İKİ OY BADEM OLDU!

Geçtiğimiz hafta kız kardeşimle beraber vekâletname çıkartmak için gittiğimiz noterde bizi bir sürpriz karşıladı.

Kardeşim bir tür ‘Yaşar Yaşamaz’ olmuştu. Yani bir ikametgâhı yoktu. Oysa 1974’ten beri hiç taşınmadan daima Florya’daki baba evimizde oturmuş, bütün seçimlerde de oyunu burada kullanmıştı. 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oyunu yine evimizin hemen karşısındaki okulda kullanmıştı eşiyle birlikte...

Şimdiki, önceki ve daha önceki bütün muhtarlar dostumuzdu ve ailemizi de çok iyi tanımaktaydılar.

Pekiyi ne olmuştu kardeşimin ikametgâhına?

Damat, hemen muhtarla konuştu. Orada kayıtları yoktu. Şaşırdılar… Neden kayıttan düştüklerine bir anlam veremediler. Muhtar da şaşırdı bu işe ve aydınlatılabilmesi için nüfus müdürlüğüne yönlendirdi onları.

Nüfus müdürlüğünde tanıdıklarım olduğu için ama aslında daha çok bu karışıklığın altındaki bit yeniğini merak ettiğimden dün beraberce tuttuk kaymakamlığın yolunu.

Adam bir “ttnet” faturasıyla bizim ikametgâha yerleşmiş

Olayın iç yüzü orada ortaya çıktı. Bizimkilerin dairesinde “Çağdaş Yılmaz” isminde birisi ikamet ediyordu kayıtlara göre. Geçtiğimiz yılın sonlarında bir “ttnet” faturası ibraz ederek ikametgâhını bizimkilerin evine taşımış ve kardeşimle eşinin kayıtlarının düşmesine neden olmuştu. Kayıt sırasında bir de cep telefon numarası kaydettirmişti bu şahıs. 
Aradım hemen tabii… Operatöre kayıtlı böyle bir numara yoktu.

Neyse… Kardeşim bir fatura ibraz ederek yeniden ikametgâhına kavuştu. Ancak nasılsa 30 yıldır sorun çıkmadı, yine çıkmaz diye düşündüklerinden askıya çıkan seçmen listelerini vaktinde kontrol etmedikleri için bu seçimde oy kullanamayacaklar maalesef...

Biz de bu arada nüfus müdürlüğünden ve muhtarlıktan, hâttâ tanıdığımız birkaç nüfus müdürü ve muhtardan ayrı ayrı sorduk soruşturduk bu işin iç yüzünü.

Adres beyanı için gerekli belgeler

Bakın adres beyanında bulunmak için istenilen belgeler nelermiş?

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 48 inci maddesi çerçevesinde adres bilgilerinin sağlıklı ve güncel tutulması amacıyla;

a)
Beyan edilen adresin boş konut olması halinde, herhangi bir belge istenmez.
b) Daha önce beyan edilmiş bir adresin birlikte oturma gerekçesiyle bir başka kişi tarafından beyan edilmesi halinde, ilgilinin hali hazırda o adreste oturan kişi ile birlikte müracaatı istenir. Birlikte müracaatın mümkün olmaması durumunda, adreste hali hazırda oturan kişinin apartman-site yöneticisi, lojman idaresi sorumlusu veya muhtar tarafından birlikte oturulduğuna ilişkin yazılı beyanı kabul edilir.
c) Beyan edilen adresin daha önce bir başkası tarafından beyan edilmiş olması nedeniyle halen dolu olarak gözükmesi durumunda; adres beyanında bulunan kişiden beyanını teyit edici elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası gibi belgeler istenir.

Hiç tanımadığınız biri evinize yerleşirse şaşırmayın

Anlaşıldığı üzere, sizin hali hazırda oturmakta olduğunuz eve “hiç tanımadığınız biri”, ya da belki de “hiç olmayan biri(!)” elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası gibi bir belge sunabilmesi halinde yerleşebilir, sizin oy kullanmak da dâhil bütün ikametgâha bağlı haklarınızı gasp edebilir.

Ya da kötü niyetli birileri bu yolla kendi seçmenlerini yaratarak oylarını arttırmayı, karşı taraftakileri de azaltarak misliyle kazançlı çıkmayı hedefleyebilir.

Mümkün mü? Mümkün…

Sarıyer’deki sanal apartmanlar

O zaman aklıma hemen son yerel seçim öncesi Sarıyer’de geçen bir olay geldi.

30 Mart 2014’te yapılan yerel seçim öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın bilgisayarlarına gece yarısı girilerek Sarıyer Darüşşafaka Mahallesi’nde 34 hayali bina ile toplam 504 daireden oluşan hayali bir seçmenler grubu oluşturulduğu ortaya çıkmıştı. Binlerce kişilik hayali seçmen listesi!

Bundan başka hayali seçmen üretim metotları da vardı…

Örneğin iki katlı bir binanın dört katlı gösterilerek hayali üst katlarda hayali seçmenler yaratıldığından söz ediliyordu. Bunların binlerce, on binlerce olduğu söyleniyordu. 
Bu durumda yüzbinlerce sahte seçmen olasılığı söz konusuydu…

Çok kızgınım

Kızdım. Çok kızgınım… Hak gaspı kabul edilebilecek bir şey değil… Gerekirse öleceksin ama hakkını gasp ettirmeyeceksin…

Kardeşim ve eşi ilk iş olarak mahalli karakola gidip suç duyurusunda bulunacaklar ve olayı kayıt altına aldıracaklar. Asla pes etmeyecek ve bu olayın altındaki bit yeniğini ortaya çıkaracaklar. Çağdaş Yılmaz diye birisi var mı yok mu, ttnet sözleşmesi yapmış mı yapmamış mı, kötü niyetli mi yoksa ‘sehven’ yapılmış bir adres hatası mı anlayacağız.

Yetkilileri uyarıyorum 

Buradan açık bir suç duyurusunda bulunuyorum. 

-‘Ttnet’, bu olayı aydınlatmalıdır. Bu kurumun zaman zaman çarşılarda pazarlarda Stand’lar açarak hizmet sattığını ve adres beyanıyla sözleşmeler yaptığını biliyoruz. Bu yöntem, bir ikametgâh kaydı açığına neden olmakta mıdır? Eğer bu böyle biliniyor ancak göz yumuluyorsa kusurlu olanlar ve göz yumanlar cezalandırılmalıdır.

-Elektrik idaresi, Su işleri, Doğalgaz gibi kurumlar da böyle açıklara neden olabilecek şekilde mi sözleşme yapmaktadır? Bu kurumlar da aynı ciddiyetle araştırılmalıdır. 

-Eğer bu uygulamanın bir adres açığına neden olduğu biliniyorsa Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü neden buna göz yummaktadır? Kusurlular derhal ortaya çıkarılmalı, hak gaspları önlenmelidir.

Sonuç olarak; devleti tek başına yöneten ve tüm kurumlarda egemen olan bir siyasi partinin bu tip uygulama açıklarından istifade ederek hâttâ kullanarak seçmen sayısını ve oyları yönlendirmesi mümkündür. Eğer böyle bir yola girildiği tespit edilirse suçlular en ağır biçimde cezalandırılmalıdır.

Son sözüm de kardeşimle damada; vatandaşlar hiç olmazsa her seçim öncesi ilan edilen tarihlerde düzenli olarak seçmen listelerini ve adreslerini kontrol etmeli hâttâ evlerinin üstüne sanal bir kat çıkılmış mı diye bakmalıdır?



https://twitter.com/drtayfunbudak
https://www.facebook.com/tayfun.budak.790