Bİ SORALIM BAKALIM
Bunun adı intikam değilse, nedir?
İstanbul’da belediye seçimleri yapılması üzerinden tam üç buçuk yıl geçti.
Ancak saray iktidarı, uğradığı hezimeti hala unutamadı.
Kolay değil, 25 yıl boyunca bir kentin tüm rantını yemişler.
Diledikleri gibi at oynatmışlar.
İstanbul’da ne tarih ne kültür ne sanat bırakmışlar.
Halkın alım gücü düşmüş, yoksullaşmış.
Buna karşı AKP tarafı daha da zenginleşmiş.
Ne imar kanunu ne Boğaziçi ön görünümü ne yeliş alan ne kamu yararı düşünmüşler ve rant uğuruna İstanbul’un en değerli yerlerini peşkeş çekmişler
Yetmemiş merkezi iktidarın bile birçok maddi talebini karşılamışlar bu belediyeden.
Sonra muhalefet gelmiş elinden alıvermiş.
İnanamamışlar yenildiklerine.
“Bir şey olmadıysa bile mutlaka bir şey olmuştu” diyerek seçimleri yenilemişler, burada daha büyük bir tokat yemişler.
Sonuçta İstanbul ellerinden gitmiş.
Ama giderken; büyük bir şans eseri Meclis’te iktidar biraz daha fazla üye kazanmış.
İşte bu sarayın İstanbul halkından intikam alma duygusunu tatmin etmesine zemin hazırlamış.
İstanbul halkı, 3 buçuk yıldır görmediği bir intikam saldırısının hedefi durumunda.
Birçok hizmet tam yapılamıyor, birçok hizmet ve proje için kaynak bulunmasına rağmen işlem başlatılamıyor.
Halkın çoğunluğu doğal olarak bunu mevcut belediyeye yıkıyor ve hatta “Bunlar çalışmıyor” duygusu bazı kişilerde ağır basıyor.
Oysa gerçek çok farklı.
Saray, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne nefes aldırmıyor.
Halk yararına ne yapılacaksa önce İBB Meclisi’nde engel çıkarıyor, baktı ki olmuyor bu kez gözünü karartıp saraydan karar çıkartıyor.
Erdoğan kanunların kendisine verdiği yetkiye dayanarak, belediyeden gelen her türlü talebi tereddütsüz engelliyor.
İşte son örnek metrobüs alımı ve yeni bir metro hattının inşaatının başlayamaması.
Başkan Ekrem İmamoğlu, pazar günü şöyle bir tweet attı;
“Cumhubaşkanlığımız, finansını bulduğumuz 300 metrobüs alımını uygun görmemiş ve 2022 yatırım planına almamış. Sorun yok, o alımları yaparız. Ama milyonlarca İstanbullunun yaşadığı 3. Bölge’ye yapacağımız metronun finansı bile hazırken, neden onay vermediniz onu anlamadık! Milyonlarca vatandaşın kullanacağı İncirli – Sefaköy – Beylikdüzü metrosunun yapımını kimse engelleyemeyecek. Projeler hazır, yatırımcılar hazır, finansmanı hazır. Ama bir imza eksik. NEDEN?”
Artık nedenini herkes anlıyordur, biliyordur mutlaka.
Bunun adı intikam değilse, nedir?
İstanbul halkı, kendisinden intikam alındığını bile bile bundan sonra oyunu tekrar AKP’ye verir mi?
BUNU YAZMAK GEREK
AKP’nin intikam amaçlı olarak engellediği “halk yararına hizmet” projelerinden bazıları
Belki bir çok okur, özellikle İstanbul’da yaşamayanlar “Erdoğan metro inşaatına başlanmasına izin vermiyorsa vardır bir bildiği, herhalde halk yararına olan girişimlerin hepsine de engel olamaz” diyebilirler.
Tabii “demokratik bir hukuk devletinde yaşadığını zanneden” herkes doğal olarak böyle düşünür.
Ancak durum elbette böyle değil.
İstanbul’da halk yararına çok sayıda proje, girişim veya atılım saray tarafından engellendi.
Sadece kısa bir medya taraması sonucu engellenen konulardan bazılarını sizler için çıkardım.
Buyrun okuyun ve karar verin;
AKP’yi İstanbul’a yenilgiye uğratan halktan intikam alınıyor mu alınmıyor mu?
■ Uzun zamandır İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne bağlı olan BELTUR tarafından işletilen İstanbul’un tarihi sembollerinden Galata Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandı. Giriş ücreti 30 TL’den 100 TL’ye çıkarıldı.
■ İstanbul Vakfı’nın Kurban Bayramı’nda ihtiyaç sahibi ailelere kurban eti ulaştırmak üzere düzenlediği bağış kampanyasına izin verilmedi.
(İBB Başkanı İmamoğlu’nun İçişleri Bakanı Soylu’ya tepki göstermesi üzerine bakanlığa bağlı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü vakfın talebine izin verildiğini duyurdu.)
■ İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Ekmek büfelerinin sayısını arttırma girişimi İBB Meclisi’nde AKP ve MHP grupları tarafından kabul edilmedi.
■ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında, İBB’nin yeni taksi plakası teklifi 12 kez reddedildi.
■l İBB’nin salgın önlemleri kapsamında yardıma muhtaç vatandaşlara destek için başlattığı bağış kampanyası için açılan hesaplara bloke kondu.
■ AKP’li Zeytinburnu Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘gezici kütüphane eğlenerek öğreniyoruz’ adlı etkinlik otobüsünü bulunduğu
alandan kaldırdı.
