ANITKABİR’e GİDECEK AKP’lilere GAZİ’yi ANLAMA KILAVUZU!..

Atatürk’ün ebediyete intikali yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde de büyük üzüntü yarattı... 10 Kasım 1938’in ardından dünya basınında Atatürk’e övgüler sıralayan binlerce haber ve makale çıktı... Bu belgeler daha sonra defalarca kitaplaştırıldı...

Son yıllarda gazete manşetlerinde ve kiralık köşelerinde Atatürk’e saldıran soysuzlar Gazi’nin ölümünün dış basında nasıl yankı bulduğunu biliyorlar mı acaba?..

Anımsatalım da bugünlerde Atatürk’ü anlamaya çalışan yandaşlarla derin tarih paçavralarında Gazi’ye seviyesizce saldırmaya devam edenler, yıllardır nasıl bir “deha”yı hedef aldıklarını bir kez daha görsünler;

-“Atatürk’ün ölümü yalnız Türk Milleti için değil, onun örneğine çok muhtaç olan bütün Doğu milletleri için de en büyük kayıptır.” (El Eyyam gazetesi, Şam-1938)

-“Bir insana ölümünden sonra bu derece sevgi ve yas gösterileri yapılması milletler tarihinde az görülen şeylerdendir.” (Athinaika Atina, 12 Kasım 1938)

-“Romanya’da Atatürk’ün ölüm haberi geldiği gün, bütün okullarda dersler tatil edildi.” (Romanya-Rador Ajansı, Bükreş)

-“Atatürk, başı dumanlı doruklarda yüce bir dağ tepesidir. Siz O’na yaklaştıkça o yükselir ve aranızdaki mesafe sonsuza değin aynı kalır. Devirlerinde büyük gözüken, zamanla küçülen benzerlerinden farkı budur ve böyle kalacaktır.” (Arriba gazetesi, Portekiz, 1938)

-“Atatürk’ün yaptıkları insanoğlunun kolay kolay yapabileceği şeylerden değildir. O; büsbütün başka bir insandı.” (El-Mısri gazetesi, Mısır, 11 Kasım 1938)

-“Dünyanın çok nadir yetiştirdiği dahilerdendir... Dünya tarihinin gidişini değiştirmiştir.” (An Nahar, Beyrut)

-“Yüzyıldan beri Küçük Asya’nın çıkardığı en büyük lider.” (The Japan Chronicle, Kobe)

-“Türkler, Atatürk’ü olağanüstü bir tutkunlukla seviyorlar.” (Mısır, El Bela gazetesi)

- “İslam dünyasının büyük insan yetiştirme gücünü yitirdiğini öne sürenler, Atatürk’ü hatırlamalı ve utanmalıdırlar.” (Tahran gazetesi, İran, 1939)

-“Atatürk’ün ölümü ile dünya büyük bir liderini kaybetti.” (Gazeta Del Popolo, İtalya, 11 Kasım 1938)

-“Yeni Türkiye, Atatürk’ün dimağında vücut bulmuştu. O, bu Türkiye’yi kendi elleriyle dünyaya getirdi.” (Dela Mail gazetesi)

-“Kadınlar başka hiçbir ülkede bu kadar hızla ilerlememişlerdir. Bir ulusun bu derece değişmesi, tarihte, gerçekten eşi olmayan bir olaydır.” (İngiliz, Daily Telgraph gazetesi)

-“Atatürk, yirminci yüzyılın en büyük mucizesidir.” (National Tidence gazetesi, Danimarka, 11 Kasım 1938)

-“Eğer tarih bir kalbe sahip olsaydı, Mustafa Kemal’i mutlaka kıskanırdı.” (Tchang Yang Yee Pan gazetesi, Çin, 1958)

-“Hiçbir ülke, Atatürk’ün Türkiye’sinin gördüğü değişiklikleri bu kadar hızlı bir şekilde görmemiştir. Bugünün Türkiye’sinin tarihi Mustafa Kemal’in tarihidir.” (Dness gazetesi, Bulgaristan, 11 Kasım 1938)

-“Milletine bu kadar az zamanda, bu ölçüde hizmet edebilen tek devlet adamı Atatürk’tür.” (Libre Belgique gazetesi)

-“Bir yenilginin uçurumuna düştüğü halde, ilkin neticesiz sanılan İstiklâl Mücadelesi’ni yapan Türk Milleti, önünde saygıyla eğilmeden bu satırlara son veremez.” (Alman Askeri Dergisi Vissen Und Vehr)

GAFLETTEN UYANDIRAN SÖZLER...

Atatürk’ün kaybı dünya genelinde üzüntü yaratırken neredeyse tüm devletlerin liderleri Gazi’nin ardından öyle çarpıcı sözler ettiler ki halen O’nu anlamayanlar için her biri ders niteliğinde;

-“Benim üzüntüm iki türlüdür; önce böyle büyük bir adamın kaybından dolayı bütün dünya gibi üzgünüm. İkinci üzüntüm ise, bu adamla tanışmak hususundaki şiddetli arzumun gerçekleşmesine artık imkân kalmamış olmasıdır.” (Franklin, Roosevelt ABD Başkanı)

-“O, Türkiye’yi kurmakla bütün dünya uluslarına Müslümanların seslerini duyuracak kudrette olduğunu ispat etti. Kemal Atatürk’ün ölümüyle Müslüman dünyası en büyük kahramanını kaybetmiştir. Atatürk gibi bir önder önlerinde bir ilham kaynağı olarak dikildiği halde Hint Müslümanları bugünkü durumlarına hâlâ razı olacaklar mı?” (Muhammet Ali Cinnah, Pakistan Cumhurbaşkanı, 1954)

-“Sakarya Zaferi, yirmi yaşımın en kuvvetli hatırası olmuştur. O zamanlar, kendi kendime diyordum: Acaba ben de ulusumu böylesine seferber edemez miyim, onun ruhuna kurtarıcı hamleyi, bu dizgin tanımaz ihtirası aşılayamaz mıyım?” (Habib Burgiba, Tunus Devlet Başkanı, 1965)

-“Bir ulusun hayatında bu kadar az sürede bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir. Bu olağanüstü işleri yapanlar, hiç kuşkusuz kelimenin tam anlamıyla büyük adam niteliğine hak kazanmışlardır. Ve bundan dolayı Türkiye övünebilir.” (Eleftherios Venizelos, Yunanistan Başbakanı)

-“Hayatının sonuna kadar milletinin mutlak güveni ile kurduğu devletin başında muzaffer kumandanının kişiliği, eşi görülmemiş bir karakter örneğidir.” (Comte Carlo Sforza, İtalya Eski Dışişleri Bakanı)

- “Mustafa Kemal Atatürk, kuşkusuz 20. yüzyılda dünya savaşından önce yetişen en büyük devlet adamlarından biri, hiçbir millete nasip olmayan cesur ve büyük bir inkılâpçı olmuştur.” (Ben Gurion, İsrail Başbakanı, 1963)

Peki; Gazi ile ilgili dış dünyada söylenenleri ve yazılanları niçin mi anımsattık?.. Bunun tek gerekçesi bugünün 10 Kasım olması değil...

Asıl anımsatma gerekçesi, dünya liderlerinin neredeyse Çanakkale Zaferi’nden itibaren hayran kaldığı bir liderin, ülkeyi 15 yıldır yöneten AKP’lilerce yeni anlaşılması ve Anıtkabir’e ziyaret seferleri düzenlenmesidir!.. Haydi hayırlısı!..

Işıklar içinde uyusun Büyük Önder...

https://twitter.com/FARACYAZIYOR
https://www.facebook.com/mfarac