SOMALİ’ye 30 MİLYON DOLAR HİBE, HALKA IBAN!

Pes, gerçekten pes!

Ülkenin güzelim ormanları cayır cayır yanıyor, insanlar, canlılar ağaçlar, bitkiler yok oluyor, felaketzedeler, insanlarımız avazları çıktığı kadar “Uçaaaak” diye haykırıyor, en yetkili Türk büyükleri, “uçak yok” diye kulağının üstüne yatıyor, Türk Hava Kurumu’nun garajında 6 tane uçağın sırayla park etmiş halde yattığını, üstelik üzerlerinde de “Orman Genel Müdürlüğü” logosu bulunduğunu CHP milletvekilleri fotoğraflarıyla ispatlıyor!..

Peki sonra ne oluyor dersiniz? THK’nın başına atanmış olan kayyum beyefendi önce “Bu uçakların kalkması için 4 milyon dolar lazım” diyor; tepkiler çığ gibi büyüyünce de aynen şu açıklamayı yapıyor:

6 uçağın ayağa kalkması, havalanabilmesi için 4 milyon dolar gerekiyor. Bu parayı herkes verebilir. Yardım kampanyası bile yapılabilir. Bizim her yardıma kapımız açık!

Yahu bu açıklama yangının 9’uncu gününde, alevler bir termik santral dahil en nadide ormanları yuttuktan, 9 insanımızı, binlerce canı yitirdikten sonra mı yapılır?.. Bu nasıl bir sorumsuzluk, bu nasıl bir sıkılmazlıktır!

Bu açıklamayı yapan Cenap Aşçı’nın başında bulunduğu THK’nın görevlisi, yangının ilk günlerinde, uçakların bakımını üstlenmek isteyen CHP’li belediye başkanının telefonuna “Saat 15.30’da mesai bitiyor, sonra arayın” yanıtını vermemiş miydi?!

Bu ülkenin Dışişleri Bakanı, “Halkımız cömerttir” diyerek IBAN numarası verileceğini söylememiş miydi?!

Kısacası varsa yoksa IBAN, varsa yoksa yardım kampanyası, varsa yoksa halkın cebi!

Sözü edilen 4 milyon dolar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti için bırakın “devede kulak” olmayı, devede tüy bile değildir! Eğer bu para devlet tarafından karşılanamıyorsa, söylenecek tek şey ise ancak şu olabilir:

Yazıklar olsun, ülkeyi bitirmişsiniz!..

Gece yarısı hibesi!

Millet böylesine feryat figan içindeyken, iktidar cenahı IBAN’la yatıp kalkarken, önceki gün gece yarısı bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlandı ve jet hızıyla Resmi Gazete’de yayımlandı…Konusu neydi peki?

Somali’ye ayda 2.5 milyon dolardan, bir yılda toplam 30 milyon dolarlık hibe anlaşması!

Halka bulabildikleri her fırsatta IBAN numarası veren, her fırsatta yardım kampanyası çağrısı yapan iktidar, Somali’ye 30 milyon dolar karşılıksız nakit yardımda bulunduğunu Resmi Gazete aracılığı halkımıza ilan etmiş oldu!

Sonra ne oldu? Sosyal medya patladı, tepkiler çığ gibi büyüdü. Birkaç örnek vermek istiyorum:

Mesela güldürü ustası Gani Müjde, “Borç içinde yüzen vatandaşlar, ‘Keşke biz de Somali’de doğsaymışız’ diyecekler” dedi!

-Yeliz Koray, “Yangın uçağını bile Haluk Levent kiralıyor. Sen Somali’ye 2.5 milyon dolar aylık hibe veriyorsun. Pes!” dedi.

-Gamze Taşçıer, “Somali’ye rica etsek bize bir yangın uçağı alırlar mı!” dedi.

Bunlar, yalnızca birkaç mesaj; benzer yüzlerce, binlerce mesajın ortak noktası şöyle:

Yazıklar olsun!

Demek ki Somali çok önemli!

Son bir bilgi notu daha vereyim; Türkiye’nin Somali’ye sivil toplum kuruluşları, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Kızılay aracılığıyla yaptığı yardımların tutarı da 1 milyar doları geçti.

Somali’de Türk şirketlerinin de varlığı dikkat çekiyor; bunların başında ise Yeni Şafak gazetesinin de sahibi olan Albayrak Grubu bulunuyor. Somali’nin başkenti Mogadişu’daki  Türk Büyükelçiliği de 65 milyon dolara bu grup tarafından yapılmıştı. Açılışı yapan AKP’li Cumhurbaşkanı, “Bu yatırımları için Albayrak Grubu’na teşekkür ediyoruz” demişti. Ayrıca Magadişu Limanı da yine Albayrak Grubu tarafından işletiliyor. Ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan liman, geçen yıl yapılan anlaşma ile Albayrak Grubu’na 14 yıllığına verildi…

Somali demek ki çok önemli bir ülke bu iktidar için, bizim haberimiz yok!..

https://twitter.com/umit_zileli