ZAMLARA GÜLEN MALİYE BAKANI
Maliye Bakanının, can acıtacak vergi artışlarını açıklarken tebessüm etmesi ve mizah yapması bize umut verdi! Neden mi? Bu denli büyük vergi artışlarının vatandaşı etkilemeyeceğini hesaplamış olmalı sayın bakan!
Eski maliye müfettişi ve müsteşarı olan teknik bilgisine güvendiğimiz Naci Ağbal’ın vergi artışlarını bu şekilde sunması hayret verici. Nedense bütün torbalar acı reçetelerle dolu. Artık torba demek de yetmiyor, çuval yasaları. İçine ne atarsan at. Büyük vergi zamlarının yer aldığı savunma sanayisinin ihtiyacı gerekçesine dayandırılan çuval tasarı yasalaşırsa vatandaşın beli iyice bükülecek.
DAĞITILMAYAN KÂRLARA da VERGİ GELDİ
Mevcut vergi rejimine göre bir şirket ortaklarına kâr dağıtığında yüzde 15 stopaj yapmak zorunda. Yeni tasarıda dağıtılmayan kârlardan da yüzde 1 vergi alınması öngörülüyor. Bu aslında bir anlamda net aktif vergisi gibi. Çünkü kârlar dağıtılmadığı için ya alacakta ya stokta ya bankada,yani aktifte duruyor. Böyle olunca aktifte duran bir varlığa vergi gelmiş oluyor.
BANKALAR DAHA FAZLA KURUMLAR VERGİSİ ÖDEYECEK
Bankalar ve diğer finans kurumları sağladıkları karlardan yüzde 20 yerine yüzde 22 kurumlar vergisi ödeyecekler. Yüzde 2 vergi artışı toplam karı yaklaşık 50 milyar lira olan toplam finans sektörünün 1 milyar lira daha fazla vergi ödeyeceğini ifade etmektedir.
KİRA GELİRLERİNİN VERGİSİ ARTACAK
Mevcut sistemde istisna düşüldükten sonra mesken kira gelirleri ile işyeri kira gelirlerinde yüzde 25 götürü gider uygulaması var. Kiralanan taşınmaz ile ilgili yapılan gerçek harcamalar yerine hiç uğraşma ben sana yüzde 25 gider düşmeni kabul ediyorum, diyen maliye şimdi bu oranı yüzde 10’a düşürüyor. Bu da vergiye tabi gelirin ve ödenecek verginin artması demek.
Maliye bunu vergi artışı için yapıyorsa hatalı. Gerçek gider ve kayıtdışı ekonomi için yapıyorsa bir anlamı olabilir.
ŞANSA VERGİ
Her türlü şans oyunlarında kesilen vergi oranı yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseldi. Bunun anlamı devlet de şansa daha fazla ortak olmak istiyor!
GAZOZA da VERGİ
İçkiyi ve kolayı anladık da midemizi rahatlatıcı gazozlardan ne istediniz? Meyveli gazozlar ile enerji içeceklerinden de yüze 25 ÖTV alınmaya başlanacak. Bundan 500 milyon lira gelir bekleniyor. Rahatlamak için gazoz da içmek pahalı hale geldi.
GELİR VERGİSİ ARTTI
Üçüncü dilime giren (şu anda 70.000 liraya kadar) gelire uygulanan yüzde 27 gelir vergisi oranı yüzde 30’a çıkıyor. Yıllık geliri 70 bin lira olanın gelir vergisi 1.200 lira artacak.
Bu tarife ücretliler için 2018 kazançlarına, diğer gelir sahipleri için 2017 yılı kazançlarına uygulanacak.
YÜKSEK FAİZ İTİRAFI
Bu vergi artışları faizlerin aşağıya çekilmesinin olanaksız olduğunu gösteriyor.
Bunun yanında enflasyon oranın da vergi artış oranında olacağının da kabulü söz konusu. Dolayısıyla OVP’deki enflasyon hedeflerinin gerçekçi olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
LOJMANLARIN SATIŞI
Az ücret alan devlet memurlarının ellerinden lojmanları da alınıyor. Bu lojmanlar satılarak bütçeye kaynak yaratılacak. Oysa tüm lojmanları satsanız sağlayacak gelirin bütçe gelirleri içindeki nispi payının ihmal edilebilir tutarda olduğunu düşünüyoruz.
Ancak bu lojmanların satışı halinde üç önemli sonucu olacağını vurgulayalım. Bir kere özellikle Maliye Bakanlığında denetim kadrolarında büyük azalma olur. Diğer kademelerde de istifa eden memur sayısı çok olur. İkinci olarak ayrılamayan memurun motivasyonu düşeceği için bürokrasi çarkları yavaşlar. Üçüncüsü ise rüşvetin kesinlikle artacağı. Kira giderini ödeyemeyecek memur rüşvet almamak için çok zorlanacaktır.
MALİYENİN YANLIŞI
Aynı eğitim ve ocaktan geldiğimiz deneyimli ve donanımlı maliyeci Cihat Çetinkaya ile bu paketi konuşuyoruz. Kendisi aslında vergilerin indirilmesi gerekirken artırılması kadar büyük bir yanlış olamaz, diyor: “Ben maliye bakanı olsam tüm vergilerde yüzde 5’lere varan indirim yaparak vergiyi tabana yayardım. Trump, vergi indirimlerine giderken, tüm ülkelerde bu anlayış varken bizim vergileri bu denli artıyor olmamız çok büyük yanlış. Bence maliye bir büyük yanlış daha yapacak KDV’yi de 2 puan artıracak.”
Öte yandan Cihat bey, vergi artışları ile kalkınma olmaz. Atatürk’ün yaptığı gibi Tekâlif-i Milliye benzeri ekonomik genel seferberlik ilan edilmeli, görüşünü savunuyor.
Gerçekten de öyle. AKP iktidarı artık ülkeyi yönetemiyor. Ekonomide ipin ucu da kaçıyor...
Savurgan ve pervasızca yapılan harcamaların sonunda bu yıl 60 milyar lira olacak bütçe açığı için 28-30 milyar lira vergi zamları ile kaynak bulunmuş olacak. Her zaman olduğu gibi basiretsiz yönetimin tüm faturasını yine vatandaş ödeyecek...
https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90