MİRAS BIRAKMAK İSTEMEYEN VAKIF KURSUN

Servetin varsa derdin var; mirasçın varsa mezarda çekeceğin ıstırap var.

Büyük miras davalarını ve sağken servetini sağlıklı biçimde paylaştırmamış miras bırakanların şirket ve mal varlıklarının ne hale geldiğini gördükçe mirasa konu mal varlıklarının nasıl en iyi şekilde değerlendirileceği hususu önem kazanıyor. Bu nedenle bazı tavsiyelerde bulunmak istiyoruz.

MİRASÇINIZ YOKSA

Mal varlığınızı bırakacak mirasçınız yoksa veya tüm mal varlığınızın tamamını mirasçılarınıza bırakmak istemiyorsanız elinizde iki önemli model var:

1-Vasiyet yolu ile bağışlama

Birinci model, ölüme bağlı tasarruf işlemi olan vasiyetname ile mal varlığınızı en iyi değerlendirecek bir vakfa bağışlamanız.

Bağışlamayı şarta bağlayabilirsiniz. Mal varlığımı ancak şu yerde şunun için şu şekilde değerlendirebilirsiniz, diyebilirsiniz.

2-Vakıf kurmak

Diğer model,Türk Medeni Kanunu’nun 526’ncı maddesinde yer alan “Mirasbırakan, terekesinin tasarruf edilebilir kısmının tamamını veya bir bölümünü özgülemek suretiyle vakıf kurabilir” hükmünden yararlanarak mallarınızı belli bir amacı olan kendi vakfınıza tahsis edebilirsiniz.

MİRAS İHTİLAFLARI OLMASIN

Mirasçılarınız var ama vefatınızdan sonra ciddi problemler çıkacağını, şirketlerinizin miras kavgalarında parçalanacağını veya yok olacağını düşünüyorsanız hayata geçirebileceğiniz birkaç önemli model var.

1-Çıplak mülkiyeti devretmek (bilinen sistem)

Taşınmazların çıplak mülkiyetini mirasçılarınıza devrederek intifa hakkını ölünceye kadar kendinizde tutarak ölümünüzle intifa hakkı çıplak mülkiyet sahibine geçeceği için mirasa konu mal veya hak kalmamış olacaktır.

2-Bağışlama

Yasal miras hakları dışında kalan mallarınızı ya bir vakfa bağışlarsınız ya da bir vakıf kurabilirsiniz.

3-Şirket mal varlığını tek yerde toplamak

Özellikle üretimin ve ticari faaliyetlerin yürütüldüğü taşınmazlar olmak üzere önemli mallarınızı kuracağınız bir anonim şirkette toplayın. Bu şirkette mirasçı adaylarınıza hisse verin. Şirket karar nisabını ya oybirliğine ya da altın hisseye bağlayın.

Bu şirket üretim ve ticari faaliyetinizi yaptığınız şirkette gerekli taşınmazı, makine ve ekipmanı kiralasın. Böylece mal varlığı ile sınai ve ticari faaliyet birbirinden ayrılmış olmaktadır.

Vefatınızdan sonra mal varlığınızın toplandığı şirkette hisseniz mirasa konu olacak ve mallar paylaşıma esas olmayacak. Dolayısıyla malların parçalanarak devam ettirmek istediğiniz sınai ve ticari faaliyetiniz için gerekli olan mallar dağılmamış olacak.

Mirasçılardan sınai ve ticari faaliyeti devam ettirmek isteyen ana şirketi alacak.Mal varlığına sahip şirkette ortak olanlar şirketten çıkmak isterlerse hisselerini satıp ayrılacaklar.

HUKUKİ KORUMA

İleride kamu borçları nedeniyle mal varlığınızın yok olup gitmesini istemiyorsanız sağlığınızda mallarınızı yukarıdaki modellerden yararlanarak elinizden çıkarmanızda yarar var.

Şirket batar ve/veya büyük kamu borçları ile karşı karşıya kalınırsa mirasçılarınız mirası ret ederek bu yükümlüklerden kurtulur ve ticari faaliyete başka şirketler eliyle bu mal varlıkları sermaye olarak kullanılarakyeniden başlanabilir.

BİLMENİZ GEREKENLER

* İntifa hakkı Türk Medeni Kanunu’nun 806.maddesine göre bağışlanabilir.

* Vakıflara yapılan tüm bağışlar vakıf yönünden hibe vergisinden istisnadır.

* Vakıflara ve derneklere yapılan tüm taşınmaz bağışlarında normal olarak tapu harcı ödenir.

* Vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına dernekler dışındaki vakıflara ve derneklere yapılan bağışlar bağışlayan yönünden vergiye tabi gelirden düşülmez.

* Taşınmazlar şartlı bağış sözleşmeleri ile bağışlanana yükümlükler getirmek suretiyle vakıflara bağışlanabilir.

* Muvazaalı devirlerde veya satışlarda tasarrufların iptali söz konusudur.

* Veraset vergisi ortalama yüzde 10, hibe vergisi yüzde 30’dur.

Unutmayın! Özellikle aile işletmelerinde mal paylaşımı ve miras konuları ciddi problemlere yol açmaktadır.


https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90