MEZBAHA SORUMLUSUNDAN ORMAN İL MÜDÜRÜ OLURSA!..

Adı Barış Saylak…

Geçtiğimiz yerel seçimler döneminde Milas Belediye Başkanıydı… Ancak CHP bu zatı tekrar aday göstermedi. Bu muhterem de tuttu AKP’ye geçti! AKP’li Cumhurbaşkanı ile telefon konuşması ile de dillere düştü… Açın, bakın arşivlere o konuşmayı göreceksiniz; Saylak, AKP Genel Başkanı’na “Elinizi öpmek istiyorum” diye ısrar ediyor, sonunda da şöyle diyordu:

Bari grup toplantısına gelip orada öpeyim elinizi!

Bu atraksiyonlar işe yaramadı maalesef; Barış Saylak ne yaptıysa kar etmedi ve AKP adayı olarak girdiği başkanlık seçimini kaybetti! Olsun, ne gam! 9 aylık bir bekleyişin ardından bu zat ödüllendirilerek Muğla Orman İl Müdürlüğü’ne atandı, iyi mi!

Muğla, orman yangınlarından en çok yara alan hatta bu kez, “Marmaris’in yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu” bizzat Belediye başkanı tarafından dile getirilen bir bölge…

Peki Barış Saylak’ın ormanla, ormancılıkla bir ilişkisi, orman yangınlarıyla mücadelede geçmiş bir deneyimi var mı? Yok! Peki, belediye başkanı olmadan önce ne iş yaparmış bu beyefendi? Hemen yanıtlayayım:

Milas Belediyesi’nde mezbaha sorumlusu ve nikah memuru olarak görev yapmış!..

İşte bu muhterem, yaklaşık iki senedir, 11 Kasım 2019’dan bu yana Muğla bölgesindeki ormanların korunmasından baş sorumlu olarak görev yapıyor!

Böylesine “liyakat sahibi” bir orman müdürünün bölgesinde neler oluyor diye soracak olursanız ona da bakalım:

Muğla-Milas-Ören tarafında yangın büyük bir hızla termik santrale doğru ilerliyor. Hidrojen tankları boşaltıldı. Santralin etrafı kazıldı. Bu yazı yazılırken “kontrol altına alındı” bilgisi geldi. Göreceğiz, çünkü yandaş medyanın verdiği haberleri defalarca kontrolden geçirmemiz gerektiğini bizzat kendileri öğretti bize!

-Muğla-Marmaris-Hisarönü bölgesinde yangın körfezi sardı. Alevler plaja kadar indi. Yurttaşlar canını bile zor kurtardı!

-Muğla-Bodrum-Gökova bölgesinde ise belediye başkanlarının feryadına karşın havadan müdahale bir türlü gelmediği için Çökertme ve Mazı’da yangın sahile indi. Alevler Gökova merkezindeki sitelere yayıldı. Villalar yanmaya başladı!

Bu, “liyakatin zirvesindeki” muhteremi gören oldu mu? İşte onu bilemiyorum!

Tesadüfe bakın: Kül olan bölge maden arama sahası çıktı!

Muğla’da yaşanan bu trajedinin devamı da var…

Muğla Marmaris’te, 2007 yılında manganez, boksit ve krom bulunmuştu. Sonra ne oldu peki? Tam 42 şirkete, 455 bin dekarlık ormanlık alanda maden arama izni verildiği ortaya çıktı.

Ancak, böylesine bir orman katliamına mahkeme dur dedi!

Orman Bakanlığı’ndan arama izni alan Neslişah Madencilik maden ocağına yol açmak için 1150 ağcı kesince yöre halkı ve çevreciler ayağa kalktı ve hukuk mücadelesi başlattı. 25 Mayıs 2001’de Danıştay tarafından onanan mahkeme kararıyla maden işletimine izin verilmedi.

Ancak bu tek örnek olarak kaldı. Diğer 41 maden ruhsatı izni ile ilgili bir işlem yapılmadı. Çetibeli’de bir taş ocağı, Hisarönü köyünde ise bir mermer ocağı faaliyete başladı. Hisarönü’ndeki ocak yangında kül oldu!..

SÖZCÜ muhabiri Gökmen Ulu’nun haberinden aldığım bu bilgileri paylaştıktan sonra soralım:

Sonra ne oldu?

Bu sorunun cevabı çok acı, çok vahim ve de çok manidar ne yazık ki; son yangında büyük tesadüf eseri, maden işletme izinleri verilen sahadaki orman alanının 95 bin dekarlık bölümü yandı, bitti kül oldu! Yangın ise maalesef halen sürüyor!..

Bakalım kaç dekarlık bir alanı kapsayacak, göreceğiz!

Haydi vatandaş, kelepire gel!..

Peki, kayyum elindeki Türk Hava Kurumu’nda neler oluyor?

SÖZCÜ Muhabiri Başak Kaya’nın haberine göre yangın sırasında düğüne giden, eleştirilince de “Nikaha gittik göbek filan da atmadık” diye büyük bir pişkinlikle kendini savunan THK kayyumu Cenap Aşçı, göreve geldikten sonra 14 yangın uçağını satışa çıkarmıştı…  Şimdi de Muğla, Bodrum, İzmir başta olmak üzere 43 taşınmazını satışa çıkardı. Taşınmazlar için 18 Ağustos’ta açık arttırma yapılacak!

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in şu sözleri durumu gayet net olarak anlatıyor:

THK’yı itibarsızlaştırmaya, mallarını da haraç mezat satmaya çalışıyorlar!

Benim de aklıma son zamanlarda pek moda olan” üstüne çökmek” deyişi geldi!..

https://twitter.com/umit_zileli