Her sorunda dönüp dolaşıp ‘her işin başı eğitim azizim diyoruz’ ya o halde ne yapmalı eğitime eğilmeli. Eğilelim bakalım bu hafta eğitimde neler oldu...
Van’da Çobanoğlu İlköğretim Okulu’nda 2 sınıf öğrencilerine soru soruldu, "cumhuriyeti kim kurdu" diye. Güzel soru ama cevap şıkları düşündürüyor mu düşündürüyor. Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Recep Tayyip Erdoğan. Bari yakın yüzyıl insanlarını koysaydılar şıklara. Bitmedi yine aynı testte yer alan diğer bir yanıt şıkkı daha da şaşırtıcı. Soru ilk Cumhurbaşkanımız kimdir? Şıklar Mustafa Kemal Atatürk, İbrahim Tatlıses, Süleyman Demirel. Söylenecek çok şey var ama hepsini geçtim Tatlıses’i görünce öyle baka kaldım. Muhtemelen Tatlıses de haberi gördüyse aynen o da bakakalmıştır ben neymişim diye. Bir çocuğa elli kere aptalsın dersen aptal olduğuna inanmaya başlar, bu soruların da yaptığı maalesef farklı değil. Bu çocuklara bu soruları hazırlayanlar ya hiç çocukların içinde yer alıp onlarla sohbet etmemişler ki tavsiye ederim bir gün denesinler, ülke gündemi ve çözüm önerileri ile ilgili pek çok şey öğreneceklerini görecekler. Ya da daha bilinçli sistemli bir hareketin parçası bu ve algı yönetimi yapmaya çalışıyorlar… Almayalım...
Geliyoruz İstanbul’a, İstanbul Bahçelievler Kumport Ortaokulu’nda 5. ve 6. Sınıf öğrencilerine Aziz Nesin‘in 47 yıl önce yazdığı ‘Şimdiki Çocuklar Harika’ adlı kitabını tavsiye eden 13 Türkçe öğretmeni hakkında soruşturma başlatıldı. Gerekçesi ise küfürlü ve Türk aile yapısına uygun olmayan içerik varmış. Bense gerekçeyi 'şimdiki çocuklar harika olmasın' diye yazardım. Daha inandırıcı olurdu.
Mersin’de ise Hoca Ahmet Yesevi İmam Hatip Lisesi’nde bahçede ki bankta kız arkadaşıyla oturan erkek öğrenciye öğretmeni tarafından dayak atılıyor, öğretmen hakkında soruşturma açılıyor. Bu çok rastlanan bir olay olduğu için haber değeri bile yok aslında ve çok da yer bulmuyor haber sayfalarında.(Bizim gazetemizde bu haber var, TIKLAYIN). Alıştırıldık bu tarz haberlere sorun yok, herkes okuyup geçiyor. Bu konuda algımızın yönetimi tamamdır. İlgililer endişe etmesin.
Tüm bunları okuduktan sonra da bu hafta açılmasının üzerinden 74 kapanmasının üzerinden 60 sene geçen ve kapanması bir çoğumuzun içinde yara olan, temel eğitimin yanında gerçek hayata dair bilgiler, uygulamalı eğitim veren, sorgulayıcı, çözüm odaklı, kızlarla erkeklerin bir arada özgürce eğitim gördüğü, Anadolu’nun aydınlanmasına çok katkısı olan ve tamamen Türkiye’ye özgü benzersiz bir eğitim modeli canım köy enstitülerinden neden vazgeçildi diye merak edersek araştıralım.
https://twitter.com/aspavags
https://www.facebook.com/esra.feride.9