TAYYİP ERDOĞAN'ın YAPMASI GEREKENLER

Anayasa’nın verdiği önemli yetkilerle donanan Cumhurbaşkanı artık ülkeyi kabinesi yani yardımcıları ile tek başına yönetecek. Meclis’te Cumhur ittifakı veya 10-20 milletvekilinin desteği ile kanun çıkarma çoğunluğuna da sahip durumda. Bu noktada ülkenin sahibi gibi! Yeni dönem başkanlık sistemi olduğundan başkanın artık eski Tayyip Erdoğan olmaması ve yepyeni bir anlayışla hareket etmesi ve 81 milyonun başkanı olduğunu her zaman hatırlaması gerekiyor. Bunu yapabilir mi, biraz zor. İnsanın huyları ve karakteri 60 yaşından sonra değişmez. Ama biz vatandaş sorumluluğu ile kendi düşüncelerimizi sıralamak istiyoruz. Belki kuş taşa çarpar!

BABACAN BİR CUMHURBAŞKANI

RTE, hakaret eden, azarlayan, kötüleyen ve küfür olarak algılanacak söyleminden vazgeçmeli. Babacan ve herkesi kucaklayan bir başkan olmalı.

Atatürk ve Ulusal Kurtuluş Savaşı kahramanlarına artık saygı göstermeli. Onları yerden yere vurmamalı.

Eleştirilerinde eskiye iki de bir dönüp milattan önce milattan sonra der gibi AKP öncesini yok saymamalı.

Artık partili ayrımı yapmadan herkesin Cumhurbaşkanı olduğunu her haliyle ve her sözü ile ortaya koymalı.

GENİŞ TABANLI KABİNE VE BÜROKRASİ

RTE, Bakanlar Kurulunu kurarken ve üst düzey bürokratları atarken partili olup olmamasına bakmaksızın her kesimden bu ülkeye yararlı hizmetler yapacak kişilere de görev vermeli. Örneğin Avrasya ve Ortadoğu Bakanlığı kurarak bu bakanlığa Vatan Partisi’nden bir kişiyi atayabilir.

Bir iş adamını Ticaret Bakanı yapabilir. Gıda sektöründe çok başarılı bir sanayiciyi Tarım Bakanı olarak görevlendirebilir.

CHP’den çok başarılı birini Hazine’nin ya da BDDK’nın başına geçirebilir.

TEFTİŞ KURULLARINA DÖNÜŞ

Devlet adamı yetiştiren başta Maliye Teftiş Kurulu olmak üzere bakanlık teftiş kurulları yeniden ihdas edilmeli ve denetim etkin ve işlevsel hale getirilmeli.

RTE, ekonomiyi düzeltmek istiyorsa denetim fonksiyonundan yararlanmalı.

TERÖR VE FETÖ İLE MÜCADELEYE DEVAM

Terör ve FETÖ ile yaptığı mücadele nedeniyle vatanın bekası refleksi ile vatandaşlar RTE’yi cumhurbaşkanı olarak seçti. Bu mücadeleye kararlı biçimde devam etmeli. Nasıl olsa başkan seçildim, bu mücadeleyi gevşetsem de bir şey olmaz; dememeli. FETÖ’yü evrenin çöplüğüne süpürmeli.

KIBRIS VE GÜNEYDOĞU

Aşırı borç, sıcak para ihtiyacı ve yabancı yatırıma tamah edip Kıbrıs ve Doğu ve Güneydoğu’da küresel güçlere taviz vermemeli.

Ülkemizin bir karış toprağını borçla takas etme taleplerine Osmanlı tokadı ile yanıt vermeli.

EKONOMİDE KAMUCU YAKLAŞIM

RTE, artık ne yaptığını bilmez hale gelmiş piyasa ekonomisi düzeninden vazgeçmeli. Üretim ve sanayileşme konusunda kamucu bir anlayışı ve karma ekonomiyi uygulamalı.

Yozlaşmış ve denetimsiz piyasa düzenin adı olan neoliberal ekonomik politikalarının ülkeyi nereye getirdiğini Cumhurbaşkanı da görmeli.

Ülkenin varlıkları borç bulacağım diye yabancıya gitmemeli.

Tüketime ve aşırı harcamaya dayanan büyüme modeli terk edilmeli. Üretim ekonomisine geçilmeli.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE ÇEKİ DÜZEN

İnşaat sektörü, uçsuz bucaksız ve denetimsiz büyüdü. Üstelik inşaatlar öz kaynaklarla değil, kredilerle ve ödünç paralarla finanse edildi. Bu da sektörü oldukça kırılgan hale getirdi. Milyonlarca konut, binlerce inşaat alıcı bekliyor. Bunların alınıp değerlendirilmesi için pazar, iş ve satın alma gücü yok.

Arsa spekülasyonuna son verilmeli ve gayrimenkul rantı dizginlenmeli.

Cumhurbaşkanı inşaat sektörünü çok iyi bildiğinden bunu yapabilecek ve yaptırabilecek durumdadır.

DEMOKRASİ VE HUKUK

Sayın Cumhurbaşkanı, siz siz olun, kraldan çok kralcılara izin vermeyin.

Seçim gecesi zafer sarhoşluğu içinde olan partililerinizin coşkusu ve patlattıkları silahlar bizde kaygı yarattı. İleride yaşam alanının ve kişisel özgürlüklerin kısıtlanması sonucunu doğuracak bir toplumsal hıncın doğmasının önüne geçmelisiniz...

Yargıya müdahale edilmesini ortadan kaldıracak sistemi kurmalısınız...

Özgürlükler ve adalet konusunda topluma bir taahhütname vermelisiniz...

SONUÇ

Bu söylediklerimiz ve tavsiyelerimizde “kırk yıllık kani olur mu yani” özdeyişini dikkate almadık. Bir umut ve ülkemizin hayrına tarihe bir not düşme heyecanı ile sıraladık.

Haddimizi aştıysak affola...

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90