazsa(imece yaratan ekonomi) hayatlarını kaybedecekler. Yoksul insan sayısı nüfusumuzun en az yüzde 30’u.

Soru-10

Türkiye’de haksız kazanç, haksız rekabet, lale devri var mı?

Cevap-10

Var. Hem de âlâsı var.

Soru-11

Ekonomisi iyi olan bir ülkede şirketleri kurtarmak, gerekirse devletleştirmek, aflar yapmak olağan mı?

Cevap 11

İyi ekonomilerde kurtarma kavramı diye bir şey olmaz.

Soru-12

Adalet var mı? Hukuka güven var mı? Eğitim düzeyimiz dünya ile yarışır düzeyde mi? Sanatımız yükseliyor mu? Çevre ve doğa korunuyor mu? Sağlıklı kentleşmeyi başarabildik mi?

Cevap-12

Bu soruların tamamına gür sesle hayır diyoruz.

EZCÜMLE

Sağduyulu davranıp geçekleri kabul edelim siyasetimizi ona göre belirleyelim.

Siz de cebinize bakın. Biz dahil ekonomi uzmanı geçinenlere inanmayın!

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90