Almanya Parlamentosu’nun aldığı sözde Ermeni soykırım kararı Türkiye ile Almanya ekonomik ilişkilerini olumsuz yönde etkiler mi? İstikrarlı bir dostluk ve ticari ilişki içinde olduğumuz Almanya tez zamanda bu yanlış karardan dönerek ticaretimizin bozulmasını engeller mi?
2016 yılı tahmini rakamlarına göre 3.8 triyon dolar gayri safi yurt içi hasıla (GSYH), 47.149 dolar kişi başına milli gelir, 80 milyon nüfusu ile AB’nin de patronu olan Almanya ile Türkiye arasında yıllardan beri çok önemli ticari ilişkiler var.
İHRACATIMIZ
Almanya’ya ihracat 2013’de 13.6 milyar dolar, 2014’de 15.1 milyar dolar, 2015’de 13.4 milyar dolardır. 2016 yılının ilk üç ayında yapılan ihracat ise 3.4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
Almanya’ya yapılan ihracatın toplam ihracattaki payı son yıllarda ortalama yüzde 10 civarındadır. Yani Türkiye ne kadar ihracat yapıyorsa onun onda birini Almanya’ya gönderiyor.
Almanya ihracatımızda birinci olup. Almanya’ya ihracatımız yüzde 90 oranında sanayi mamullerinden, yaklaşık yüzde 10 oranında tarım ve gıda ürünlerinden oluşmaktadır.
Küresel ekonomik gelişmeler ve talep azalışları nedeniyle Almanya’ya ihracatımız beklenen artışı göstermemiştir.
İTHALATIMIZ
Almanya ithalatımızda Çin’den sonra ikinci sıradadır.
Almanya’dan yapılan ithalat 2013’de 24.1-2014’de 22.3-2015’de 21.3 milyar dolardır. 2016 yılının ilk üç ayında ise ithalat tutarı 4.9 milyar dolardır.
Almanya’dan ithalatımız yüzde 98 oranında sanayi mamullerinden, yüzde 2 oranında ise tarım ve gıda ürünlerinden oluşmaktadır
İthal ettiğimiz başlıca ürünler şunlardır:
Binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (yarış arabaları dahil)-helikopterler, uçaklar vb; uzay araçları (uydular dahil), uzay araçlarını fırlatıcı araçlar ve yörünge-altı araçları-tedavide veya korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar (dozlandırılmış)-altın (platin kaplamalı altın dahil) (işlenmemiş veya yarı işlenmiş ya da pudra halinde)-insan kanı, hayvan kanı, serum, aşı, toksin vb. ürünler-traktörler-bulaşık, şişe vb yıkama ve kurutma makinaları, şişe, kutu çuval vb doldurma, etiketleme makinaları, ambalaj vb makinalar- Kağıt, karton, selüloz vatka ve selüloz liften tabakalar.
DIŞ TİCARET HACMİ
Türkiye-Almanya dış ticaret hacmi 40 milyar dolara yakındır. Ticaret hadlerinde Türkiye aleyhine bir durum vardır. Bu nedenle dış ticaret açığımız sürekli artmaktadır.
İki Ülke Arasında Ticaret Ve Ödeme Anlaşması, Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması başta olmak üzere birçok ticari anlaşma ve protokol vardır.
YATIRIM İLİŞKİLERİ
Almanya’nın Türkiye’de yaptığı yatırım tutarı 2002-2014 arası 8 milyar 840 milyon dolara ulaşmıştır. Bu önemli bir rakamdır. Türkiye’de faaliyette bulunan Alman firması sayısının altı binin üzerinde olduğu tahmin edilmektedir.Alman firmalarının ticaret, turizm, haberleşme, bankacılık ve yatırım finansmanı gibi alt sektörlerde yoğunlaştıkları görülmektedir. Türkiye’nin Almanya’da yaptığı yatırım stoku ise 2014 itibariyle 1 milyar 182 milyon dolardır.Öte yandan Almanya’da ticaret yapan Türk girişimci sayısı 160 binin üzerindedir.
BUNA RAĞMEN...
Bu yoğun ve iç içe girmiş ekonomik işbirliğine rağmen Almanya Türkiye ile ilişkilerini bozmayı, Türkleri ve topraklarında yaşadığı Türk girişimcileri ve onların tasarruflarını dikkate almadan yanlış politikalar uygulamayı göze alır mı? Yüzde 2’lere varmayan büyüme ile ekonomik durgunluk içinde olan Almanya bizce bunu göze alamaz. Çok kısa sürede hüküm icra etmeyecek ama toplum olarak bizi yaralayan bu karardan dönülecektir.
https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90