AYDIN BOYSAN…

Dost sohbetlerinin ve sofralarının aranılan ismi, vazgeçilmez öğesi, zarif iğnelemelerin ustası Aydın Boysan yok artık. Oğlu Burak Boysan törende; “İstanbul’u biraz daha koruyarak, babamı dahi iyi yaşatabiliriz” dedi. Keşke…

Renkli kişiliğiyle bilinen mimar ve gazeteci Aydın Boysan İTÜ’de dersler veren, Türkiye Mimarlar Odası’nın kurucuları arasında yer alan, ulusal ve uluslararası mimarlık yarışmalarında ödülleri olan, kendi kitaplarını basmak için yayınevi kuran, Hürriyet ve Akşam gazetelerinde köşe yazıları yazan çok yönlü, çok renkli, çok hoşsohbet bir kültür insanı idi…

Birçok sıfatla anılırdı. “Son İstanbul beyefendisi, bilge halk adamı, yeme içme ustası, başarılı gazeteci, söz ustası, renkli sima” vb. Bu sıfatların hepsini de hak etmiş biriydi…

Son yıllardaki mutsuzluğunu bir söyleşisinde şöyle dile getirmişti Aydın Boysan; “Beni Yeni Türkiye denen şey, bu hoyratlık, bu kabalık, bu hadsizlik, bu cehalet beni mutsuz ediyor. Bazı ilişkilerin, anlayışların, görgülerin yok oluşu beni huzursuz ediyor.”

Yine bir başka söyleşisinde; “Hızır gelip bir kez daha yaşama fırsatı verse ben ilk yıllarımı seçerim. Patlak ayakkabılarım, yarı aç midem, üşüten giysilerimle Cumhuriyetin ilk yıllarını seçerdim. Çünkü saygın bir ülkenin onurlu yurttaşlarıydık” demiş, sonra da noktayı şöyle koymuştu; “Siz de unutmayın, bela gelirse karşı koyun, güçsüz olan gidiyor, ben daha buradayım.”

Şimdi renkli bir kişilik ve başarılı bir mimar olan Aydın Boysan’ın kitaplarına koyduğu isimlere göz atalım! 63 yaşında yazmaya başlayan, 43 kitap yazan ve bize eserleriyle önemli bir kültür mirası bırakan söz ustasının kitap adlarına bakalım ve bu derinlik karşısında derin düşüncelere dalalım...

“Yangın Var/ Umut Simit/ Söylesem Bir Türlü/ Leke Bırakan Gölgeler/ Sev ve Yaşa/ Zaman Geçerken/ Aynalar/ Yüzler ve Yürekler/ Nereye Gitti İstanbul/ Ne Hoş Zamanlardı/ Bir Ömür Yetmiyor.” Ustanın kitapları arasından bu seçkiyi yaparken çok zorlandığımı söylemeliyim. Siz kitap adlarındaki isabete, isimlere yüklenen anlama, 12’den vuran göndermelere ve gerçeklerin altının bunca dolaysız ve doğrudan çizilmesine bakar mısınız?

Eserleri kitaplarla sınırlı değil kuşkusuz! Hakkâri Vilayet Konağı, Hürriyet Medya Towers, Sütlüce Arçelik Binası, Arçelik Çayırova Fabrikası, Bursa Turistik Termal Otel, Eczacıbaşı Binası, Çorlu Aymar Binası, Çatalca’daki Nesin Vakfı, MSÜ Kültür Merkezi. Tüm bu binalar Aydın Boysan’ın imzasını taşıyan projelerden bazılarıdır…

Adı gibi aydın olan Boysan, kitaplarıyla, binalarıyla yaşayacak kuşkusuz. Ustanın kitaplarından birinin adı “Yıldızlardan Bile Uzaklarda”, bir diğerinin adı ise; “Bir Ömür Yetmiyor” idi. Şimdi bu iki kitap adından esinlenerek demek isterim ki!

Sn. Boysan! Şu anda siz yıldızlardan bile uzaklardasınız. Yaptıklarınız ve başardıklarınız bir değil, birkaç ömre yeter. Bize bıraktığınız her şey için teşekkürler.

Adınız gibi aydınlıklar ve ışıklar içinde yatın…