MEHMETÇİĞİ DOĞURAN ANA

8 Mart Kadınlar Günü dünyada ve ülkemizde artık daha etkili kutlanıyor. Eşimiz, anamız olan kadınlar toplumun her kesiminde ağırlığını ve gücünü daha belirgin biçimde hissettiriyor. Ülkenin birlik ve dirliğinin sağlanmasında kadınlar öne çıkıyor. Romancı ve gazeteci Aka Gündüz’ün İstiklal Harbi sırasında geçen anısı bugünlerde bize ilham verecek kadar değerli. Aka Gündüz anlatıyor:

“Malta’dan dönmüştüm. Ankara’ya gidiyordum. İnebolu’da bir arabaya bindik, yola revan olduk. Yolun bir yerinde bir köylü kadına rastladık; kucağındaki çocuğu bir yorgana sarmış, önünde bir kağnı, kağnının içinde dört mermi kutusu cepheye gidiyordu.

İlerledik... bir yerde biraz durakladık. Kadın kağnısıyla yine önümüzden geçti. Biraz sonra yağmur başladı ve hızlandı. Biz tekrar arabamıza bindik, yola koyulduk. Yolun bir yerinde yine aynı kadına rastladık. Bu sefer kadıncağız, çocuğun üzerinden yorganı almış mermilerin üstüne örtmüş, sicim gibi yağan yağmurun altında yoluna devam ediyordu. Akşamüstü bir hana vardık. Neden sonra, kapkara bir gece ortasında, hanın, kapalı kapısını zarif bir el yumrukluyor ve bu kapının ardında, yorgun bir ses titriyordu: ‘Açın kapıyı”

Han sahibi içeriden bağırıyordu: ‘Yer yoook’

Titreyen ses yalvarıyordu: ‘ben çocuğumla dışarıda da yatarım... Tek siz mermileri içeri alın’ İşte Mehmetçiği doğuran ana budur.”

KADINLAR EKONOMİDE

Bugün kadınlarımız artık bütün cephelerde mücadele ediyor. Ekonomiye yön verenlerin içinde kadınların rolü artıyor. Dünyada da kadınların bu mücadelesine güç veren Birleşmiş Milletler prensipleri var.

Kadınların, tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla kadınların güçlenmesini hedefleyen özel sektörün küresel en önemli girişimlerinden biri Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles-WEPs) platformudur.

2010 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortaklığında oluşturulan WEPs platformu, özel sektöre; işyerlerinde, piyasalarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli noktaları sunuyor.

İLKELER

WEP’s ilkeleri şunlar:

1. Cinsiyet Eşitliği İçin Üst Düzey Kurumsal Liderlik Sağlanması

2. Tüm Kadın ve Erkeklere İşte Adil Davranılması, İnsan Haklarına ve Ayrım Yapmama İlkesine Saygı Gösterilmesi, Bu İlkelerin Desteklenmesi

3. Tüm Kadın ve Erkeklere Sağlık, Güvenlik ve Refah Sağlanması

4. Kadınların Eğitim, Kurs ve Profesyonel Gelişim İmkânlarıyla Desteklenmesi

5. Kadınları Güçlendiren Girişimci Gelişimi, Tedarik Zinciri ve Pazarlama Yöntemlerinin Uygulanması

6. Toplumsal İnisiyatifler ve Destekler Aracılığıyla Eşitliğin Teşvik Edilmesi

7. Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması İçin Gelişimin Ölçülmesi ve Halka Açık Raporlanması

KADINLARIMIZ GELECEĞİMİZDİR

Atatürk bakın ne güzel söylemiş:

“Türk kadını, dünyanın en aydın, en faziletli kadını olmalıdır. Milletin kaynağı, cemiyet hayatının esası olan kadın, ancak faziletli olursa vazifesini ifa edebilir...

Ey kahraman Türk Kadını! Sen, yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye lâyıksın”

Haydi, kadınlarımız ayağa kalkın ve ben, cepheye ıslanmasın diye yorgana sardığım mermileri Mehmetçiğe taşıyan o Mehmetçiğin anasıyım, deyin. Deyin ki bu sesi duyanlar titreyip kendilerine gelsinler...


https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90