DÜNYA’daki İLGİNÇ SANAT ETKİNLİKLERİ

Kaliforniya eyaletinin Sonoma kentindeki bir üzüm bağında İzlandalı-Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson sanatseverleri son eseri “Vertical Panorama Pavilion”la karşılıyor. Alanda, ayrıca Doug Aitken ve Ai Weiwei’ın da aralarında yer aldığı uluslararası sanatçıların mekâna özgü yapılmış 50’den fazla da heykeli de yer alıyor.

Berlin merkezli Studio Other Spaces tarafından tasarlanan Vertical Panorama Pavilion (2022), üzerinde yer aldığı üzüm bağında şarap tadım alanı olarak işlev görecek.  Eser 24 renk 832 Lamine camdan oluşuyor.  Güneş’in ışıklarıyla birleşen esere bakıldığında kaleydoskopu andırıyor. Kaliforniya’nın önde gelen Pinot Noir şarap üreticilerinden biri olan Donum Estatedeki Carneros Estate adlı üzüm bağının içindeki geniş alanda konumlanan eser dairesel formuyla takvimsel dönüşe öykünüyor.

Duymuşsunuzdur, Johnny Depp ve Amber Heard çekişmeli bir boşanma yaşadılar. Uzun süren dava nedeniyle gündemden düşmeyen Johnny Depp, bu süreci değerlendirerek İngiltere’nin önemli sanat galerisi Castle ile anlaşarak “Friends & Heroes” isimli işlerini satışa sundu.

Galerinin en hızlı tükenen koleksiyonu olan “Friends & Heroes” serisinde tanıdığı ve etkilendiği isimlerin portrelerine yer veren Deep’in işleri Andy Warhol Popart çıkışlı görünüyor. Al Pacino, Elizabeth Taylor, Bob Dylan ve Keith Richards portreleri en çok dikkat çekenler arasında yer alıyor. Kulaktan kulağa "Deep eski eşinden aldığı tazminatı yeterli bulmamış olmalı" esprisi yapılıyor.

Damien Hirst, yine şaşırtıyor. Yeni sergisi “The Currency” süresince eserlerini ateşe vereceğini duyuran sanatçı bir ilk’e imza atmaya yelteniyor. 9 Eylül 2022'de başlayacak sergi süresince her gün, önceden açıklanan saatlerde fiziksel sanat eserleri yakılarak yok edilecek.

Hayretle "Neden?" dediğinizi duyar gibiyim.  Artık yaşantımızda NFT var. NFT, Dijital sanat eserine verilen isimdir. Dijital bir sanat eseri, ünlü Christie’s müzayede evinde 69,3 milyon dolara satıldı. Ancak müzayedeyi kazanan kişi bir heykelin ya da bir tablonun değil, NFT olarak bilinen eşsiz bir "dijital jeton"un sahibi oldu.

Damien Hirst projesini “ilginç bir deney” ve “küresel bir enstalasyon” olarak tanımlıyor. NFT’leri satın alanlara isterlerse eserlerin fiziksel versiyonlarıyla değiştirebilecekleri açıklandı. Heni Analytics’in açıklamalarına göre – eserleri satın alan 10 bin kişiden 4 bin 180’i elindeki NFT’ler ile fiziksel edisyonları değiştirdi. Bu kişilerin NFT’leri imha edildi.  Ekim’deki Frieze haftasında, Damien Hirst’ün de katılacağı bir etkinlikte satılan ama fiziksel edisyonlarını almayanların kalan son eserleri de yakılarak yok edilecek.

Gün geçtikçe daha yüksek fiyatlara alıcı bulmaya başlayan NFT’lerde gelecek görenlerin yanı sıra, bu satış sisteminin kısa sürede patlayacak bir balon olduğunu düşünenler de var.  

Amsterdam’daki Rijksmuseum Müzesi, koleksiyonundaki dev resimleri sergilemeye başladı. 4 Eylül tarihine kadar devam edecek olan XXL Paper Sergisi’nde müzenin koleksiyonundaki en büyük resimler, çizimler ve kağıt üzerine baskılar yer alıyor. Maud van Suylen küratörlüğündeki sergide bir oda büyüklüğündeki bazı eserler arasında sergilenen 23 metre uzunluğundaki eser, “Reuzen-Cyclorama” Heinrich Heyl ve Gebroeders Borgmann’a atfediliyor. 30 kağıttan oluşan 16 metre uzunluğundaki bir diğer eser, Frederick Henry’nin 1647’deki cenazesini tasvir ediyor.

İsveç’in başkenti Stockholm sanatçı Ai Weiwei’in 12 metrelik "Arch" isimli heykeline ev sahipliği yapıyor. 1 yıl boyunca Nationalmuseum’un önünde, açık havada sergilenecek eser daha sonra sürekli olarak sergilenmek üzere şehrin farklı bir noktasına taşınacak.

Heykel bir kafesi andırıyorsa da ortasındaki boşluğa bakınca, iki insan figürünün iç içe geçmiş hali hemen fark ediliyor.  Etraflarındaki çelik çubukları kırıp geçmeye çalışan figürler sınırları olmayan bir dünyayı temsil ediyorlar.  İlk kez 2017’de New York’ta, "Good Fences Make Good Neighbors" enstalasyonu kapsamında ziyaretçilerin karşısına çıkan heykel sınırların kalktığı bir dünyayı destekliyor.

Ve "Narrow House" Dar Ev… Farkındaysanız sosyal medyada, karavan tarzı, asma katları olan dar ama işlevsel bir sürü ahşap ev modeli görmeye başladık. İşte Avusturyalı sanatçı Erwin Wurm’un 2010 yılında ürettiği eseri Narrow House, böyle bir ev ve Fransa’nın Le Havre kentinde 24 Haziran’dan beri Claude Érignac Meydanı’nda kalıcı olarak sergileniyor. 1960’ların tipik banliyö evine benzeyen eser Wurm’un çocukluk evinden ilham alan sıkıştırılmış hali. Sanatçının ailesinin hikayesini göz önüne seren fotoğrafları evin içinde görmek mümkün oluyor.

İnsanoğlu, dünyanın her köşesinde sanatla nefes alıyor.