Hüzün

Hüzün besliyorum bu aralar, büyüyünce mutluluk olacak.

Hüzünler bizi büyütür, olgunlaştırır, insan olmanın bilmediğimiz yanlarıyla yüzleştirir. Önemli olan yağmur sonrası gökyüzünü kaplayan gökkuşağı gibi, ardından gelecek mutluluğun, sevincin farkında olup, onları coşkuyla, sevgiyle kucaklamak gerekir.

Başınızı yastığınıza koyduğunuz anda, gecenin kör karanlığında, güm güm atan kalp sesiniz dinleyerek, uykuya daldınız mı?

Hüzünlü olduğum zamanlarda hüznümü unutmak için hep o sese kulak veririm, ona sevgiyle sarılırım. Çünkü beni yaşatmak için çarpan bir kalbim olduğunu bilirim. Düşünsenize sizi yaşatmak için tıkır tıkır çalışan ve sizi çok seven bir kalbiniz var. İşte bu yüzden yaşama sıkı sıkıya sarılmalıyız. Hüzünler dert değildir. Anlık gelir ve gider. Her hüznünün hayatımıza birer tecrübe olduğunun bilincinde olmalıyız. Kayıplarımız, pişmanlıklarımız, hayal kırıklıklarımız, hüzün dolu anılarımız elbette olacak. Her şey insanlar içindir ve insan, iyi ya da kötü yaşadığı anılar toplamından ibarettir. Bazen dalar gideriz uzaklara belki bir deniz kıyısında, belki bir tren garında, belki de bir mezarlıkta buluruz kendimizi. Hüzünler bizi anılarla yüzleştirirken, bazen bir dua okutur, bazen bir cigara yaktırır, bir ah çektirir, bir kadeh rakı bardağına sığdırıverir efkârı, gamı, kederi. Hele bir de ılık ılık esen meltem rüzgârı eşlik ettiyse hüzün kokulu anılara, insanın, insanla olan imtihanı gözler önüne seriliverir. Hüzünlü bir filmi izler gibi keder dolu sahneleri defalarca geriye sarıp, sarıp izleriz.

Her insanda varolan bu duygu zaman zaman günlük yaşamımızda sürekli kendini gösterir. Bıraktığı izler kabuk tutsa da kalbimizin en acıyan yeri yine orasıdır. Öyle zamanlar olur ki , bir şarkı patlatıp üstüne birde efkar dağıtırız, iki satırlık adamlar için . Sıla Gençoğlu’nun sözlerini yazdığı ve seslendirdiği benimde çok severek dinlediğim o harika şarkıyı anımsadım bir an. Hafızalarda kalan, anlamlı şarkı sözlerini paylaşmak istiyorum sizlerle;

Vur kadehi ustam bu gecede sarhoşuz

Kalan sağlar bizimdir acıdan mayhoşuz

İki satırlık adamları musallat ettik ömrümüze

Bundandır böyle dibe vuruşumuz.

Herkesin hayatında dibi gördüğü zamanlar mutlaka olmuştur. Hüzünlerin altında ezildikçe eziliriz. Hayat yorgunluğu der geçeriz. Yorgunlukların yolcusu da, kaptanı da biziz aslında. İsyan da, sitem de kendimizedir. Kendi hüznümüzün kalabalığında, kaybolur gideriz, onca kalabalıklar arasında. Yürekte yorgundur, bedende. Kendimizle dertleşirken dilimizden dökülüveren üç kelime;

Çokkk yorgunum Kaptan.

Hüznü saklamakta üstümüze yoktur. Hüzün ile sevincin çakıştığı zamanlarda, dudak kenarına sıkışmış hüzün nasıl da kendini ele verir. Gözler nemli nemli takılı kalmışken bir boşluğa bir gülüşün kıyısına ilişiverir hüzün. Böyle zamanlarda ağlamak ferahlık verir, paylaşmakta çok etkilidir. Aklın duygusal durumunu iyileştirmek, güzel dostlarla gerçekleşir. Hüzünlü olduğunuz zamanlarda dünya zifiri karanlık görünebilir. Umutsuzca hayattan kopmamıza neden olabilir. Sevinçlerimizi, mutluluklarımızı sevdiklerimizle nasıl paylaşıyorsak, hüzünleri de paylaşmalıyız, dertleşmeliyiz dert ortaklarımızla. Geçmişin hüzünlerini, geleceğin mutluluklarıyla yer değiştirmeliyiz.

Birde hüzün kokulu insanlar vardır, hepimizin hayatında. Çok değerli bulurum onları. Hüzünlerini, kahkahalarıyla çatlatan cesur insanlardır. Elmas gibi parıldarlar. Hayata karşı dik duruşları, özgüvenleri beni çok etkiler. Hiç anlamazsınız küçücük yaşamlarına, kaç hüzün, kaç acı, kaç keder sığdırdıklarını. Onlar, belki de dünyanın kalbi en yorgun, ama en bilge insanlarıdır. İnsanın yaşam mücadelesinde, önemli yeri olan o kocaman hüzün denizinden sabırla, galibiyetle çıkmak yaşam kalitemizi arttıracaktır. Hayat bize sunulmuş, var mısın benimle yaşamaya diyecek kadar cömert, sevgisi sonsuz en değerli armağandır. Satır aralarının iyi okunması lazımdır. Çünkü bizler için mucizeler, oralarda saklıdır.

Hüzünler şiirdir..

hüzünler şarkıdır..

Hüzünler aşktır…

hüzünler hayattır…

Hüzünler insan içindir..

Hüzünler insandır.!

Hüzünlerimizi bir kenara bırakıp, ansızın gelen mutlulukları ve mucizeleri sevgiyle kabul edelim. Yaşamın her saniyesinin kıymetini bilelim. Hayata daima teşekkür edip, yaşadığımız her güne şükredelim.

Kahkahalarımızla hüzünleri çatlatmaya ne dersiniz?