Tutuklama; Ceza muhakemesinde, henüz kesin hükümle özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm olmamışken, suçu işlediği konusunda kuvvetli şüphe bulunan kişinin kaçması, saklanması, davranışları, delilleri yok etme ,tanık veya mağduru baskı altına alma olasılığı varsa ve özellikle; öldürme, işkence, cinsel saldırı, uyuşturucu madde ticareti, örgüt kurma, kaçakçılık eski eser ticareti orman kanunu gibi suçlardan şüpheli veya sanıksa yargıç kararıyla özgürlüğünden yoksun bırakılmasıdır.
TUTUKLAMA BİR CEZA DEĞİLDİR. Sadece bir koruma önlemidir. Geçicidir. Başka bir önleme dönüştürülebilir. Kaldırılabilir.
HUKUKİ DURUMLARI YUKARIDAKİ TANIMA UYGUN HERKES BU KOŞULLARIN GERÇEKLEŞMESİYLE TUTUKLANABİLİR.
Kamu görevi yapan yargıçların da cezai sorumlulukları olması doğaldır. Onların eylemleri de suç oluşturduğu takdirde bağlı bulundukları kurumun (HSYK) izni ile soruşturulur ve kovuşturulurlar. Bu iki hukuki aşamanın tüm uygulamaları onlar için de geçerlidir.
Yargıcın görevi nedeniyle suçlandığı ve bilerek, isteyerek (KASTEN) hukuka aykırı kararlar verdiği durumlarda yapılacak iş hukuk içinde kalarak öncelikle hukuki yollardan ve hukuki merciler aracılığıyla bunların düzeltilmesi olmalıdır.
Yargıcın kararı suç oluşturuyor ise yine hukuk içinde kalınarak normal prosedürün gereği olan izin sistemi çalıştırılmalı makul sürede yapılacak doğru ve hukuki bir soruşturmadan sonra gerekiyorsa kovuşturma aşamasına geçilmelidir.
Bir yargıcın kasten verdiği ve suç oluşturduğu iddia edilen kararındaki imzası dahi kurumadan alelacele ve adeta yangından mal kaçırır gibi önce işten el çektirilmesi ardından da soruşturulup hakkında yakalama kararı çıkartılması ve tutuklanması yapılacak işlemlerin niteliği de dikkate alındığında özellikle süre bakımından kesinlikle kimseye inandırıcı gelmemektedir. Bunun böyle olmasını isteyen bir iradenin var olduğu kuşkusu yaygındır. KOVUŞTURMA SONUCU YARGIÇ BERAAT EDER VEYA MAHKUM OLUR. BU KONUMUZ DIŞIDIR VE TEKNİK HUKUKU İLGİLENDİRİR. Ama daha başlangıcında ve hele ki tutuklama kararı da verilmek suretiyle yürütülen soruşturma aşamasında hukukun üzerine ciddi bir gölge düştüğü görülmektedir. Yargıç suçlu bulunursa elbette ki cezasını çekecektir. Yargılama ve çözüm hukuğun içinde kalınarak ve hukuki yollardan ayrılınmadan yapılıp bulunmalıdır.
Bir yargıcın hem de hukuka pek uygun düşmediği izlenimi veren bir tarzda soruşturulup tutuklanmasından, doğaldır ki önce kendisi rahatsız olur. Ne varki bu davranış biçimi hem toplumu hem de benzeri kararlar vermek durumunda kalan veya kalacak olan yargıçları son derece etkiler. Bu etki ise inanılmaz hasar meydana getirir.
Ucundan kenarından az da olsa siyasi nitelik taşıyan bir olayda verilecek her karara kuşkuyla bakılırsa artık orada HUKUK’TAN VE ADALETTEN SÖZ ETMEK ÇOK ZORLAŞIR. Hukuk intikam aracı olarak kullanılamaz. Yargıcın kararının ardında yatan -VARSA- hukuk dışı etkenlerin varlığı bağımsız ve tarafsız olması gerek yargı da aranmalıdır.
Yargıç tutuklanarak başka yargıçlara gözdağı vermek gibi çirkin bir amaç söz konusu ise orada artık hukukun varlığından söz edilemez. Usul hükümlerinin bu derece ve adeta zorlanarak yapılan bu soruşturmanın sakatlığı hukukumuza ciddi bir prestij kaybettirmiştir. Aslolan şu veya bu kişiye keyfi ve hukuk dışı uygulamanın yapılmamasıdır. Siyasi görüş ve düşünceleri ne olursa olsun “…...SUÇLULUĞU HENÜZ KESİNLEŞMEMİŞ HATTA KOVUŞTURULMAYA DAHİ BAŞLANMAMIŞ BİR KİŞİNİN ELEŞTİRDİĞİNİZ VEYA BEĞENMEDİĞİNİZ GÖRÜŞLERİ NEDENİYLE VERDİĞİ SUÇ OLUŞTURDUĞU İLERİ SÜRÜLEN EYLEMİ NEDENİYLE TUTUKLANMASINA MEMNUN OLMAK…” bir insana hele ki bir hukukçuya hiç yakışmaz.
Unutulmasın ki “…...HUKUK ÇEVREMİZİ SARAN HAVA GİBİDİR KİRLETİLMEDİKÇE VARLIĞINDAN HABERİMİZ DAHİ OLMAZ…”
Hukukumuz bugün bulunduğu bu düzeyi kesinlikle haketmiyor. Konuya yabancı olanlara uygun bir tanım gibi gelmese de inanın “..HUKUK KUTSALDIR..” Bireyin gücü kolunda değil koruması altında yaşadığı hukukun sayesindedir.
Önemli olan hukukumuzu hem de hiç zaman geçirmeden esasen bulunması gereken onurlu yerine taşımak, korumak ve bir daha bu sıkıntılara düşmesine fırsat vermemek olmalıdır.
https://www.facebook.com/onder.ozturel