■ KİPTAŞ’ın AKP döneminde 300 milyon liraya aldığı arsalar, 23 Haziran 2019 seçimleri sonrasında AKP grubunun teklifi ve oylarıyla “yeşil alan” ilan edildi.
■ Belediye şirketlerine ve iştiraklerine yönetici atama yetkisi, belediye başkanlarından alınarak belediye meclisine verildi.
■ İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘150 mahalleye 150 kreş’ sloganıyla başlattığı “Yuvamız İstanbul” projesi kapsamında Bahçelievler ve Büyükçekmece’de yapılması planlanan iki alandaki plan değişikliği AKP- MHP grubu tarafından reddedildi.
■ Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) tarihi Haydarpaşa Garı’nın ve Sirkeci Garı’nın atıl durumda olan depo sahaları bölgesini ‘’kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere’’ kiraya vermesi ihalesine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katılması engellendi.
■ İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak şirketlerinden Hamidiye Su A.Ş.’ye kamu kurumları tarafından Ekrem İmamoğlu seçimi kazandıktan sonra ambargo uygulandı.
■ İBB’nin mülkiyetinde bulunan sosyal konutların dar gelirli vatandaşlara verilmesiyle ilgili teklif, İBB Meclisi’nde AKP Grubu tarafından onaylanmadı.
■ Sağlık Bakanlığı, hastane kantinlerini işleten İBB şirketi BELTUR ile olan sözleşmesini yenilemediği için toplam 48 hastane kantini kapalı.
■ İBB’nin 209 bin İstanbullunun oy kullanarak seçtiği Taksim Meydanı’nı projesi, günlerdir Koruma Kurulu tarafından gündeme alınmadı.
■ Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile İBB ve ilçe belediyeler arasında İstanbul sınırları içerisinde bulunan gayrimenkullerin durum sorgulamasına olanak veren protokol, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından kısıtlandı.
■ İBB Teftiş Kurulu’nun önceki döneme ait yolsuzlukları soruşturduğu 36 klasöre İçişleri Bakanlığı “Biz bakacağız” diyerek el koydu. Aylardır da ses seda yok.
■ AKP ve MHP, “Uyuşturucu ile mücadele komisyonu” ve “Toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonu” kurulması kararlarına destek vermedi.
■ İstanbul’daki cemevlerinin imar planlarına ibadethane olarak işlenmesine dair önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
■ AKP döneminde İBB’de Cumhurbaşkanlığı’na 480, AKP Genel Merkezi’ne 8, AKP İl Başkanlığı’na 62, Irak Devlet Başkanı’na 6, TBMM Başkanlığı’na 54, Okçular Vakfı’na 4, TÜGVA’ya da 5 araç tahsis edilmesine ilişkin soruşturma başlatmak isteyen İBB’ye İstanbul Valiliği izin vermedi.
■ İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında açıkladığı Kanal İstanbul’a karşı hazırladığı afişlerle ilgili soruşturma başlatıldı.
■ Şu ana kadar hiçbir kamu bankası İBB’ye kredi vermedi, bu konuda geri dönüş bile yapılmadı.
■ Taksim Gezi Parkı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetinden alınarak Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na geçirildi.
■ Metroda internet projesi İBB Meclisi’nde engellendi.
■ Metro yapımı için alınmış kredi VakıfBank tarafından İBB’den alındı.
■ Hafriyat alanlarının işletilmesinden elde edilecek gelirden ilçe belediyelerine kaynak aktarılması İBB Meclisi çoğunluğu ile kararlaştırıldı, İBB’nin geliri azaltıldı.
■ Şehir Tiyatroları yönetim ve oyuncu kadrosunda yapılmak istenen değişiklikler İBB Meclisi’nde reddedildi.
■ İBB’nin çocuklara ilişkin nitelikli ve sürdürülebilir politikalar geliştirmek üzere Boğaziçi Üniversitesi ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ile yapmak istediği iş birliği protokolü İBB Meclisi’nde reddedildi.
■ Deniz doldurularak oluşturulan yeşil alanlar üzerinde çay bahçesi, büfe ve tesislerin işletilmesi hakkının 5 yıl süreyle Beltur A.Ş’ye verilmesi, Emirgan Korusu’ndaki Beyaz Köşk’ün Beltur tarafından işletilmesi teklifleri İBB Meclisi’nde reddedildi.
■ İBB Meclisi 2020 yılı borçlanma onayını geç vererek İstanbul’u 192 milyon TL ek maliyete yol açtı.
■ Melen Barajı’ndaki çatlağın tespiti için ilgili araştırma komisyonu kurulması önergesi İBB Meclisi’nde reddedildi.
■ Marmaray’ın yapımı sırasında Altıntepe Mahallesi’nde TCDD tarafından oluşturulan mağduriyeti giderecek İBB’nin üst geçit projesi 6 aydır hâlâ onaylanmadı.
■ Güçlendirilmesi yapılacak köprü ve duvarların, deniz yapılarının, üst-alt geçitlerin projelerinin hazırlanması ile ilgili hizmet alım ihalelerinin, gelecek yıllara yaygın olarak yapılmasıyla ilgili teklifi İBB Meclisi’nde reddedildi.
■ İncirli- Sefaköy- Beylikdüzü metrosunun tüm finansmanı hazır olduğu halde Cumhurbaşkanı Erdoğan yapımın başlanması için hâlâ onay vermedi.
■ 300 otobüs alımının onayı 5 aydır Cumhurbaşkanlığında bekliyor.
https://twitter.com/can_atakli_