GELECEĞİN GÖBEĞİNDEN

Geleceğin tam göbeğinden yazıyorum. Nefes aldığımız yarınların dünyası  Bilim’e odaklı, insanoğlunun hayallerini yakalıyor. Yıl 2022… Yeni enerji kaynakları, uzay teknolojisi nimetleri, gelişimi sürekli kılarken, çok hızlı hareket ediyor. Kendimizi yeni yapıya uydurmaya hazır mıyız?

Mercedes Benz’in müdürü Alman yazar Udo Gollub’un gelecek ile ilgili öngörülerini içeren röportajında; rakip olarak sadece diğer araba firmalarıyla yarışırken bugün rakiplerinin Tesla, Amazon, Google, Apple benzeri teknoloji şirketleri olduğunu söylüyor.

Yapay zeka yani insan icadı bilgisayar teknolojileri hızla ilerliyor. Drone taksilerin yani Otonom kendi kendini süren arabaların, Dubai’de 2017’de tanıtıldığını biliyoruz.  Bir merkezden komuta edilecek, saatte 100 km hız yapacak taksileri hava ve karada görmeye hazırlanalım. Bir tuşla taksi çağıracak, park sorunu düşünmeyecek, ücreti kartla ya da akıllı telefondan ödeyip ineceğiz. Ehliyet sahibi olmak gerekmeyecek. Yerde ve havada akıllı arabalar hizmetimizde olacak. Trafik kazaları azalacak. Trafik Canavarı kavramı tarihe karışacak gibi görünüyor.

Araba firmaları batar mı? Ya sigorta şirketleri? Audi ve Volkswagen’deki mühendislerin en büyük çekincelerinin Tesla olduğunu biliyor musunuz? Ucuz elektrikle çalışan arabaya ‘’merhaba’’ deyip  benzin ve mazota veda etmemize az kaldı. Teknoloji Güneş enerjisi kullanma alanlarını günden güne yaygınlaştırıyor. Ucuz elektriğin, ucuz suyu getireceği söyleniyor.

Ülkemdeki son zamlardan sonra bu gelişmelerin değeri daha da bir artıyor.

Ya emlak piyasası? Türkiye’de kentsel dönüşümle şehirlerde şişkin bir emlak stok oluşturduğunu biliyoruz. Oysaki büyükşehir karmaşasından kaçış başladı. Ulaşım zorluğu, hayat pahalığı, rekreasyon alanlarının azlığı banliyölere akına yol açıyor. Hızlı trenle mesafeler kısalıyor. Akıllı arabalarla ulaşım kolaylaşıyor. Şehre uzak ama doğaya yakın oturmak artık mümkün.

Tricorder X adında, telefonla çalışan bir medikal cihazın üretimiyle Sağlık alanında büyük gelişmeler var.  Retina taraması, kan örnekleri hatta nefes örneği sisteme yüklenip, doktorla hızlıca buluşturulacak. 54 biyogöstergeyi analiz yeteneği olan cihaz, neredeyse tüm hastalıkları teşhis edebilecek. Watson 4 kat daha başarılı kanser teşhisinde bulunuyor. Parkinson ve kanser hastalarının yaşamını kolaylaştırmak amacıyla üretilen bilim harikası ilaçlar geliyor. İçinde vücutta eriyen, zararsız minik çip taşıyan tabletler piyasaya verilmek üzere. Türkiye’de ve Dünya’da Covid 19’a yakalanmamak için kalabalıklara giremeyenler telefonla görüntülü doktor randevularına başladılar bile. Yeni medikal sistem, tıbbi kurumları yok eder mi?

Udo Gollub, ABD’de genç avukatların iş bulmakta zorlandığını söylüyor. Çünkü IBM Watson uygulamasıyla saniyeler içinde yasal danışmanlık almak mümkün.

3D yazıcıların fiyatları düşerken-ülkemdeki dolar raksını göz önüne almazsak- hızları artıyor. Ayakkabı firmaları 3D yazıcılarla üretime çoktan başladılar. Uçak yedek parçaları,  Çin’de 6 katlı bir ofis binası 3D yazıcıyla üretildi. 2017 yılı itibariyle  üretilen her şeyin %10 u 3D yazıcılardan çıkıyor.

Akıllı telefonlarla eğitime kolayca erişecek her çocuk Khan Academy’yi kullanarak, dünya ülkeleri çocuklarının eğitim seviyesini yakalayabiliyor. Ülkemde ve az gelişmiş ülkelerde önce her çocuğa bir telefon gerek, internete ulaşım  gerek! İlgili  çalışmalar yapılıyor mu?

Yeni teknoloji çağı işlerle önümüzdeki 20 yılda meslekler dönüşecekler. Topraksız tarım, dikey tarım, teknolojik tarım, az su ve robot çiftçilerle yapılacak. Toprak sahibi robotunun yöneticisi olacak. Robotlar ‘’Sigortasız çalışmam’’ diye tuttururlar mı? Yaşayıp göreceğiz.

A birde Petri kabında yetiştirilen ilk ucuz yapay et hazırda… Kulağıma hiç hoş gelmiyor. Bu tarz bir üretim ve tüketim alışkanlığına sıcak bakamıyorum. Lakin, Ülkemde çiftçi hükümetten yeterli desteği alamadığından, yanlış tarım politikalarına kurban edildiğinden, borçlarını ödemek için  traktörünü,  hayvanlarını kesip satmak  zorunda kalırken; İklim değişimi üretim şartlarını zorluyor, kuraklık artıyor. Yapay et yemek mecburiyetinde kalmaya adım adım yaklaşırken böcek proteinleri piyasaya sürülüyor.

2030 akıllı bilgisayarlar, yazılımlarla geleneksel endüstrileri zorluyor. Gizlenemeyeceğiz. Moodies 2020’de yüz ifadelerimizi okuyup ruh halimizi tespit edecek. Facebook yüz tanıma uygulaması son derece başarılı. Günümüzde 80 yıl olan ortalama ömür, 100 yılı devirecek.

Gelecek dünyanın para birimi için Bitcoin ve alt şıkları yasallaştı ve Dünyamızı ele geçirmeye başladı. At gözlüklerini atıp önümüze 360 derece bakmamız gerekiyor. Ayağımızı denk alalım diyerek, bir derleme sundum. Sonra ‘’Demedi’’ demeyiniz.

Aklıma düştü de; Dünya MEGAVERSE’de satışlara başlamışken  ülkem yöneticileri  bu konuda ne yapıyorrrr!?.