2. Abdülhamit’in 33 yıllık “İstibdat rejimi”, yani insanı boğacak denli baskıcı yönetimi esnasında özgürlük ve meşrutiyetten yana olan ve Avrupa’ya kaçarak muhalefet yapan aydınlara takılan isimdi:
-Jön Türkler!..
Onlara “Genç Türkler”, “Yeni Osmanlılar” da deniyordu... Kurdukları çeşitli örgütlerde Abdülhamit’in mutlakıyetini yıkıp, yerine meşrutiyetin kurulmasını savunuyorlardı... Önde gelen üyeleri arasında Namık Kemal, Ziya Paşa, Ali Suavi, Mustafa Fazıl Paşa gibi tanınan, sevilen aydınlar vardı... Ayrıca devlet tarafından yurtdışına okumaya giden gençlerin büyük çoğunluğu da Jön Türk hareketini destekliyordu...
1908 yılında meşrutiyetin ilan edilmesinde azımsanmayacak etki ve emekleri olmuştu... Ayrıca bu akımdan etkilenen çok sayıda subay da vardı; bunlardan biri de elbette Mustafa Kemal’di!.. Bu genç subaylar ayrı ayrı kurdukları gizli dernekleri sonunda merkezi Selanik’te olan İttihat ve Terakki adı altında sivillerle birlikte kurulan cemiyette birleştirdiler...İşte bu cemiyet İkinci Meşrutiyetle birlikte Osmanlı’nın son zamanlarına kadar yönetimde söz sahibi olacaktı!..
O kadroların büyük çoğunluğu hem Çanakkale savunmasında hem de Kurtuluş savaşında yer aldı, Cumhuriyetin ilerlemesinde büyük hizmetleri oldu...
-O kahramanların önünde sevgi, saygı, minnet ve özlemle eğiliyorum!..
Önce aynaya bakmak gerek!..
Aradan bir asırdan fazla zaman geçti...
Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı, Birleşmiş Milletler toplantısı için gittiği New York’da, Türken Vakfı’nın geleneksel Gala Yemeği’nde konuştu; iki asırdır yurtdışına öğrenci gönderdiğimizi, Osmanlı’nın da devletin zayıflamasının önüne geçmek için Batı’ya talebe gönderdiğini anlattıktan sonra şu ağır suçlamayı yaptı:
-Batıya gönderilenler çoğu zaman Batı’nın sadece kültürünü alarak, benliklerini de kaybederek dönmüşlerdir... Maalesef Batı’nın gönüllü ajanları, adanmış havarileri haline gelmiştir. Kendi milletine tepeden bakan, kendi değerlerinden tiksinen aydınların bize verdikleri zararı emin olun düşman dahi vermemiştir!..
Epey iddialı değil mi?.. Yurtdışına eğitime giden, gönderilen çocuklarımız, gençlerimiz hoop, ajan seviyesine iniverdiler!..
Ehh, madem ülkenin Cumhurbaşkanı böyle bir açıklama yaptı, kendi çocukları, kendi yakın kadrosu nerelerde okumuş diye düşündüm açtım “Google amcayı”, ohoo Odatv ve sevgili Müyesser Yıldız o işi halletmiş bile!.. Önce Cumhurbaşkanı’nın çocuklarına bakalım:
-Sümeyye Erdoğan: ABD’de İndiana Üniversitesi’nde The School of Public and Enveriomental Affairs departmanında Policy Studies(Politika araştırmaları) eğitimi gördü. Ayrıca London School of Economics’te de eğitim gördü.
Esra Erdoğan: O da kardeşi Sümeyye ile birlikte İndiana Üniversitesi’nde okudu.
Bilal Erdoğan: Harvard Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı.
Burak Erdoğan: Londra’da ekonomi eğitimi aldı.
Çocukların durumu böyle...
Yurtdışında eğitim alan AKP’li Türk büyükleri
Başbakan Binali Yıldırım: İsveç’teki Dünya Denizcilik Üniversitesi’nde master yaptı
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Yüksek lisansını İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde tamamladı. Ayrıca İngiliz vatandaşı.
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ: Londra’da bir yıl kan hastalıkları üzerine çalıştı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya: New York Üniversitesi Politeknik Mühendislik Okulu’nda lisansüstü çalışmalar yaptı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü: İspanya’da Proje ve Mühendislik, Harvard Üniversitesi’nde Üst Düzey Yönetici eğitimi aldı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: New York Long Island Üniversitesi’nde, ekeonomi Yüksek Lisansı aldı.
Damat Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak: İngiltere Nottingham Üniversitesi Lubin School of Business’ta yüksek lisans yaptı.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: İngiltere Nottingham Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi ve Endüstri Mühendisliği alanında yüksek lisans yaptı.
Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba: ABD Teksas’taki Arlington Hastanesi’nde gözlemci olarak bulundu.
Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan: İngiltere Leeds Üniversitesi’nde Maden ve Yöneylem, ABD Dalaware Üniversitesi’nde ekonomi dalında yüksek lisans yaptı.
Maliye Bakanı Naci Ağbal: İngiltere Exeter Üniversitesi’nde Yüksek lisans eğitimi yaptı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz: İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesi’nde lisans yaptı.
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli: İngiltere Sheffield Üniversitesi’nde para-Banja-Finansman alanında yüksek lisans yaptı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: Hollanda Delf’te araştırmalarda bulundu.
Maşallah kabine uluslararası düzeyde!.. Bilemiyorum kabineden eksik var mı?.. Şimdi de Erdoğan’ın partideki genel başkan yardımcılarına bakalım:
Mehmet Mehdi Eker: İngiltere Aberdeen Üniversitesi’nde Tarım Ekonomisi alanında master yaptı.
Ravza Kavakçı Kan: dallas Texas Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirdi. Washington’daki Howard Üniversitesi’nde doktora yaptı.
Cevdet Yılmaz: ABD Denver Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans yaptı.
Lütfiye Selva Çam: Yurtdışında İnsan, kaynakları, yönetim, organizasyon ve eğitim çalışmalarında bulundu. Boston ve Troy Üniversiteleri ile birlikte “Doğu Almanya’nın Yeni Ekonomik Süreci” üzerine Dresden’de araştırma çalışmalarına katıldı.
Melih Ecertaş: 2008’de Fulbright Bursu kazanarak ABD’de yüksek lisans yaptı.
Gördüğünüz üzere, parti büyüklerinin de Bakanlar Kurulu’ndan eksik kalan bir tarafı yok!.. Gelelim Erdoğan’ın en yakınındaki iki isme:
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: ABD George Washington Üniversitesi’nde doktora, Malezya Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı.
MİT Müsteşarı Hakan Fidan: TSK’dayken 3 yıl Almanya’daki NATO Karargahı’nda görev yaptı. O süreçte ABD kökenli Maryland Üniversitesi’ni bitirdi.
Israr etmeyin yorum filan yapmam!..
https://twitter.com/umit_zileli