FİKRET OTYAM MEZARI BAŞINDA ANILDI  

Usta fotoğrafcı, ressam, gazeteci, yazar Fikret Otyam Hakk’a yürüyüşünün yıldönümünde mezarı başında anıldı.

2015 Ağustos ayında 89 yaşında ebediyete uğurladığımız değerli sanatçı için ölümünün 2. Yıldönümünde Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen anma törenine sanatçının yakınları katıldılar.

Hacıbektaş Belediye başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, vatan partisi Kırşehir İl Başkanı Dursun Karadağ, merhumun eşi Filiz Otyam’ın katıldığı tören; saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasını takiben mezara çiçek konulması, sonrasında konuşmalar yapıldı. Çilehane içinde Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi’nde “İnsanlık Müzesi” nde Fikret Otyam’a ayrılan bölüm ziyaret edildi. Tören Lokma dağıtımıyla son buldu.

Anadolu insanın, yaşamını göz önüne seren, Anadolu’yu sanatla birleştiren Otyam, düşüncelerini ustalıkla eserleriyle buluşturan, değerli bir insanımızdı. Anadolu’nun kara gözlü emekçi kadınlarını, dağlarını, dere-göl ve denizlerini, olmazsa olmaz, ak ve karakeçileriyle eşeklerini, birbirinden değişik evleri, kara kıl çadırları, pamuk tarlasında ömür tüketenleri resmetti.

1926’da Aksaray’da dünyaya gelen Fikret, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün silah arkadaşlarından eczacı Vasıf Efendi ve Naciye hanımın oğullarından biriydi. Babasının "Tabelacı mı olacaksın?" diyerek gitmesini istemediği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü, Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi’nden 1953’de mezun oldu. İbrahim Çallı’dan ders aldı.

Cumhuriyet’ten sonra son köşe yazılarını Aydınlık gazetesine yazdı. 50 ye yakın kitabı olan, ölümüne kadar yaşamını Antalya’da sürdüren Fikret Otyam, Akdeniz Gazetecilik ve Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı’nın kurucu üyelerindendi.

Sanatçı; Harran, Hoyrat, Mayın ve Irıp ile 1962 Türk Dil Kurumu Deneme-Eleştiri ve Gezi Ödülü; 1957, 1963, 1965, 1966, 1967, 1969, 1976 ve 1977 yıllarında Ankara Gazeteciler Cemiyeti Altın Kalem Armağanı; 1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü’nü aldı.

Edebiyatçılar Derneği ve AFSAD onur üyesi olan Fikret Otyam, 1998 yılında devlet tarafından kendisine verilmiş olan “Devlet Sanatçılığı” ödülünü reddetti.

Fikret Otyam 5 Kasım 2012’de İstanbul Çırağan Palace Kempinski Sanat Galerisi’nde, “Hoşçakal İstanbul” ismiyle açılan sergisinde “Düşündüm de 1952 de İstanbul Maya Sanat Galerisi, 2012 de İstanbul Çırağan Sarayı… 60 yıl sonra yine burada, İstanbul’dayım. Acep diyorum, bu İstanbul’da son sergim olmaya? Öyleyse eğer, peşin, peşin Hoşcakal İstanbul!” diye konuşmuştu.

Sanatçının ölümsüz adı, doğumunun 95. yıl dönümünde Çankaya Belediyesi tarafından Fikret Otyam Kültür Merkezi’nin açılışıyla taçlandı.